21 °C Budapest

5.5%-os volt decemberben az infláció (vártnál kicsit jobb) (3.)

Pénzcentrum
2005. január 18. 09:00

Az 5.6-5.7%-os várakozásokkal szemben kicsit jobb, 5.5%-os inflációs adatot közölt decemberre a KSH. Az adatok tanúsága szerint folytatódott a dezinfláció. A mérséklődő árnövekedési ütem teret engedett a jegybank kamatcsökkentési lépéseinek, mely az idei első negyedévben várhatóan tovább folytatódik. A változatlan adótartalmú árindex decemberben mindössze 3.5%-ot tett ki, ami jól jelzi, hogy az adóemelések hatásának kiesésével a fogyasztói árindexben hirtelen egy nagyobb csökkenés lesz.





2004 decemberében a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, 2003. decemberhez viszonyítva pedig 5.5%-kal növekedtek. Az elmúlt évben, 2004-ben, átlagosan 6.8%-kal voltak magasabbak az árak, mint 2003-ban. 2004. decemberben az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. decemberhez viszonyítva 5.0% volt, a mutató novemberhez képest tovább csökkent.



A változatlan adótartalmú árindex decemberben mindössze 3.5%-ot tett ki, ami jól jelzi, hogy az adóemelések hatásának kiesésével a fogyasztói árindexben hirtelen egy nagyobb csökkenés lesz. A 2004. évi 6.8%-os fogyasztóiár-emelkedésből mintegy két százalékpontnyit az áfa- és jövedékiadó-változások okoztak.





1 hónap alatt - 2004. novemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai összességükben nem változtak. Növekedett az idényáras élelmiszerek (4.5%) valamint a sertészsiradék (3.2%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0.3%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. A háztartásienergia-csoportban a távfűtési díjak 2.5%-os és a palackos gáz árának 1.2%-os emelkedése következtében átlagosan 0.6%-kal növekedtek az árak. Kis mértékű áremelkedés történt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások körében is. A ruházkodási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai egyaránt 0.5%-kal mérséklődtek, ez utóbbiak meghatározóan a járműüzemanyag-árak 2.1%-os csökkenésének következtében. A tartós fogyasztási cikkeknél szintén kis mértékű árcsökkenés volt megfigyelhető 2004. novemberhez képest.

12 hónap alatt, 2003. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4.4%-kal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0.9%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003. decemberben. Az átlagosnál kisebb mértékben növekedtek az árak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportoknál 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 7.0%-os áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés és a szemétszállítás egyaránt 17, a kábeltelevízió-előfizetés 12, a társasházi közös költség és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A dohányáruk 20, az elektromos energia és a vezetékes gáz pedig egyaránt 12 százalékkal került többe, mint 2003. decemberben.



Az idei év első hónapjaiban az infláció csökkenése folytatódik az említett meredek letöréssel, az első negyedév végén valamivel 4% feletti árindexre számítanak az elemzők. Az év hátralevő részében az inflációs görbe "kiegyenesedhet", további érdemi dezinflációra már nem lehet számítani. A jegybank év végi inflációs célja 4% +/- 1%, ami jó eséllyel teljesülni fog.

A kilátásokat tekintve az infláció szempontjából kedvező lehet, hogy a gazdaság növekedési üteme csökken, a bérnövekedés várhatóan idén is visszafogott lesz. Kockázatot jelent az energia árának alakulása, illetve ennek tovagyűrűző hatásai.

A Monetáris Tanács január 24-i ülésén várhatóan 50 bp-tal csökkenti majd irányadó kamatait, a kamatcsökkentési sorozat februárban tovább folytatódhat. A februári döntés előtt fontos információ lehet majd a januári rövidített jegyzőkönyv. A jegybanki alapkamat jelenleg 9.5%-on áll. E hét csütörtökön jelenik meg a Reuters-poll januári eredménye, mely szintén fontos információkat hozhat a következő hónapok makrogazdasággal kapcsolatos kilátásai szempontjából.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem