5.5%-os volt decemberben az infláció (vártnál kicsit jobb) (3.)

Pénzcentrum
2005. január 18. 09:00

Az 5.6-5.7%-os várakozásokkal szemben kicsit jobb, 5.5%-os inflációs adatot közölt decemberre a KSH. Az adatok tanúsága szerint folytatódott a dezinfláció. A mérséklődő árnövekedési ütem teret engedett a jegybank kamatcsökkentési lépéseinek, mely az idei első negyedévben várhatóan tovább folytatódik. A változatlan adótartalmú árindex decemberben mindössze 3.5%-ot tett ki, ami jól jelzi, hogy az adóemelések hatásának kiesésével a fogyasztói árindexben hirtelen egy nagyobb csökkenés lesz.

2004 decemberében a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, 2003. decemberhez viszonyítva pedig 5.5%-kal növekedtek. Az elmúlt évben, 2004-ben, átlagosan 6.8%-kal voltak magasabbak az árak, mint 2003-ban. 2004. decemberben az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. decemberhez viszonyítva 5.0% volt, a mutató novemberhez képest tovább csökkent.A változatlan adótartalmú árindex decemberben mindössze 3.5%-ot tett ki, ami jól jelzi, hogy az adóemelések hatásának kiesésével a fogyasztói árindexben hirtelen egy nagyobb csökkenés lesz. A 2004. évi 6.8%-os fogyasztóiár-emelkedésből mintegy két százalékpontnyit az áfa- és jövedékiadó-változások okoztak.

1 hónap alatt - 2004. novemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai összességükben nem változtak. Növekedett az idényáras élelmiszerek (4.5%) valamint a sertészsiradék (3.2%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0.3%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. A háztartásienergia-csoportban a távfűtési díjak 2.5%-os és a palackos gáz árának 1.2%-os emelkedése következtében átlagosan 0.6%-kal növekedtek az árak. Kis mértékű áremelkedés történt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások körében is. A ruházkodási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai egyaránt 0.5%-kal mérséklődtek, ez utóbbiak meghatározóan a járműüzemanyag-árak 2.1%-os csökkenésének következtében. A tartós fogyasztási cikkeknél szintén kis mértékű árcsökkenés volt megfigyelhető 2004. novemberhez képest.

12 hónap alatt, 2003. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4.4%-kal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0.9%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003. decemberben. Az átlagosnál kisebb mértékben növekedtek az árak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportoknál 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 7.0%-os áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés és a szemétszállítás egyaránt 17, a kábeltelevízió-előfizetés 12, a társasházi közös költség és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A dohányáruk 20, az elektromos energia és a vezetékes gáz pedig egyaránt 12 százalékkal került többe, mint 2003. decemberben.Az idei év első hónapjaiban az infláció csökkenése folytatódik az említett meredek letöréssel, az első negyedév végén valamivel 4% feletti árindexre számítanak az elemzők. Az év hátralevő részében az inflációs görbe "kiegyenesedhet", további érdemi dezinflációra már nem lehet számítani. A jegybank év végi inflációs célja 4% +/- 1%, ami jó eséllyel teljesülni fog.

A kilátásokat tekintve az infláció szempontjából kedvező lehet, hogy a gazdaság növekedési üteme csökken, a bérnövekedés várhatóan idén is visszafogott lesz. Kockázatot jelent az energia árának alakulása, illetve ennek tovagyűrűző hatásai.

A Monetáris Tanács január 24-i ülésén várhatóan 50 bp-tal csökkenti majd irányadó kamatait, a kamatcsökkentési sorozat februárban tovább folytatódhat. A februári döntés előtt fontos információ lehet majd a januári rövidített jegyzőkönyv. A jegybanki alapkamat jelenleg 9.5%-on áll. E hét csütörtökön jelenik meg a Reuters-poll januári eredménye, mely szintén fontos információkat hozhat a következő hónapok makrogazdasággal kapcsolatos kilátásai szempontjából.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?