25 °C Budapest

Világbank: idén is túlléphetjük az áht-hiánycélt - lassabb növekedés a CEE-régióban

Pénzcentrum
2005. január 27. 15:50

Az Európai Unióhoz csatlakozott 8 kelet-közép-európai ország legtöbbje szigorú költségvetést tervezett azt idei esztendőre, Magyarország azonban az idén is, azaz már a negyedik egymást követő évben is túllépheti a kormány által a GDP 4.7%-ában megszabott limitet - áll a Világbank ma kiadott negyedéves jelentésében. Málta és Ciprus nélkül a 8 új EU-tag GDP-növekedése a tavalyi 5%-ról idén 4.5%-ra lassulhat, mely főként a szigorúbb költségvetési, illetve a monetáris politikával, az EU-csatlakozást követő fellendülés enyhülésével, illetve a nyugat-európai lassabb növekedéssel magyarázható.

"Ott, ahol a legnagyobb szükség van rá, a 2005-ös költségvetések további fiskális konszolidációt irányoznak elő, ugyanakkor a magas hiányra, illetve a laza fiskális politikára vonatkozó félelmek továbbra is megmaradtak Magyarországgal kapcsolatban" - tartalmazza a jelentés. Az intézmény egyik közgazdásza 2004. szeptemberében már felhívta a figylemet a fiskális kockázatokra Magyarországgal kapcsolatban.

2004.09.13 12:55
Világbank: szükséges lenne egy kiigazítás, elfogadható egy kismértékű deficittúllépés

A Világbank szerint bár beépítésre kerültek bizonyos biztonsági jellegű intézkedések a magyar hiánycél tarthatósága érdekében (pl. 100 milliárd forintos biztonsági tartalék), ugyanakkor a bank álláspontja szerint mutatkoznak kockázatok arra vonatkozóan, hogy nem tartható a 4.7%-os deficitcél (bizonytalan hatású változtatások az adórendszerben, illetve a PPP-programok terén).

A Világbank szerint Szlovákia kivételével - melynek kisebbségi kormánya folytatta a reformfolyamatokat - a gyenge társadalmi támogatottság, illetve a közelgő választások lelassították a reformtörekvéseket az új EU-tagoknál.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az euró-bevezetéssel kapcsolatban a jelentés szerint Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mindegyike még messze van a maastrichti kritériumok teljesítésétől, főként a 3%-os GDP-arányos államháztartási hiánykritérium teljesítése jelent problémát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41