Külföldi vélemény a sáv elleni támadás lehetőségéről

Pénzcentrum
2005. március 10. 08:55

Hétfőn és kedden a nemzeti ünnep miatt bankszünnap lesz a magyar piacon. Egyes vélekedések szerint néhány spekuláns ezt használná ki arra, hogy a forintot a sávszélen túlra tolja. Az árfolyam jelenleg is rendkívül közel van az intervenciós sáv széléhez, ezért a sáv támadás teljes mértékben nem kizárt. Az alábbiakban Lars Christensen, a Danske Bank elemzőjének véleményét ismertetjük. Lars Christensen a portfolo.hu március 29-i konferenciájának előadója lesz.

Lars Christensen, a koppenhágai Danske Bank elemzője szerint eljuthat a sávszélre a forint, sőt átmenetileg alá is erősödhet, de a sáv eltolása kizártnak tűnik. Az MNB egyedül nem hozhat ilyen döntést, a kormány pedig egyébként is túlértékeltnek tartja a forintot. Másrészt az MNB kényelmesen képes lesz elérni inflációs céljait. Erősebb árfolyamra nincs szüksége. A Danske bank szimulációja alapján a forint egyensúlyi árfolyama valahol 260 Ft/euró körül lehet.

Összességében tehát Christensen nem zárja ki a támadást, de ez csak spekulatív eredetű lehet. A forint a következő napokban enyhén tovább erősödhet a rövid hozamok csökkenése mellett. Az MNB feltehetően tisztában van a kockázatokkal, és effektív eszközei is vannak arra (pl. megállapodás a külföldi jegybankokkal piaci beavatkozásra), hogy szándék esetén ne engedje ki a sávból a forintot. Az elemző felhívja a figyelmet, hogy a Monetáris Tanács akár az ünnepek alatt is kamatot vághat, mely szerdától lenne hatályos.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?