-2 °C Budapest

Draskovics a figyelmeztetésekről és a növekedésösztönzésről

Pénzcentrum
2005. január 20. 10:09

Draskovics Tibor szerint az adórendszer átformálásánál az ÁFA, az élőmunka terhei és az iparűzési adó közül legalább kettőhöz hozzányúlnak majd annak érdekében, hogy a teljes adóelvonás mértéke mérséklődjön, a vállalkozások több levegőhöz jussanak. A fiskális konszolidációval párhuzamosan a tárca csökkenteni kívánja a bürokratikus akadályokat a cégek előtt. A pénzügyminiszter a HVG-nek adott interjút.

Draskovics szerint az uniós csatlakozás után az ÁFA terén alkalmazott új önbevallásos rendszer mintegy 250 mrd Ft-nyi átmeneti kiesést okozott a tárcának. A bevallásokhoz kapcsolódó "csúszások" miatt a befizetések is későbbre tolódtak az import ügyleteknél. Az APEH által visszatartott ÁFÁ-t elemzők kb. 150 mrd Ft-ra becslik, a miniszter szerint ezt a korábbi összeggel együtt kell értelmezni. Draskovics elképzelhetőnek tartotta volna, hogy decemberben akár 50 mrd Ft-tal is többet utaljanak vissza a hiánycél veszélyeztetése nélkül, ugyanakkor ezzel épp az eredeti cél ellen léptek volna. A visszatartások fő indoka, hogy jogosulatlan visszaigénylések ne történjenek, lehetőség nyíljon a bevallások és az uniós statisztikák összevetésére. A jogosulatnak visszautalások az adófizetőket károsítják. A PM január elején kapta meg az uniós adatokat a harmadik negyedéves tranzakciókról.

Draskovics nem értékeli túlzottan negatívan a brüsszeli figyelmeztetéseket illetve a Fitch leminősítést. Megítélése szerint az ország gazdasága jó úton halad, bár el kell ismerni, a költségvetési konszolidáció sebessége lehetne gyorsabb. Ennek ellenére is jelentősek az eredmények.

Draskovics a PPP programokkal kapcsolatosan elmondta, hogy ezekre a felzárkózási folyamat gyorsítása érdekében szükség van. A szerződéseket körültekintően kell kötni, ezzel többletköltségek nélkül valósíthatók meg a felzárkózást segítő beruházások.

A vállalkozások terheinek csökkentése érdekében az ÁFA, az élőmunka terhei és az iparűzési adó közül korábban legalább egyben változást ígért a pénzügyminiszter. A mostani interjúban azonban már azt állította, hogy legalább kettőhöz nyúlnak majd hozzá. A fiskális konszolidációval párhuzamosan a tárca csökkenteni kívánja a bürokratikus akadályokat is a cégek előtt.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem