Járai: elérhető inflációs, elbukható euró-zóna célok

Pénzcentrum
2005. január 26. 14:24

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Járai Zsigmond szerint a jegybank 2005-re, illetve 2006-ra vonatkozó inflációs céljai elérhetők, ugyanakkor új gazdaságpolitika nélkül füstbe mehet az ország 2010-re kitűzött euró-zóna csatlakozása.


Az MNB vezetője az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) mai rendezvényén kifejtette: "hiszünk benne, hogy a 2005-ös 4%-os, illetve a 2006 decemberi 3.5%-os inflációs célok elérhetők". Ez a magas kamatszint, illetve az erős forintárfolyam segíti ezen célok teljesülését. Járai elismerte, hogy a magyar kockázati prémium nagyon magas, de hozzátette, hogy az tükrözi a befektetők forintleértékelődéssel kapcsolatos félelmeit, ezért a magasabb kamatozású eszközökbe való befektetés preferálják.

Az MNB vezetője utalt a rossz magyar makrogazdasági fundamentumokra, és megjegyezte, hogy bár sem a GDP bővülés, sem az általános gazdasági környezet nem nevezhető kedvezőtlennek, az ikerdeficit azonban komoly kockázati tényezőt jelent.

Járai kijelentette, hogy "a valódi problémát a költségvetési politika jelenti, a jelenlegi fiskális politika fenntarthatatlan".

A további kamatpolitikával kapcsolatban az elnök kifejtette, hogy csak akkor folytatódhat a kamatcsökkentés sorozat, ha "hiteles gazdaságpolitika, illetve egészséges, és fenntartható gazdasági szerkezet lesz Magyarországon". Mint ismeretes, az MNB hétfőn újabb 50 bp-tal 9%-ra csökkentette az irányadó jegybanki rátát, a fő okok között az infláció eddigi, és várható további jelentős mérsékődélse, illetve a rendkívül kedvező külső környezet járult hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Járai szerint továbbra is kérdéses, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika segítségével elérhető-e az euró 2010-es bevezethetősége, ugyanakkor hozzátette, hogy "nem feladni kell a célt, hanem meg kell tenni a szükséges változtatásokat a gazdaságpolitikában, ekkor tartható marad a 2010-es dátum".

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem