1 °C Budapest

A felmérés történetének legnagyobb visszaesése a beszerzési menedzser indexben

Pénzcentrum
2005. március 1. 09:27

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 43.4-re csökkent. A felmérés eddigi történetében még nem mértek 45.0 százalék alatti indexértéket, tehát a februári index az eddigi legnagyobb visszaesést jelző indexszám 1995 szeptembere óta. Az index 4.7 százalékponttal csökkent januári értékéhez képest, az előző hónaphoz viszonyítva a feldolgozóipari teljesítmény drasztikus csökkenését mutatja.

A januárt követő februári gyorsuló visszaesés hasonlít az előző két év azonos időszakainak tendenciáihoz, a tavalyi év azonos időszakában azonban csak stagnálás közeli csökkenést (49.6) mértek.

Az idei év első két hónapjában a feldolgozóipar teljesítménye erőteljesebb visszaesést mutat, mint korábban, mivel az év kezdetére jellemző csökkenést, a felmérés eddigi történetének legnagyobb hanyatlása követte február hónapban. A januárhoz képesti gyengülő teljesítmény a felmérés részindexeinek többségére is jellemző. Kedvezőtlen előjel a beszerzési vezetők pesszimizmusára utaló beszerzési mennyiség jelentős csökkenése.


Forrás: MLBKT

A részindexek közül a beszerzési index (41.7) csökkent legjobban előző havi értékéhez képest (8.0 százalékpont), így a legnagyobb csökkenést jelző indexszám februárban. A feldolgozóipari beszerzési árak (57.9) növekedése mérséklődött januárhoz képest. A feldolgozóipari foglalkoztatottak létszáma a tavalyi év júliusa óta folyamatosan csökken, a legnagyobb visszaesést a februári index mutatja (44.3).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Forrás: MLBKT

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem