34 °C Budapest

Draskovics a figyelmeztetésekről és a növekedésösztönzésről

Pénzcentrum
2005. január 20. 10:09

Draskovics Tibor szerint az adórendszer átformálásánál az ÁFA, az élőmunka terhei és az iparűzési adó közül legalább kettőhöz hozzányúlnak majd annak érdekében, hogy a teljes adóelvonás mértéke mérséklődjön, a vállalkozások több levegőhöz jussanak. A fiskális konszolidációval párhuzamosan a tárca csökkenteni kívánja a bürokratikus akadályokat a cégek előtt. A pénzügyminiszter a HVG-nek adott interjút.

Draskovics szerint az uniós csatlakozás után az ÁFA terén alkalmazott új önbevallásos rendszer mintegy 250 mrd Ft-nyi átmeneti kiesést okozott a tárcának. A bevallásokhoz kapcsolódó "csúszások" miatt a befizetések is későbbre tolódtak az import ügyleteknél. Az APEH által visszatartott ÁFÁ-t elemzők kb. 150 mrd Ft-ra becslik, a miniszter szerint ezt a korábbi összeggel együtt kell értelmezni. Draskovics elképzelhetőnek tartotta volna, hogy decemberben akár 50 mrd Ft-tal is többet utaljanak vissza a hiánycél veszélyeztetése nélkül, ugyanakkor ezzel épp az eredeti cél ellen léptek volna. A visszatartások fő indoka, hogy jogosulatlan visszaigénylések ne történjenek, lehetőség nyíljon a bevallások és az uniós statisztikák összevetésére. A jogosulatnak visszautalások az adófizetőket károsítják. A PM január elején kapta meg az uniós adatokat a harmadik negyedéves tranzakciókról.

Draskovics nem értékeli túlzottan negatívan a brüsszeli figyelmeztetéseket illetve a Fitch leminősítést. Megítélése szerint az ország gazdasága jó úton halad, bár el kell ismerni, a költségvetési konszolidáció sebessége lehetne gyorsabb. Ennek ellenére is jelentősek az eredmények.

Draskovics a PPP programokkal kapcsolatosan elmondta, hogy ezekre a felzárkózási folyamat gyorsítása érdekében szükség van. A szerződéseket körültekintően kell kötni, ezzel többletköltségek nélkül valósíthatók meg a felzárkózást segítő beruházások.

A vállalkozások terheinek csökkentése érdekében az ÁFA, az élőmunka terhei és az iparűzési adó közül korábban legalább egyben változást ígért a pénzügyminiszter. A mostani interjúban azonban már azt állította, hogy legalább kettőhöz nyúlnak majd hozzá. A fiskális konszolidációval párhuzamosan a tárca csökkenteni kívánja a bürokratikus akadályokat is a cégek előtt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?