-1 °C Budapest

Világbank: idén is túlléphetjük az áht-hiánycélt - lassabb növekedés a CEE-régióban

Pénzcentrum
2005. január 27. 15:50

Az Európai Unióhoz csatlakozott 8 kelet-közép-európai ország legtöbbje szigorú költségvetést tervezett azt idei esztendőre, Magyarország azonban az idén is, azaz már a negyedik egymást követő évben is túllépheti a kormány által a GDP 4.7%-ában megszabott limitet - áll a Világbank ma kiadott negyedéves jelentésében. Málta és Ciprus nélkül a 8 új EU-tag GDP-növekedése a tavalyi 5%-ról idén 4.5%-ra lassulhat, mely főként a szigorúbb költségvetési, illetve a monetáris politikával, az EU-csatlakozást követő fellendülés enyhülésével, illetve a nyugat-európai lassabb növekedéssel magyarázható.

"Ott, ahol a legnagyobb szükség van rá, a 2005-ös költségvetések további fiskális konszolidációt irányoznak elő, ugyanakkor a magas hiányra, illetve a laza fiskális politikára vonatkozó félelmek továbbra is megmaradtak Magyarországgal kapcsolatban" - tartalmazza a jelentés. Az intézmény egyik közgazdásza 2004. szeptemberében már felhívta a figylemet a fiskális kockázatokra Magyarországgal kapcsolatban.

2004.09.13 12:55
Világbank: szükséges lenne egy kiigazítás, elfogadható egy kismértékű deficittúllépés

A Világbank szerint bár beépítésre kerültek bizonyos biztonsági jellegű intézkedések a magyar hiánycél tarthatósága érdekében (pl. 100 milliárd forintos biztonsági tartalék), ugyanakkor a bank álláspontja szerint mutatkoznak kockázatok arra vonatkozóan, hogy nem tartható a 4.7%-os deficitcél (bizonytalan hatású változtatások az adórendszerben, illetve a PPP-programok terén).

A Világbank szerint Szlovákia kivételével - melynek kisebbségi kormánya folytatta a reformfolyamatokat - a gyenge társadalmi támogatottság, illetve a közelgő választások lelassították a reformtörekvéseket az új EU-tagoknál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az euró-bevezetéssel kapcsolatban a jelentés szerint Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mindegyike még messze van a maastrichti kritériumok teljesítésétől, főként a 3%-os GDP-arányos államháztartási hiánykritérium teljesítése jelent problémát.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.09 01:35
GARDENING LEAVE An employee's suspension from work on full pay for the duration of a notice period,...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm