28 °C Budapest

Járai: elérhető inflációs, elbukható euró-zóna célok

Pénzcentrum
2005. január 26. 14:24

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Járai Zsigmond szerint a jegybank 2005-re, illetve 2006-ra vonatkozó inflációs céljai elérhetők, ugyanakkor új gazdaságpolitika nélkül füstbe mehet az ország 2010-re kitűzött euró-zóna csatlakozása.


Az MNB vezetője az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) mai rendezvényén kifejtette: "hiszünk benne, hogy a 2005-ös 4%-os, illetve a 2006 decemberi 3.5%-os inflációs célok elérhetők". Ez a magas kamatszint, illetve az erős forintárfolyam segíti ezen célok teljesülését. Járai elismerte, hogy a magyar kockázati prémium nagyon magas, de hozzátette, hogy az tükrözi a befektetők forintleértékelődéssel kapcsolatos félelmeit, ezért a magasabb kamatozású eszközökbe való befektetés preferálják.

Az MNB vezetője utalt a rossz magyar makrogazdasági fundamentumokra, és megjegyezte, hogy bár sem a GDP bővülés, sem az általános gazdasági környezet nem nevezhető kedvezőtlennek, az ikerdeficit azonban komoly kockázati tényezőt jelent.

Járai kijelentette, hogy "a valódi problémát a költségvetési politika jelenti, a jelenlegi fiskális politika fenntarthatatlan".

A további kamatpolitikával kapcsolatban az elnök kifejtette, hogy csak akkor folytatódhat a kamatcsökkentés sorozat, ha "hiteles gazdaságpolitika, illetve egészséges, és fenntartható gazdasági szerkezet lesz Magyarországon". Mint ismeretes, az MNB hétfőn újabb 50 bp-tal 9%-ra csökkentette az irányadó jegybanki rátát, a fő okok között az infláció eddigi, és várható további jelentős mérsékődélse, illetve a rendkívül kedvező külső környezet járult hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Járai szerint továbbra is kérdéses, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika segítségével elérhető-e az euró 2010-es bevezethetősége, ugyanakkor hozzátette, hogy "nem feladni kell a célt, hanem meg kell tenni a szükséges változtatásokat a gazdaságpolitikában, ekkor tartható marad a 2010-es dátum".

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?