35 °C Budapest

243.50 körül stabilizálódott a forint, emelkedő hozamok a másodpiacon - mi történt ma?

Pénzcentrum
2005. március 10. 17:05

A forint/euró jegyzések a ma reggeli hirtelen érdemi gyengülést követően (az árfolyam a reggeli 241.80-242.10-ről 244 fölé mozdult) a délutáni órákra a 243.50-es szint közelében stabilizálódtak. 16:39-kor 243-243.60-nál álltak, ami -13.84%-os forintpozíciót jelent az intervenciós sávban. Az állampapírok másodpiacán a hozamgörbe teljes szakaszán 3-15 bp közötti hozamemelkedések következtek be az ÁKK fixingek idejére. Érdemes röviden áttekinteni, hogy mi is történt ma, és mire számíthatunk a közeli napokban.

eurhufcomp
eurhufcomp
A piacon továbbra is többfajta elképzelés létezik arról, hogy mi okozhatta a ma reggeli hirtelen forintgyengülést. A legvalószínűbbnek azok a forgatókönyvek tűnnek, melyek egyrészt az amerikai hosszú futamidejű államkötvények elmúlt napokbeli dinamikus hozamemelkedését (az inflációs várakozások változása miatt rövid papírokba való átszállás), másrészt a lengyel gazdasági miniszter tegnap bejelentett lemondását emelik ki, mint lehetséges hajtóerőket az egész régióra jellemző profitrealizáláshoz. Ennek hatására egy-két nagyobb regionális szereplő tőkekivonása nemcsak a magyar, hanem a régió többi jelentősebb piacán is jól megfigyelhető árfolyamgyengüléseket eredményezett.

A forint mintegy 1%-kal, a lengyel zloty mintegy 1.3%-kal, a cseh korona mintegy 0.6%-kal, a szlovák korona mintegy 0.4%-kal gyengült az euróhoz képest a délelőtt 10 óra körül megindult árfolyamgyengülések nyomán.

Valuta oldal - minden ami deviza

Egyes szereplők továbbra sem tartják kizártnak, hogy az MNB, a hosszú hétvége során kialakuló esetleges kritikus helyzet elkerülése érdekében preventív céllal maga is interveniált a forint gyengítése érdekében. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy a régió többi piacán is gyakorlatilag egy időben jelentkeztek az árfolyamgyengülések (illetve kötvénypiaci hozamemelkedések).

A déli óráktól kezdve stabilizálódni kezdett a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama, a jegyzések a 243-244-es árfolyamsávban ingadoztak tovább, azaz az intervenciós sáv erős oldalán több mint 1%-pontnyira a sávszéltől (240.01).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az állampapírok másodpiacán reggel piaci hírek szerint egy-két nagyobb szereplő jelentős kötvényeladásokat hajtott végre, melynek következtében a rövidebb lejáratoknál délelőtt 20-40 bp-os hozamemelkedések voltak megfigyelhetők a tegnapi benchmark-szintekhez képest.

A délelőtti forint- és állampapírpiaci események a mai 12 hónapos aukció eredményén is erősen megmutatkoztak: az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 30.2 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Ennek láttán az ÁKK 24 milliárd forintra csökkentette az elfogadott mennyiséget. Az aukciós átlaghozam a tegnapi 12 hónapos referencia-hozamhoz képest 20 bp-tal emelkedett.

Az elemzők véleménye egyelőre megoszlik abban, hogy mi várható a következő napokban a magyar piacon. Sok múlhat azon, hogy a KSH holnap milyen februári inflációs adatról számol be. A piaci várakozások 3.6% közelében mozognak, szemben a januári 4.1%-kal. Amennyiben a tényadat érdemben eltérő lenne ettől, úgy annak érdemi piacmozgató hatása lenne holnap is. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a mai forintgyengülés során az eddig megkötött opciós pozíciók még nem "számolódtak fel" (továbbra sem ütődtek ki), ami továbbra is arra ösztönözhet bizonyos szereplőket, hogy az erős sávszél felé hajtsák az árfolyamot. Ez azonban a mai események alapján már nehezebbnek, és költségesebbnek mutatkozik.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50