10 °C Budapest

7.9%-os ipari növekedés - lassul a járműgyártás

Pénzcentrum
2005. január 17. 09:00

Közel 8%-os növekedés jellemezte az ipari kibocsátást 2004 novemberében az előző év azonos időszakához képest a KSH adatai szerint. Egy hónap alatt a termelés 0.2%-kal emelkedett. A növekedés forrása továbbra is az export, ugyanakkor a dinamika némileg mérséklődött novemberben.

Az ipari termelés 2004 novemberében 10.6%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7.9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 8.7%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Dinamikus (de lassuló) export, stagnáló belföldi értékesítés

2004 első tizenegy hónapjában az ipari export 16.7%-kal, novemberben 13.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idei exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A január-novemberi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 43%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 25.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 22%-kal részesülő járműgyártás 11.9%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.2%-kal csökkent.


2004 novemberben a feldolgozóipar termelése 10.1, a bányászaté 13%-kal nőtt 2003 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 14.4%-kal emelkedett.

Lassulás a járműgyártásban

A feldolgozóipari termelés egyhetedét adó járműgyártás volumene - szemben az előző hónappal - csupán kisebb mértékben, 5%-kal nőtt. A növekedési ütem visszaesését az ágazat új rendelés mutatói is alátámasztják. Mérsékeltebb volt a növekedés a gép, berendezés gyártása (5.1%), a gumi-, műanyag termék gyártása (4.4%), valamint az egyéb nemfém ásványi termék gyártása (2.5%) alágakban is. A feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 1.4%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

A feldolgozóiparban csak négy ágazatban regisztrált csökkenést a KSH. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 12.5%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mérséklődik a rendelésállomány bővülésének üteme

2004 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése mérsékelten, 7%-kal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 7.7, az új belföldi megrendelések 4%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 13.1%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. A növekedési index a teljes rendelésállomány tekintetében a legalacsonyabb volt az idei évben.

Javuló termelékenység

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában - 2.4%-os létszámcsökkenés mellett - 11.6%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. Az egységbérköltség az adatok alapján az alacsonyabb bérnövekedés miatt csökkenő.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm