14 °C Budapest

Kinevezte az új Monetáris Tanács tagokat Mádl Ferenc (2.)

Pénzcentrum
2005. február 25. 13:33

A mai napon március 1-hatállyal kinevezte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának új tagjait a köztársasági elnök. Ennek értelmében a négy új tag: Neményi Judit, dr. Bánfi Tamás, dr. Bihari Péter és dr. Csáki Csaba a március 29-i következő kamatmeghatározó ülésen már szavazhatnak. A köztársasági elnök a kinevezési okmányokat 2005. február 28-án, hétfőn adja át a Sándor-palotában.

A jelöltek névsora január végén vált ismertté, amelyet követően a parlamenti bizottsági meghallgatásaikra február elején került sor. Ezeken a kormánytöbbségből adódóan megkapták a szükséges támogatást a jelöltek. Ezt követően elvileg már csak Mádl Ferenc kinevezése volt hátra a folyamat lezárásához, aki azonban arra hivatkozva, hogy nem kapta meg Járai Zsigmond MNB-elnök írásos véleményét a jelöltekről, egyelőre nem nevezte ki az új tagokat.

Emiatt a négy jelölt a most hétfői kamatdöntő ülésen még nem vehetett részt, majd a 75 bp-os vágás, illetve az infláció jelentés tartalmának bemutatására rendezett sajtótájékoztatón Járai kijelentette, hogy nem is fog írásos véleményt adni az államfőnek, mivel az egész eljárást jogellenesnek tartja, és kifogásolta, hogy a négy jelölt személyéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hivatalos bejelentés előtt csak egy órával tájékoztatta, melyet nem tartott véleménykikérésnek. Járai azt is jelezte, hogy megítélése szerint az egész kinevezési folyamatot újra kell kezdeni.

"A köztársasági elnök az Alkotmányban foglalt jogköre alapján az előterjesztést törvényességi szempontból megvizsgálta, és megállapította, hogy az megfelel a jegybanktörvény előírásainak" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében, melyben azt is tartalmazza, hogy "a jegybank-elnökének véleményezési jogköre kiüresedett" -.

Feltehetően Mádl Ferenc államfő kompromisszumos rendezési gyakorlatának megfelelően nem kívánta "tovább bonyolítani" az egyébként is sok érvet és ellenérevet szolgáltató szövevényes ügyet, és ezért döntött a kinevezés mellett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A piac a 4 új személyről többnyire azt gondolja, hogy feltehetően inkább a lazább monetáris politika (nagyobb kamatcsökkentések) hívei, ezért a szavazatarány módosításán keresztül a végső Monetáris Tanács döntésekben is megjelenhet ennek következménye.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm