33 °C Budapest

Szlovákia: megállunk az adócsökkentéssel

Pénzcentrum
2005. március 8. 10:28

A szlovák miniszterelnök, Ivan Miklos szerint bár az állami adóbevételek tavaly az adóreform hatására jelentősen a terv felett alakultak, ugyanakkor a bérköltségek csökkentése miatt az állami társadalombiztosító a vártnál jóval nagyobb hiánnyal zárta a 2004-es évet, emiatt szó sem lehet a közeljövőben a bérköltségek újabb csökkentéséről, ennek nincs semmi realitása - számolt be a Világgazdaság.

A pozsonyi Pénzügyminisztérium adatai szerint az állami adóbevételek 361 millió euróval a terv felett alakultak, ugyanakkor a Sociálna Poistovna állami társadalombiztosító a vártnál 79 millió euróval nagyobb hiánnyal zárta a tavalyi esztendőt, ami veszélybe sodorta az állami pénzügyeket. Ivan Miklos szerint emiatt Szlovákiának meg kell állnia az adócsökkentéssel. Mint ismeretes, 2004. januárjától északi szomszédunknál a társasági adó, a személyi jövedelemadó és az általános forgalmi adó egységesen 19%-os kulcsot jelent.

2005.02.28 08:55
További adócsökkentés lesz Szlovákiában?

2005.01.04 09:02
Sikeres adóreform Szlovákiában: csökkenő adókulcsok ellenére 35%-kal a terv felett a társasági adóbevételek

A szlovák miniszterelnökhöz képest némi hangsúlyeltolódás mutatkozik a munkaügyi minisztérium irányából, ugyanis ez a tárca a 2006-os év legfontosabb feladatának éppen a bérköltségek további csökkentését nevezte. Martin Danko, minisztériumi szóvivő elmondása szerint a tárca már dolgozik a bárköltségek csökkentésének módszertanán, és az eredményt rövidesen a pénzügyminisztérium asztalára teszik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő elmondta, hogy a társadalombiztosítónál már megtették a szükséges intézkedéseket. Emellett a munkaügyi tárca azzal indokolja a további bérköltség-csökkentési elképzelések helyességét, hogy az idei első két hónapban a tervezettnek a száz százaléka befolyt az államkasszába. A munkaügyi minisztérium szerint csak a bérköltségek további mérséklésével érhető el a foglalkoztatottság növelését, a vállalkozói kedv emelését. (A regisztrált munkanélküliek aránya idén januárban 13.2% volt)

Szlovákia 2009-ben tervezi bevezetni az eurót, így az adócsökkentés költségvetési egyensúlyra gyakorolt hatása a konvergencia-folyamatban kiemelkedő fontosságú. Elemzők szerint a pozsonyi euróbevezetési terv (2007-re kell teljesíteni a maastrichti kritériumokat) már így is feszítettnek mondható, így inkább a miniszterelnöknek adnak igazat a bérköltségek további csökkentésének kérdésében. Az IMF a Világbankkal összhangban inkább a bérköltségek csökkentését javasolja a jövedelemadók további mérséklése helyett.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?