Szlovákia: megállunk az adócsökkentéssel

Pénzcentrum
2005. március 8. 10:28

A szlovák miniszterelnök, Ivan Miklos szerint bár az állami adóbevételek tavaly az adóreform hatására jelentősen a terv felett alakultak, ugyanakkor a bérköltségek csökkentése miatt az állami társadalombiztosító a vártnál jóval nagyobb hiánnyal zárta a 2004-es évet, emiatt szó sem lehet a közeljövőben a bérköltségek újabb csökkentéséről, ennek nincs semmi realitása - számolt be a Világgazdaság.

A pozsonyi Pénzügyminisztérium adatai szerint az állami adóbevételek 361 millió euróval a terv felett alakultak, ugyanakkor a Sociálna Poistovna állami társadalombiztosító a vártnál 79 millió euróval nagyobb hiánnyal zárta a tavalyi esztendőt, ami veszélybe sodorta az állami pénzügyeket. Ivan Miklos szerint emiatt Szlovákiának meg kell állnia az adócsökkentéssel. Mint ismeretes, 2004. januárjától északi szomszédunknál a társasági adó, a személyi jövedelemadó és az általános forgalmi adó egységesen 19%-os kulcsot jelent.

2005.02.28 08:55
További adócsökkentés lesz Szlovákiában?

2005.01.04 09:02
Sikeres adóreform Szlovákiában: csökkenő adókulcsok ellenére 35%-kal a terv felett a társasági adóbevételek

A szlovák miniszterelnökhöz képest némi hangsúlyeltolódás mutatkozik a munkaügyi minisztérium irányából, ugyanis ez a tárca a 2006-os év legfontosabb feladatának éppen a bérköltségek további csökkentését nevezte. Martin Danko, minisztériumi szóvivő elmondása szerint a tárca már dolgozik a bárköltségek csökkentésének módszertanán, és az eredményt rövidesen a pénzügyminisztérium asztalára teszik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő elmondta, hogy a társadalombiztosítónál már megtették a szükséges intézkedéseket. Emellett a munkaügyi tárca azzal indokolja a további bérköltség-csökkentési elképzelések helyességét, hogy az idei első két hónapban a tervezettnek a száz százaléka befolyt az államkasszába. A munkaügyi minisztérium szerint csak a bérköltségek további mérséklésével érhető el a foglalkoztatottság növelését, a vállalkozói kedv emelését. (A regisztrált munkanélküliek aránya idén januárban 13.2% volt)

Szlovákia 2009-ben tervezi bevezetni az eurót, így az adócsökkentés költségvetési egyensúlyra gyakorolt hatása a konvergencia-folyamatban kiemelkedő fontosságú. Elemzők szerint a pozsonyi euróbevezetési terv (2007-re kell teljesíteni a maastrichti kritériumokat) már így is feszítettnek mondható, így inkább a miniszterelnöknek adnak igazat a bérköltségek további csökkentésének kérdésében. Az IMF a Világbankkal összhangban inkább a bérköltségek csökkentését javasolja a jövedelemadók további mérséklése helyett.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?