Draskovics a figyelmeztetésekről és a növekedésösztönzésről

Pénzcentrum
2005. január 20. 10:09

Draskovics Tibor szerint az adórendszer átformálásánál az ÁFA, az élőmunka terhei és az iparűzési adó közül legalább kettőhöz hozzányúlnak majd annak érdekében, hogy a teljes adóelvonás mértéke mérséklődjön, a vállalkozások több levegőhöz jussanak. A fiskális konszolidációval párhuzamosan a tárca csökkenteni kívánja a bürokratikus akadályokat a cégek előtt. A pénzügyminiszter a HVG-nek adott interjút.

Draskovics szerint az uniós csatlakozás után az ÁFA terén alkalmazott új önbevallásos rendszer mintegy 250 mrd Ft-nyi átmeneti kiesést okozott a tárcának. A bevallásokhoz kapcsolódó "csúszások" miatt a befizetések is későbbre tolódtak az import ügyleteknél. Az APEH által visszatartott ÁFÁ-t elemzők kb. 150 mrd Ft-ra becslik, a miniszter szerint ezt a korábbi összeggel együtt kell értelmezni. Draskovics elképzelhetőnek tartotta volna, hogy decemberben akár 50 mrd Ft-tal is többet utaljanak vissza a hiánycél veszélyeztetése nélkül, ugyanakkor ezzel épp az eredeti cél ellen léptek volna. A visszatartások fő indoka, hogy jogosulatlan visszaigénylések ne történjenek, lehetőség nyíljon a bevallások és az uniós statisztikák összevetésére. A jogosulatnak visszautalások az adófizetőket károsítják. A PM január elején kapta meg az uniós adatokat a harmadik negyedéves tranzakciókról.

Draskovics nem értékeli túlzottan negatívan a brüsszeli figyelmeztetéseket illetve a Fitch leminősítést. Megítélése szerint az ország gazdasága jó úton halad, bár el kell ismerni, a költségvetési konszolidáció sebessége lehetne gyorsabb. Ennek ellenére is jelentősek az eredmények.

Draskovics a PPP programokkal kapcsolatosan elmondta, hogy ezekre a felzárkózási folyamat gyorsítása érdekében szükség van. A szerződéseket körültekintően kell kötni, ezzel többletköltségek nélkül valósíthatók meg a felzárkózást segítő beruházások.

A vállalkozások terheinek csökkentése érdekében az ÁFA, az élőmunka terhei és az iparűzési adó közül korábban legalább egyben változást ígért a pénzügyminiszter. A mostani interjúban azonban már azt állította, hogy legalább kettőhöz nyúlnak majd hozzá. A fiskális konszolidációval párhuzamosan a tárca csökkenteni kívánja a bürokratikus akadályokat is a cégek előtt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35