25 °C Budapest

243.50 körül stabilizálódott a forint, emelkedő hozamok a másodpiacon - mi történt ma?

Pénzcentrum
2005. március 10. 17:05

A forint/euró jegyzések a ma reggeli hirtelen érdemi gyengülést követően (az árfolyam a reggeli 241.80-242.10-ről 244 fölé mozdult) a délutáni órákra a 243.50-es szint közelében stabilizálódtak. 16:39-kor 243-243.60-nál álltak, ami -13.84%-os forintpozíciót jelent az intervenciós sávban. Az állampapírok másodpiacán a hozamgörbe teljes szakaszán 3-15 bp közötti hozamemelkedések következtek be az ÁKK fixingek idejére. Érdemes röviden áttekinteni, hogy mi is történt ma, és mire számíthatunk a közeli napokban.

eurhufcomp
eurhufcomp
A piacon továbbra is többfajta elképzelés létezik arról, hogy mi okozhatta a ma reggeli hirtelen forintgyengülést. A legvalószínűbbnek azok a forgatókönyvek tűnnek, melyek egyrészt az amerikai hosszú futamidejű államkötvények elmúlt napokbeli dinamikus hozamemelkedését (az inflációs várakozások változása miatt rövid papírokba való átszállás), másrészt a lengyel gazdasági miniszter tegnap bejelentett lemondását emelik ki, mint lehetséges hajtóerőket az egész régióra jellemző profitrealizáláshoz. Ennek hatására egy-két nagyobb regionális szereplő tőkekivonása nemcsak a magyar, hanem a régió többi jelentősebb piacán is jól megfigyelhető árfolyamgyengüléseket eredményezett.

A forint mintegy 1%-kal, a lengyel zloty mintegy 1.3%-kal, a cseh korona mintegy 0.6%-kal, a szlovák korona mintegy 0.4%-kal gyengült az euróhoz képest a délelőtt 10 óra körül megindult árfolyamgyengülések nyomán.

Valuta oldal - minden ami deviza

Egyes szereplők továbbra sem tartják kizártnak, hogy az MNB, a hosszú hétvége során kialakuló esetleges kritikus helyzet elkerülése érdekében preventív céllal maga is interveniált a forint gyengítése érdekében. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy a régió többi piacán is gyakorlatilag egy időben jelentkeztek az árfolyamgyengülések (illetve kötvénypiaci hozamemelkedések).

A déli óráktól kezdve stabilizálódni kezdett a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama, a jegyzések a 243-244-es árfolyamsávban ingadoztak tovább, azaz az intervenciós sáv erős oldalán több mint 1%-pontnyira a sávszéltől (240.01).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állampapírok másodpiacán reggel piaci hírek szerint egy-két nagyobb szereplő jelentős kötvényeladásokat hajtott végre, melynek következtében a rövidebb lejáratoknál délelőtt 20-40 bp-os hozamemelkedések voltak megfigyelhetők a tegnapi benchmark-szintekhez képest.

A délelőtti forint- és állampapírpiaci események a mai 12 hónapos aukció eredményén is erősen megmutatkoztak: az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 30.2 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Ennek láttán az ÁKK 24 milliárd forintra csökkentette az elfogadott mennyiséget. Az aukciós átlaghozam a tegnapi 12 hónapos referencia-hozamhoz képest 20 bp-tal emelkedett.

Az elemzők véleménye egyelőre megoszlik abban, hogy mi várható a következő napokban a magyar piacon. Sok múlhat azon, hogy a KSH holnap milyen februári inflációs adatról számol be. A piaci várakozások 3.6% közelében mozognak, szemben a januári 4.1%-kal. Amennyiben a tényadat érdemben eltérő lenne ettől, úgy annak érdemi piacmozgató hatása lenne holnap is. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a mai forintgyengülés során az eddig megkötött opciós pozíciók még nem "számolódtak fel" (továbbra sem ütődtek ki), ami továbbra is arra ösztönözhet bizonyos szereplőket, hogy az erős sávszél felé hajtsák az árfolyamot. Ez azonban a mai események alapján már nehezebbnek, és költségesebbnek mutatkozik.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?