Csáki Csaba (leendő MT-tag): "Nem törvényszerű, hogy ilyen magasak legyenek a kamatok"

Pénzcentrum
2005. február 16. 08:41

"Minden ország kissé felnagyítottan érzékeli saját problémáit. Ha a visegrádi országok "kemény magjára" tekintek, akkor azt látom, hogy mindegyiknek vannak erősségei és gyengéi, és nem érzékelem azt, hogy a magyar gazdasággal szemben az átlagnál, vagy az elvárhatónál nagyobb lenne a bizalmatlanság" - szögezte le Csáki Csaba Monetáris Tanács tagjelölt a Napi Gazdaság interjújában. Az egyetemi tanár, akadémikus szerint a magas kamatnak megvan a maga története, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "nem törvényszerű tehát, hogy ebben a gazdasági helyzetben ilyen magasak legyenek a kamatok".


Csáki az interjúban kifejtette, hogy rendkívüli módon meglepődött, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte a posztra, de agrárközgazdász révén úgy gondolja, hogy - bár elmondása szerint nem szakértő a monetáris politikában, de - "jó az országnak, ha a Monetáris Tanácsban többen vannak, akik a reálszférához közelebb állnak, illetve akik a régió egészét alaposan ismerik."

Az egyetemi tanár, akadémikus szerint az, hogy a parlamenti meghallgatásán utalt rá: tagsága kezdetét egyfajta tanulóidőszaknak tekinti, egyúttal azt is jelenti, hogy az első időben kivár, felméri az álláspontokat a tanácsban. A tanulóidőszak emellett azt is jelenti, hogy a szakmai döntésekben az óvatosság fogja jellemezni.

Csáki az interjúban visszautasította azt a feltételezést, miszerint agrárszakértőként az agrárlobbit (azaz az exportőrök mindenek feletti érdekeit, értsd: alacsonyabb kamatok, gyengébb forint) képviselné, mivel "ennek az ágazatnak egy hatékonyság-központú megközelítését képviselem" - mondta.

Az árfolyammal kapcsolatban Csáki kifejtette, hogy a makrogazdasági stabilitás, és a mikrogazdaság szűkebb érdekei között meg kell találni az utat az árstabilitási célkitűzés szolgálata mellett. Az árfolyam és a mezőgazdaság kérdéskörében Csáki elmondta, hogy "egyrészről az exportáló ágazatok számára a túlértékelt valuta nem kedvező, másrészt viszont az, hogy egy-egy termelő ágazat mennyire éli ezt meg negatívan, az már sok mindentől függ. Sokat jártam a világban és egyértelművé vált számomra, hogy egy valutaárfolyam nagyon sok tényező által befolyásolt eredmény, ezért nagyon óvatosan kell megközelíteni, különösen egy olyan országban, ahol sok a kockázati tényező."
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem