-2 °C Budapest

243.50 körül stabilizálódott a forint, emelkedő hozamok a másodpiacon - mi történt ma?

Pénzcentrum
2005. március 10. 17:05

A forint/euró jegyzések a ma reggeli hirtelen érdemi gyengülést követően (az árfolyam a reggeli 241.80-242.10-ről 244 fölé mozdult) a délutáni órákra a 243.50-es szint közelében stabilizálódtak. 16:39-kor 243-243.60-nál álltak, ami -13.84%-os forintpozíciót jelent az intervenciós sávban. Az állampapírok másodpiacán a hozamgörbe teljes szakaszán 3-15 bp közötti hozamemelkedések következtek be az ÁKK fixingek idejére. Érdemes röviden áttekinteni, hogy mi is történt ma, és mire számíthatunk a közeli napokban.

eurhufcomp
eurhufcomp
A piacon továbbra is többfajta elképzelés létezik arról, hogy mi okozhatta a ma reggeli hirtelen forintgyengülést. A legvalószínűbbnek azok a forgatókönyvek tűnnek, melyek egyrészt az amerikai hosszú futamidejű államkötvények elmúlt napokbeli dinamikus hozamemelkedését (az inflációs várakozások változása miatt rövid papírokba való átszállás), másrészt a lengyel gazdasági miniszter tegnap bejelentett lemondását emelik ki, mint lehetséges hajtóerőket az egész régióra jellemző profitrealizáláshoz. Ennek hatására egy-két nagyobb regionális szereplő tőkekivonása nemcsak a magyar, hanem a régió többi jelentősebb piacán is jól megfigyelhető árfolyamgyengüléseket eredményezett.

A forint mintegy 1%-kal, a lengyel zloty mintegy 1.3%-kal, a cseh korona mintegy 0.6%-kal, a szlovák korona mintegy 0.4%-kal gyengült az euróhoz képest a délelőtt 10 óra körül megindult árfolyamgyengülések nyomán.

Valuta oldal - minden ami deviza

Egyes szereplők továbbra sem tartják kizártnak, hogy az MNB, a hosszú hétvége során kialakuló esetleges kritikus helyzet elkerülése érdekében preventív céllal maga is interveniált a forint gyengítése érdekében. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy a régió többi piacán is gyakorlatilag egy időben jelentkeztek az árfolyamgyengülések (illetve kötvénypiaci hozamemelkedések).

A déli óráktól kezdve stabilizálódni kezdett a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama, a jegyzések a 243-244-es árfolyamsávban ingadoztak tovább, azaz az intervenciós sáv erős oldalán több mint 1%-pontnyira a sávszéltől (240.01).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az állampapírok másodpiacán reggel piaci hírek szerint egy-két nagyobb szereplő jelentős kötvényeladásokat hajtott végre, melynek következtében a rövidebb lejáratoknál délelőtt 20-40 bp-os hozamemelkedések voltak megfigyelhetők a tegnapi benchmark-szintekhez képest.

A délelőtti forint- és állampapírpiaci események a mai 12 hónapos aukció eredményén is erősen megmutatkoztak: az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 30.2 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Ennek láttán az ÁKK 24 milliárd forintra csökkentette az elfogadott mennyiséget. Az aukciós átlaghozam a tegnapi 12 hónapos referencia-hozamhoz képest 20 bp-tal emelkedett.

Az elemzők véleménye egyelőre megoszlik abban, hogy mi várható a következő napokban a magyar piacon. Sok múlhat azon, hogy a KSH holnap milyen februári inflációs adatról számol be. A piaci várakozások 3.6% közelében mozognak, szemben a januári 4.1%-kal. Amennyiben a tényadat érdemben eltérő lenne ettől, úgy annak érdemi piacmozgató hatása lenne holnap is. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a mai forintgyengülés során az eddig megkötött opciós pozíciók még nem "számolódtak fel" (továbbra sem ütődtek ki), ami továbbra is arra ösztönözhet bizonyos szereplőket, hogy az erős sávszél felé hajtsák az árfolyamot. Ez azonban a mai események alapján már nehezebbnek, és költségesebbnek mutatkozik.


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm