A tegnapi MT-tag meghallgatásokról és a piaci folyamatokról: ABN Amro, RBS, CIB, Inter-Európa, Takarékbank

Pénzcentrum
2005. február 9. 12:52

A forint/euró árfolyama tegnap a vártnál kedvezőbb külkereskedelmi mérleg adatok, illetve az új Monetáris Tagok délutáni parlamenti meghallgatása nyomán is stabil maradt, az állampapírok másodpiacán azonban az erősödő kamatcsökkentési várakozásokkal összefüggésben lendületes hozamcsökkenés következett be. A folyamatok érzékeltetése szempontjából összegyűjtöttük az ABN Amro, a Royal Bank of Scotland, a CIB Bank, az Inter-Európa Bank és a Takarékbank ma reggeli piaci jelentéseit. Az elemzések készítői egyetértettek abban, hogy az új MT-tagok nyilatkozatai (eddig) csak marginális hatással voltak/vannak a piacra.2005.02.09 09:31
Összefoglaló az új Monetáris Tanács tagok tegnapi parlamenti meghallgatásáról

ABN Amro, London

"Amint az várható volt, mind a négy jelölt kinevezését támogatta a kormánytöbbséggel rendelkező Költségvetési és Pénzügyi Bizottság." A jelentés szerint "valamennyi jelölt úgy tűnik, hogy támogatja a további kamatcsökkentéseket. A mai üléseken, illetve a végső szavazásnál sem lehet probléma a jelöltek szükséges támogatottságának biztosításával a kormánytöbbség miatt. A jelöltek tegnapi nyilatkozatai nem befolyásolták az állampapírok hozamait, inkább a külkereskedelmi és a januári államháztartási egyenleg adatok támogatták a dinamikus hozamcsökkenést" - szögezi le az elemzés. "A forint/euró árfolyam nem tudott érdemben a 243.60-as szint alá kerülni, a következő napokban a kamatcsökkentések szükségességének további hangoztatása esetén az árfolyam a 245-ös szinthez kerülhet közelebb. A kurzus várhatóan a 243.60-245.70-es sávban mozoghat."

Royal Bank of Scotland, London

"A forint/euró árfolyam csekély tegnapi mozgása jól tükrözi a Monetáris Tanács új tagjainak "vita tárgyát nem képező" nyilatkozatait a meghallgatáson. Az új 15 éves eurókötvény-kibocsátás előkészületei a forint szempontjából pozitívak lehetnek különösen az MNB hétfői közleménye után (állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének módja), ugyanakkor nincsenek ösztönzők arra, hogy a jelenlegi szinteken shortpozíciót vállaljunk euróban, így az EUR/HUF árfolyam a 244-es szint közelében ingadozhat."

CIB Bank

"A forint ismét szűk sávban mozgott a bankközi devizapiacon az euróval szemben, s amint az a jegyzésekből látható volt, az új MT tagok parlamenti meghallgatásáról megjelent hírek szinte semmilyen hatást nem gyakoroltak az árfolyamra. Az EUR/HUF jegyzés nap végén 244.20 - 244.40-en állt (20 filléres elmozdulás a hétfői záróértékhez képest). A dollárhoz viszonyított árfolyam 191.00 - 191.20-on állt késő délután, szemben a hétfői 190.85 - 191.15-ös szinttel. A mai napon várakozásaink szerint marad a csendes kereskedés, az EUR/HUF árfolyamra nem lesz komoly hatással a régióban megindult profitrealizálási trend."

Inter-Európa Bank

"A hétfő délutáni, a vártnál kismértékben kedvezőbb államháztartási, és a tegnap reggeli, a prognózisoknál érdemben alacsonyabb külkereskedelmi deficit újabb lendületet adott az állampapírpiacnak. Jelenleg úgy tűnik, hogy az állampapírpiac optimista hangulata megtörhetetlen, a befektetők az elkövetkező napok nagy mennyiségű lejáratai és a jegybanktól várt kamatcsökkentések miatt keresik az állampapírokat."

Takarékbank

"Nem történt érdemi elmozdulás a tegnapi nap folyamán a forint/euró árfolyamában. A reggeli kedvező makroadatok már nem tudták tovább erősíteni az árfolyamot. A Monetáris Tanács új tagjainak meghallgatásán nem hangzottak el negatív árfolyamhatású kijelentések. Legközelebb a pénteki a legutóbbi kamatdöntésről szóló MT jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala lehet befolyással az árfolyamokra. Ezek mellett pedig továbbra is a régió devizáinak mozgása lehet hatással a kurzusra. A tegnapi kisebb korrekciót követően folytatódott a hozamok csökkenése az állampapírpiacon, a piac már egy 50 bázispontnál is nagyobb kamatcsökkentést kezd beárazni."
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?