243.50 körül stabilizálódott a forint, emelkedő hozamok a másodpiacon - mi történt ma?

Pénzcentrum
2005. március 10. 17:05

A forint/euró jegyzések a ma reggeli hirtelen érdemi gyengülést követően (az árfolyam a reggeli 241.80-242.10-ről 244 fölé mozdult) a délutáni órákra a 243.50-es szint közelében stabilizálódtak. 16:39-kor 243-243.60-nál álltak, ami -13.84%-os forintpozíciót jelent az intervenciós sávban. Az állampapírok másodpiacán a hozamgörbe teljes szakaszán 3-15 bp közötti hozamemelkedések következtek be az ÁKK fixingek idejére. Érdemes röviden áttekinteni, hogy mi is történt ma, és mire számíthatunk a közeli napokban.

eurhufcomp
eurhufcomp
A piacon továbbra is többfajta elképzelés létezik arról, hogy mi okozhatta a ma reggeli hirtelen forintgyengülést. A legvalószínűbbnek azok a forgatókönyvek tűnnek, melyek egyrészt az amerikai hosszú futamidejű államkötvények elmúlt napokbeli dinamikus hozamemelkedését (az inflációs várakozások változása miatt rövid papírokba való átszállás), másrészt a lengyel gazdasági miniszter tegnap bejelentett lemondását emelik ki, mint lehetséges hajtóerőket az egész régióra jellemző profitrealizáláshoz. Ennek hatására egy-két nagyobb regionális szereplő tőkekivonása nemcsak a magyar, hanem a régió többi jelentősebb piacán is jól megfigyelhető árfolyamgyengüléseket eredményezett.

A forint mintegy 1%-kal, a lengyel zloty mintegy 1.3%-kal, a cseh korona mintegy 0.6%-kal, a szlovák korona mintegy 0.4%-kal gyengült az euróhoz képest a délelőtt 10 óra körül megindult árfolyamgyengülések nyomán.

Valuta oldal - minden ami deviza

Egyes szereplők továbbra sem tartják kizártnak, hogy az MNB, a hosszú hétvége során kialakuló esetleges kritikus helyzet elkerülése érdekében preventív céllal maga is interveniált a forint gyengítése érdekében. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy a régió többi piacán is gyakorlatilag egy időben jelentkeztek az árfolyamgyengülések (illetve kötvénypiaci hozamemelkedések).

A déli óráktól kezdve stabilizálódni kezdett a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama, a jegyzések a 243-244-es árfolyamsávban ingadoztak tovább, azaz az intervenciós sáv erős oldalán több mint 1%-pontnyira a sávszéltől (240.01).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az állampapírok másodpiacán reggel piaci hírek szerint egy-két nagyobb szereplő jelentős kötvényeladásokat hajtott végre, melynek következtében a rövidebb lejáratoknál délelőtt 20-40 bp-os hozamemelkedések voltak megfigyelhetők a tegnapi benchmark-szintekhez képest.

A délelőtti forint- és állampapírpiaci események a mai 12 hónapos aukció eredményén is erősen megmutatkoztak: az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 30.2 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Ennek láttán az ÁKK 24 milliárd forintra csökkentette az elfogadott mennyiséget. Az aukciós átlaghozam a tegnapi 12 hónapos referencia-hozamhoz képest 20 bp-tal emelkedett.

Az elemzők véleménye egyelőre megoszlik abban, hogy mi várható a következő napokban a magyar piacon. Sok múlhat azon, hogy a KSH holnap milyen februári inflációs adatról számol be. A piaci várakozások 3.6% közelében mozognak, szemben a januári 4.1%-kal. Amennyiben a tényadat érdemben eltérő lenne ettől, úgy annak érdemi piacmozgató hatása lenne holnap is. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a mai forintgyengülés során az eddig megkötött opciós pozíciók még nem "számolódtak fel" (továbbra sem ütődtek ki), ami továbbra is arra ösztönözhet bizonyos szereplőket, hogy az erős sávszél felé hajtsák az árfolyamot. Ez azonban a mai események alapján már nehezebbnek, és költségesebbnek mutatkozik.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm