26 °C Budapest

Tovább erősödhet a tőkebeáramlás Magyarországon

Pénzcentrum
2004. december 28. 08:52

Az idén összesen mintegy 3-3.5 milliárd eurónyi külföldi működő tőke telepedett meg Magyarországon, jövőre pedig ennél 20-30 százalékkal is több érkezhet. Több kedvező trend erősödésére számítanak jövőre a szakemberek ezen a területen, ezek között kiemelkedő az újrabefektetések növekedése, az erősödő visszatelepítási hullám, a munkaintenzív helyett a tőkeintenzív befektetések arányának térnyerése.

Az idén - részvény, egyéb tulajdonosi részesedés és újrabefektetés formájában - mintegy 3-3.5 milliárd eurónyi külföldi működő tőke (FDI) települt meg Magyarországon, jövőre az FDI-beáramlás további 20-30%-kal emelkedhet - mondta el a Világgazdaságnak Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékes helyettes államtitkára. A már "sínen lévő" szerződésállomány alapján látszik, hogy jövőre legalább 555 milliárd forintnyi befektetésről lehet kedvező bejelentés, és ebből mintegy 360 milliárd forint értékű már jövőre realizálódni látszik (a fennmaradó összeg a következő évekre oszlik meg).


A GKM illetékese kiemelten fontosnak nevezte a következő tendenciákat:

- a tőkebeáramlás a korábbinál jóval egészségesebb szerkezetben valósul meg (az év második felétől a befektetés jellege a munkaintenzívtől a tudásintenzív felé tolódik el), mely Garamhegyi szerint rövidtávon még nem, közép- és hosszútávon azonban okozhat problémákat a munkaerőpiacon

- A GKM a támogatások rendszerében arra törekszik, hogy az ún. minőségi munkahelyek létrehozását ösztönözze: a támogatások odaítélése a bér/költség arány felé tolódjk el. A tudásintenzív munkahelyek várhatóan tartósan Magyarországon maradnak

- Örvendetes tendencia, hogy igen jelentős az újrabefektetések aránya a befektetéseken belül, ami Garamhegyi szerint azt jelzi, hogy azok a befektetők, amelyek már megtelepedtek Magyarországon, jól érzik itt magukat

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- Az utóbbi időben észlelhető trendek közé tartozik, hogy megkezdődött egy visszatelepítési hullám. A többi között azok a befektetők jönnek vissza Magyarországra, amelyek korábban például Romániába telepítették át kapacitásaikat (figyelembe kell venni azt a hatást is, hogy az utóbbi években Magyarországon már lecsengőben volt a privatizációs hullám, míg a régiós versenytársaknál épp felfutóban)

- Fontos kiemelni azt a tényt is, hogy a régiós versenytársak a befektetőknek olyan kedvezményeket is adtak/adnak, melyek jóváhagyása az EU részéről meglehetősen kérdéses. Ezzel szemben Garamhegyi kiemelte, hogy Magyarország még sohasem kényszerült arra, hogy utóbb visszakozzon a befektetőnél a korábban beígért, ám az Európai Unió által "megvétózott" kedvezmény megadásában

A teendők között említette Garamhegyi a felsőoktatásra váró feladatokat (erősíteni kell a szakmunkás- és technikusképzést, melyet vállalatorientáltan, vállalatvezérelten kell megtenni), a kormányzatnak kiemelt hangsúllyal kell kezelnie a munkaerő-mobilitás feltételeinek megteremtését (pl. bérlakásprogram, közlekedés, az infrastruktúra fejlesztés). Garamhegyi szerint ezekben feltétlenül sokat lendít, hogy kiváló együttműködés alakult ki a gazdasági és a munkaügyi tárca között, a kooperáció egy-egy befektetéshez kapcsolódó ösztönzőkről szóló tárgyalásokkal kezdődött, mára pedig állandósult .

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?