25 °C Budapest

Kinevezte az új Monetáris Tanács tagokat Mádl Ferenc (2.)

Pénzcentrum
2005. február 25. 13:33

A mai napon március 1-hatállyal kinevezte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának új tagjait a köztársasági elnök. Ennek értelmében a négy új tag: Neményi Judit, dr. Bánfi Tamás, dr. Bihari Péter és dr. Csáki Csaba a március 29-i következő kamatmeghatározó ülésen már szavazhatnak. A köztársasági elnök a kinevezési okmányokat 2005. február 28-án, hétfőn adja át a Sándor-palotában.

A jelöltek névsora január végén vált ismertté, amelyet követően a parlamenti bizottsági meghallgatásaikra február elején került sor. Ezeken a kormánytöbbségből adódóan megkapták a szükséges támogatást a jelöltek. Ezt követően elvileg már csak Mádl Ferenc kinevezése volt hátra a folyamat lezárásához, aki azonban arra hivatkozva, hogy nem kapta meg Járai Zsigmond MNB-elnök írásos véleményét a jelöltekről, egyelőre nem nevezte ki az új tagokat.

Emiatt a négy jelölt a most hétfői kamatdöntő ülésen még nem vehetett részt, majd a 75 bp-os vágás, illetve az infláció jelentés tartalmának bemutatására rendezett sajtótájékoztatón Járai kijelentette, hogy nem is fog írásos véleményt adni az államfőnek, mivel az egész eljárást jogellenesnek tartja, és kifogásolta, hogy a négy jelölt személyéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hivatalos bejelentés előtt csak egy órával tájékoztatta, melyet nem tartott véleménykikérésnek. Járai azt is jelezte, hogy megítélése szerint az egész kinevezési folyamatot újra kell kezdeni.

"A köztársasági elnök az Alkotmányban foglalt jogköre alapján az előterjesztést törvényességi szempontból megvizsgálta, és megállapította, hogy az megfelel a jegybanktörvény előírásainak" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében, melyben azt is tartalmazza, hogy "a jegybank-elnökének véleményezési jogköre kiüresedett" -.

Feltehetően Mádl Ferenc államfő kompromisszumos rendezési gyakorlatának megfelelően nem kívánta "tovább bonyolítani" az egyébként is sok érvet és ellenérevet szolgáltató szövevényes ügyet, és ezért döntött a kinevezés mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A piac a 4 új személyről többnyire azt gondolja, hogy feltehetően inkább a lazább monetáris politika (nagyobb kamatcsökkentések) hívei, ezért a szavazatarány módosításán keresztül a végső Monetáris Tanács döntésekben is megjelenhet ennek következménye.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41