33 °C Budapest

Csáki Csaba (leendő MT-tag): "Nem törvényszerű, hogy ilyen magasak legyenek a kamatok"

Pénzcentrum
2005. február 16. 08:41

"Minden ország kissé felnagyítottan érzékeli saját problémáit. Ha a visegrádi országok "kemény magjára" tekintek, akkor azt látom, hogy mindegyiknek vannak erősségei és gyengéi, és nem érzékelem azt, hogy a magyar gazdasággal szemben az átlagnál, vagy az elvárhatónál nagyobb lenne a bizalmatlanság" - szögezte le Csáki Csaba Monetáris Tanács tagjelölt a Napi Gazdaság interjújában. Az egyetemi tanár, akadémikus szerint a magas kamatnak megvan a maga története, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "nem törvényszerű tehát, hogy ebben a gazdasági helyzetben ilyen magasak legyenek a kamatok".


Csáki az interjúban kifejtette, hogy rendkívüli módon meglepődött, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte a posztra, de agrárközgazdász révén úgy gondolja, hogy - bár elmondása szerint nem szakértő a monetáris politikában, de - "jó az országnak, ha a Monetáris Tanácsban többen vannak, akik a reálszférához közelebb állnak, illetve akik a régió egészét alaposan ismerik."

Az egyetemi tanár, akadémikus szerint az, hogy a parlamenti meghallgatásán utalt rá: tagsága kezdetét egyfajta tanulóidőszaknak tekinti, egyúttal azt is jelenti, hogy az első időben kivár, felméri az álláspontokat a tanácsban. A tanulóidőszak emellett azt is jelenti, hogy a szakmai döntésekben az óvatosság fogja jellemezni.

Csáki az interjúban visszautasította azt a feltételezést, miszerint agrárszakértőként az agrárlobbit (azaz az exportőrök mindenek feletti érdekeit, értsd: alacsonyabb kamatok, gyengébb forint) képviselné, mivel "ennek az ágazatnak egy hatékonyság-központú megközelítését képviselem" - mondta.

Az árfolyammal kapcsolatban Csáki kifejtette, hogy a makrogazdasági stabilitás, és a mikrogazdaság szűkebb érdekei között meg kell találni az utat az árstabilitási célkitűzés szolgálata mellett. Az árfolyam és a mezőgazdaság kérdéskörében Csáki elmondta, hogy "egyrészről az exportáló ágazatok számára a túlértékelt valuta nem kedvező, másrészt viszont az, hogy egy-egy termelő ágazat mennyire éli ezt meg negatívan, az már sok mindentől függ. Sokat jártam a világban és egyértelművé vált számomra, hogy egy valutaárfolyam nagyon sok tényező által befolyásolt eredmény, ezért nagyon óvatosan kell megközelíteni, különösen egy olyan országban, ahol sok a kockázati tényező."
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?