Szlovákia: megállunk az adócsökkentéssel

Pénzcentrum
2005. március 8. 10:28

A szlovák miniszterelnök, Ivan Miklos szerint bár az állami adóbevételek tavaly az adóreform hatására jelentősen a terv felett alakultak, ugyanakkor a bérköltségek csökkentése miatt az állami társadalombiztosító a vártnál jóval nagyobb hiánnyal zárta a 2004-es évet, emiatt szó sem lehet a közeljövőben a bérköltségek újabb csökkentéséről, ennek nincs semmi realitása - számolt be a Világgazdaság.

A pozsonyi Pénzügyminisztérium adatai szerint az állami adóbevételek 361 millió euróval a terv felett alakultak, ugyanakkor a Sociálna Poistovna állami társadalombiztosító a vártnál 79 millió euróval nagyobb hiánnyal zárta a tavalyi esztendőt, ami veszélybe sodorta az állami pénzügyeket. Ivan Miklos szerint emiatt Szlovákiának meg kell állnia az adócsökkentéssel. Mint ismeretes, 2004. januárjától északi szomszédunknál a társasági adó, a személyi jövedelemadó és az általános forgalmi adó egységesen 19%-os kulcsot jelent.

2005.02.28 08:55
További adócsökkentés lesz Szlovákiában?

2005.01.04 09:02
Sikeres adóreform Szlovákiában: csökkenő adókulcsok ellenére 35%-kal a terv felett a társasági adóbevételek

A szlovák miniszterelnökhöz képest némi hangsúlyeltolódás mutatkozik a munkaügyi minisztérium irányából, ugyanis ez a tárca a 2006-os év legfontosabb feladatának éppen a bérköltségek további csökkentését nevezte. Martin Danko, minisztériumi szóvivő elmondása szerint a tárca már dolgozik a bárköltségek csökkentésének módszertanán, és az eredményt rövidesen a pénzügyminisztérium asztalára teszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szóvivő elmondta, hogy a társadalombiztosítónál már megtették a szükséges intézkedéseket. Emellett a munkaügyi tárca azzal indokolja a további bérköltség-csökkentési elképzelések helyességét, hogy az idei első két hónapban a tervezettnek a száz százaléka befolyt az államkasszába. A munkaügyi minisztérium szerint csak a bérköltségek további mérséklésével érhető el a foglalkoztatottság növelését, a vállalkozói kedv emelését. (A regisztrált munkanélküliek aránya idén januárban 13.2% volt)

Szlovákia 2009-ben tervezi bevezetni az eurót, így az adócsökkentés költségvetési egyensúlyra gyakorolt hatása a konvergencia-folyamatban kiemelkedő fontosságú. Elemzők szerint a pozsonyi euróbevezetési terv (2007-re kell teljesíteni a maastrichti kritériumokat) már így is feszítettnek mondható, így inkább a miniszterelnöknek adnak igazat a bérköltségek további csökkentésének kérdésében. Az IMF a Világbankkal összhangban inkább a bérköltségek csökkentését javasolja a jövedelemadók további mérséklése helyett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem