A tegnapi MT-tag meghallgatásokról és a piaci folyamatokról: ABN Amro, RBS, CIB, Inter-Európa, Takarékbank

Pénzcentrum
2005. február 9. 12:52

A forint/euró árfolyama tegnap a vártnál kedvezőbb külkereskedelmi mérleg adatok, illetve az új Monetáris Tagok délutáni parlamenti meghallgatása nyomán is stabil maradt, az állampapírok másodpiacán azonban az erősödő kamatcsökkentési várakozásokkal összefüggésben lendületes hozamcsökkenés következett be. A folyamatok érzékeltetése szempontjából összegyűjtöttük az ABN Amro, a Royal Bank of Scotland, a CIB Bank, az Inter-Európa Bank és a Takarékbank ma reggeli piaci jelentéseit. Az elemzések készítői egyetértettek abban, hogy az új MT-tagok nyilatkozatai (eddig) csak marginális hatással voltak/vannak a piacra.2005.02.09 09:31
Összefoglaló az új Monetáris Tanács tagok tegnapi parlamenti meghallgatásáról

ABN Amro, London

"Amint az várható volt, mind a négy jelölt kinevezését támogatta a kormánytöbbséggel rendelkező Költségvetési és Pénzügyi Bizottság." A jelentés szerint "valamennyi jelölt úgy tűnik, hogy támogatja a további kamatcsökkentéseket. A mai üléseken, illetve a végső szavazásnál sem lehet probléma a jelöltek szükséges támogatottságának biztosításával a kormánytöbbség miatt. A jelöltek tegnapi nyilatkozatai nem befolyásolták az állampapírok hozamait, inkább a külkereskedelmi és a januári államháztartási egyenleg adatok támogatták a dinamikus hozamcsökkenést" - szögezi le az elemzés. "A forint/euró árfolyam nem tudott érdemben a 243.60-as szint alá kerülni, a következő napokban a kamatcsökkentések szükségességének további hangoztatása esetén az árfolyam a 245-ös szinthez kerülhet közelebb. A kurzus várhatóan a 243.60-245.70-es sávban mozoghat."

Royal Bank of Scotland, London

"A forint/euró árfolyam csekély tegnapi mozgása jól tükrözi a Monetáris Tanács új tagjainak "vita tárgyát nem képező" nyilatkozatait a meghallgatáson. Az új 15 éves eurókötvény-kibocsátás előkészületei a forint szempontjából pozitívak lehetnek különösen az MNB hétfői közleménye után (állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének módja), ugyanakkor nincsenek ösztönzők arra, hogy a jelenlegi szinteken shortpozíciót vállaljunk euróban, így az EUR/HUF árfolyam a 244-es szint közelében ingadozhat."

CIB Bank

"A forint ismét szűk sávban mozgott a bankközi devizapiacon az euróval szemben, s amint az a jegyzésekből látható volt, az új MT tagok parlamenti meghallgatásáról megjelent hírek szinte semmilyen hatást nem gyakoroltak az árfolyamra. Az EUR/HUF jegyzés nap végén 244.20 - 244.40-en állt (20 filléres elmozdulás a hétfői záróértékhez képest). A dollárhoz viszonyított árfolyam 191.00 - 191.20-on állt késő délután, szemben a hétfői 190.85 - 191.15-ös szinttel. A mai napon várakozásaink szerint marad a csendes kereskedés, az EUR/HUF árfolyamra nem lesz komoly hatással a régióban megindult profitrealizálási trend."

Inter-Európa Bank

"A hétfő délutáni, a vártnál kismértékben kedvezőbb államháztartási, és a tegnap reggeli, a prognózisoknál érdemben alacsonyabb külkereskedelmi deficit újabb lendületet adott az állampapírpiacnak. Jelenleg úgy tűnik, hogy az állampapírpiac optimista hangulata megtörhetetlen, a befektetők az elkövetkező napok nagy mennyiségű lejáratai és a jegybanktól várt kamatcsökkentések miatt keresik az állampapírokat."

Takarékbank

"Nem történt érdemi elmozdulás a tegnapi nap folyamán a forint/euró árfolyamában. A reggeli kedvező makroadatok már nem tudták tovább erősíteni az árfolyamot. A Monetáris Tanács új tagjainak meghallgatásán nem hangzottak el negatív árfolyamhatású kijelentések. Legközelebb a pénteki a legutóbbi kamatdöntésről szóló MT jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala lehet befolyással az árfolyamokra. Ezek mellett pedig továbbra is a régió devizáinak mozgása lehet hatással a kurzusra. A tegnapi kisebb korrekciót követően folytatódott a hozamok csökkenése az állampapírpiacon, a piac már egy 50 bázispontnál is nagyobb kamatcsökkentést kezd beárazni."
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem