11 °C Budapest

7.9%-os ipari növekedés - lassul a járműgyártás

Pénzcentrum
2005. január 17. 09:00

Közel 8%-os növekedés jellemezte az ipari kibocsátást 2004 novemberében az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint. Egy hónap alatt a termelés 0.2%-kal emelkedett. A növekedés forrása továbbra is az export, ugyanakkor a dinamika némileg mérséklődött novemberben.

Az ipari termelés 2004 novemberében 10.6%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7.9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 8.7%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Dinamikus (de lassuló) export, stagnáló belföldi értékesítés

2004 első tizenegy hónapjában az ipari export 16.7%-kal, novemberben 13.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idei exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A január-novemberi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 43%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 25.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 22%-kal részesülő járműgyártás 11.9%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.2%-kal csökkent.


2004 novemberben a feldolgozóipar termelése 10.1, a bányászaté 13%-kal nőtt 2003 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 14.4%-kal emelkedett.

Lassulás a járműgyártásban

A feldolgozóipari termelés egyhetedét adó járműgyártás volumene - szemben az előző hónappal - csupán kisebb mértékben, 5%-kal nőtt. A növekedési ütem visszaesését az ágazat új rendelés mutatói is alátámasztják. Mérsékeltebb volt a növekedés a gép, berendezés gyártása (5.1%), a gumi-, műanyag termék gyártása (4.4%), valamint az egyéb nemfém ásványi termék gyártása (2.5%) alágakban is. A feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 1.4%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

A feldolgozóiparban csak négy ágazatban regisztrált csökkenést a KSH. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 12.5%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mérséklődik a rendelésállomány bővülésének üteme

2004 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése mérsékelten, 7%-kal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 7.7, az új belföldi megrendelések 4%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 13.1%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. A növekedési index a teljes rendelésállomány tekintetében a legalacsonyabb volt az idei évben.

Javuló termelékenység

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában - 2.4%-os létszámcsökkenés mellett - 11.6%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. Az egységbérköltség az adatok alapján az alacsonyabb bérnövekedés miatt csökkenő.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?