12 °C Budapest

Szlovákia: megállunk az adócsökkentéssel

Pénzcentrum
2005. március 8. 10:28

A szlovák miniszterelnök, Ivan Miklos szerint bár az állami adóbevételek tavaly az adóreform hatására jelentősen a terv felett alakultak, ugyanakkor a bérköltségek csökkentése miatt az állami társadalombiztosító a vártnál jóval nagyobb hiánnyal zárta a 2004-es évet, emiatt szó sem lehet a közeljövőben a bérköltségek újabb csökkentéséről, ennek nincs semmi realitása - számolt be a Világgazdaság.

A pozsonyi Pénzügyminisztérium adatai szerint az állami adóbevételek 361 millió euróval a terv felett alakultak, ugyanakkor a Sociálna Poistovna állami társadalombiztosító a vártnál 79 millió euróval nagyobb hiánnyal zárta a tavalyi esztendőt, ami veszélybe sodorta az állami pénzügyeket. Ivan Miklos szerint emiatt Szlovákiának meg kell állnia az adócsökkentéssel. Mint ismeretes, 2004. januárjától északi szomszédunknál a társasági adó, a személyi jövedelemadó és az általános forgalmi adó egységesen 19%-os kulcsot jelent.

2005.02.28 08:55
További adócsökkentés lesz Szlovákiában?

2005.01.04 09:02
Sikeres adóreform Szlovákiában: csökkenő adókulcsok ellenére 35%-kal a terv felett a társasági adóbevételek

A szlovák miniszterelnökhöz képest némi hangsúlyeltolódás mutatkozik a munkaügyi minisztérium irányából, ugyanis ez a tárca a 2006-os év legfontosabb feladatának éppen a bérköltségek további csökkentését nevezte. Martin Danko, minisztériumi szóvivő elmondása szerint a tárca már dolgozik a bárköltségek csökkentésének módszertanán, és az eredményt rövidesen a pénzügyminisztérium asztalára teszik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szóvivő elmondta, hogy a társadalombiztosítónál már megtették a szükséges intézkedéseket. Emellett a munkaügyi tárca azzal indokolja a további bérköltség-csökkentési elképzelések helyességét, hogy az idei első két hónapban a tervezettnek a száz százaléka befolyt az államkasszába. A munkaügyi minisztérium szerint csak a bérköltségek további mérséklésével érhető el a foglalkoztatottság növelését, a vállalkozói kedv emelését. (A regisztrált munkanélküliek aránya idén januárban 13.2% volt)

Szlovákia 2009-ben tervezi bevezetni az eurót, így az adócsökkentés költségvetési egyensúlyra gyakorolt hatása a konvergencia-folyamatban kiemelkedő fontosságú. Elemzők szerint a pozsonyi euróbevezetési terv (2007-re kell teljesíteni a maastrichti kritériumokat) már így is feszítettnek mondható, így inkább a miniszterelnöknek adnak igazat a bérköltségek további csökkentésének kérdésében. Az IMF a Világbankkal összhangban inkább a bérköltségek csökkentését javasolja a jövedelemadók további mérséklése helyett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm