Kinevezte az új Monetáris Tanács tagokat Mádl Ferenc (2.)

Pénzcentrum
2005. február 25. 13:33

A mai napon március 1-hatállyal kinevezte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának új tagjait a köztársasági elnök. Ennek értelmében a négy új tag: Neményi Judit, dr. Bánfi Tamás, dr. Bihari Péter és dr. Csáki Csaba a március 29-i következő kamatmeghatározó ülésen már szavazhatnak. A köztársasági elnök a kinevezési okmányokat 2005. február 28-án, hétfőn adja át a Sándor-palotában.

A jelöltek névsora január végén vált ismertté, amelyet követően a parlamenti bizottsági meghallgatásaikra február elején került sor. Ezeken a kormánytöbbségből adódóan megkapták a szükséges támogatást a jelöltek. Ezt követően elvileg már csak Mádl Ferenc kinevezése volt hátra a folyamat lezárásához, aki azonban arra hivatkozva, hogy nem kapta meg Járai Zsigmond MNB-elnök írásos véleményét a jelöltekről, egyelőre nem nevezte ki az új tagokat.

Emiatt a négy jelölt a most hétfői kamatdöntő ülésen még nem vehetett részt, majd a 75 bp-os vágás, illetve az infláció jelentés tartalmának bemutatására rendezett sajtótájékoztatón Járai kijelentette, hogy nem is fog írásos véleményt adni az államfőnek, mivel az egész eljárást jogellenesnek tartja, és kifogásolta, hogy a négy jelölt személyéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hivatalos bejelentés előtt csak egy órával tájékoztatta, melyet nem tartott véleménykikérésnek. Járai azt is jelezte, hogy megítélése szerint az egész kinevezési folyamatot újra kell kezdeni.

"A köztársasági elnök az Alkotmányban foglalt jogköre alapján az előterjesztést törvényességi szempontból megvizsgálta, és megállapította, hogy az megfelel a jegybanktörvény előírásainak" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében, melyben azt is tartalmazza, hogy "a jegybank-elnökének véleményezési jogköre kiüresedett" -.

Feltehetően Mádl Ferenc államfő kompromisszumos rendezési gyakorlatának megfelelően nem kívánta "tovább bonyolítani" az egyébként is sok érvet és ellenérevet szolgáltató szövevényes ügyet, és ezért döntött a kinevezés mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piac a 4 új személyről többnyire azt gondolja, hogy feltehetően inkább a lazább monetáris politika (nagyobb kamatcsökkentések) hívei, ezért a szavazatarány módosításán keresztül a végső Monetáris Tanács döntésekben is megjelenhet ennek következménye.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?