-3 °C Budapest

Mibe fektetjük a pénzünk? (GKI)

Pénzcentrum
2005. január 26. 06:30

A GKI Gazdaságkutató Rt. negyedévente felméri a magyar háztartások megtakarítási szokásait. A kutatóintézet 2004 végén is megkérdezte a háztartásokat, hogy a jövőben milyen formában tervezik befektetni pénzüket. A háztartások 56%-ának várhatóan nem lesz olyan pénzeszköze, melynek befektetéséről dönteni tudna. 15%-nak lesz ugyan pénze, de nem kívánja semmibe se fektetni azt. További 12% a felsorolt formák egyikét sem választotta. Ennek oka a kutatóintézet szerint valószínűleg az, hogy ezek a háztartások nem tervezik előre befektetéseiket. Döntéseiket ad hoc módon hozzák meg, vélhetőleg a legkönnyebben elérhető formát (pl. bankbetét) választva. A maradék 17% tudatosan döntő válaszai az alábbi módon oszlanak meg a felsorolt pénzpiaci formák között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A megtakarítási formák kedveltségi listáját a banki lekötés vezeti. A legalább egy formába fektetők több mint háromnegyede választotta ezt a lehetőséget. A többi formát közel azonos arányban választották a megkérdezettek. A tudatosan döntő háztartások 13%-a fektet befektetéshez kötött biztosításba, 12% választotta a kincstárjegyet, 9% az államkötvényt. Szintén 9% tartja pénzét devizában, 11% takarít meg egyéb formában, például részvényben, vagy vállalati kötvényben.

A magyar megtakarítások szerkezete még jelentősen eltér a fejlettebb pénz- és tőkepiaccal rendelkező országokétól. A fő különbség a megtakarítások időhorizontja. A külföldi a példák a részvények, kötvények, valamint a nem közvetlen értékpapír vagy ingatlan befektetés is gyakori (pl. befektetési alapok) magasabb arányát mutatják. A bankbetétek magas arányán is megfigyelhető, hogy a magyar lakosság hosszabb távra nem kötelezi el magát, inkább csak rövidebb távra köti le pénzét. Emellett valószínű, hogy a banki lekötés inkább kis összegeknél, vagy átmeneti megoldásként jön szóba, illetve addig, amíg viszonylag magas az elérhető kamatszint.

2004 végén a banki betétek aránya a háztartások megtakarításán belül meghaladta a 40%-ot. A két fenti arány közötti eltérésből (a megtakarítók 75%-a tervezi bankbetétbe fektetni pénzét, az összes megtakarításnak pedig 40%-a van bankbetétben) megállapítható, hogy a lakosság széles körének, de viszonylag kevés pénze fekszik ebben a formában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20