5.5%-os volt decemberben az infláció (vártnál kicsit jobb) (3.)

Pénzcentrum
2005. január 18. 09:00

Az 5.6-5.7%-os várakozásokkal szemben kicsit jobb, 5.5%-os inflációs adatot közölt decemberre a KSH. Az adatok tanúsága szerint folytatódott a dezinfláció. A mérséklődő árnövekedési ütem teret engedett a jegybank kamatcsökkentési lépéseinek, mely az idei első negyedévben várhatóan tovább folytatódik. A változatlan adótartalmú árindex decemberben mindössze 3.5%-ot tett ki, ami jól jelzi, hogy az adóemelések hatásának kiesésével a fogyasztói árindexben hirtelen egy nagyobb csökkenés lesz.

2004 decemberében a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, 2003. decemberhez viszonyítva pedig 5.5%-kal növekedtek. Az elmúlt évben, 2004-ben, átlagosan 6.8%-kal voltak magasabbak az árak, mint 2003-ban. 2004. decemberben az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. decemberhez viszonyítva 5.0% volt, a mutató novemberhez képest tovább csökkent.A változatlan adótartalmú árindex decemberben mindössze 3.5%-ot tett ki, ami jól jelzi, hogy az adóemelések hatásának kiesésével a fogyasztói árindexben hirtelen egy nagyobb csökkenés lesz. A 2004. évi 6.8%-os fogyasztóiár-emelkedésből mintegy két százalékpontnyit az áfa- és jövedékiadó-változások okoztak.

1 hónap alatt - 2004. novemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai összességükben nem változtak. Növekedett az idényáras élelmiszerek (4.5%) valamint a sertészsiradék (3.2%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0.3%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. A háztartásienergia-csoportban a távfűtési díjak 2.5%-os és a palackos gáz árának 1.2%-os emelkedése következtében átlagosan 0.6%-kal növekedtek az árak. Kis mértékű áremelkedés történt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások körében is. A ruházkodási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai egyaránt 0.5%-kal mérséklődtek, ez utóbbiak meghatározóan a járműüzemanyag-árak 2.1%-os csökkenésének következtében. A tartós fogyasztási cikkeknél szintén kis mértékű árcsökkenés volt megfigyelhető 2004. novemberhez képest.

12 hónap alatt, 2003. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4.4%-kal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0.9%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003. decemberben. Az átlagosnál kisebb mértékben növekedtek az árak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportoknál 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 7.0%-os áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés és a szemétszállítás egyaránt 17, a kábeltelevízió-előfizetés 12, a társasházi közös költség és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A dohányáruk 20, az elektromos energia és a vezetékes gáz pedig egyaránt 12 százalékkal került többe, mint 2003. decemberben.Az idei év első hónapjaiban az infláció csökkenése folytatódik az említett meredek letöréssel, az első negyedév végén valamivel 4% feletti árindexre számítanak az elemzők. Az év hátralevő részében az inflációs görbe "kiegyenesedhet", további érdemi dezinflációra már nem lehet számítani. A jegybank év végi inflációs célja 4% +/- 1%, ami jó eséllyel teljesülni fog.

A kilátásokat tekintve az infláció szempontjából kedvező lehet, hogy a gazdaság növekedési üteme csökken, a bérnövekedés várhatóan idén is visszafogott lesz. Kockázatot jelent az energia árának alakulása, illetve ennek tovagyűrűző hatásai.

A Monetáris Tanács január 24-i ülésén várhatóan 50 bp-tal csökkenti majd irányadó kamatait, a kamatcsökkentési sorozat februárban tovább folytatódhat. A februári döntés előtt fontos információ lehet majd a januári rövidített jegyzőkönyv. A jegybanki alapkamat jelenleg 9.5%-on áll. E hét csütörtökön jelenik meg a Reuters-poll januári eredménye, mely szintén fontos információkat hozhat a következő hónapok makrogazdasággal kapcsolatos kilátásai szempontjából.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?