22 °C Budapest

Tovább erősödhet a tőkebeáramlás Magyarországon

Pénzcentrum
2004. december 28. 08:52

Az idén összesen mintegy 3-3.5 milliárd eurónyi külföldi működő tőke telepedett meg Magyarországon, jövőre pedig ennél 20-30 százalékkal is több érkezhet. Több kedvező trend erősödésére számítanak jövőre a szakemberek ezen a területen, ezek között kiemelkedő az újrabefektetések növekedése, az erősödő visszatelepítási hullám, a munkaintenzív helyett a tőkeintenzív befektetések arányának térnyerése.

Az idén - részvény, egyéb tulajdonosi részesedés és újrabefektetés formájában - mintegy 3-3.5 milliárd eurónyi külföldi működő tőke (FDI) települt meg Magyarországon, jövőre az FDI-beáramlás további 20-30%-kal emelkedhet - mondta el a Világgazdaságnak Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékes helyettes államtitkára. A már "sínen lévő" szerződésállomány alapján látszik, hogy jövőre legalább 555 milliárd forintnyi befektetésről lehet kedvező bejelentés, és ebből mintegy 360 milliárd forint értékű már jövőre realizálódni látszik (a fennmaradó összeg a következő évekre oszlik meg).


A GKM illetékese kiemelten fontosnak nevezte a következő tendenciákat:

- a tőkebeáramlás a korábbinál jóval egészségesebb szerkezetben valósul meg (az év második felétől a befektetés jellege a munkaintenzívtől a tudásintenzív felé tolódik el), mely Garamhegyi szerint rövidtávon még nem, közép- és hosszútávon azonban okozhat problémákat a munkaerőpiacon

- A GKM a támogatások rendszerében arra törekszik, hogy az ún. minőségi munkahelyek létrehozását ösztönözze: a támogatások odaítélése a bér/költség arány felé tolódjk el. A tudásintenzív munkahelyek várhatóan tartósan Magyarországon maradnak

- Örvendetes tendencia, hogy igen jelentős az újrabefektetések aránya a befektetéseken belül, ami Garamhegyi szerint azt jelzi, hogy azok a befektetők, amelyek már megtelepedtek Magyarországon, jól érzik itt magukat

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- Az utóbbi időben észlelhető trendek közé tartozik, hogy megkezdődött egy visszatelepítési hullám. A többi között azok a befektetők jönnek vissza Magyarországra, amelyek korábban például Romániába telepítették át kapacitásaikat (figyelembe kell venni azt a hatást is, hogy az utóbbi években Magyarországon már lecsengőben volt a privatizációs hullám, míg a régiós versenytársaknál épp felfutóban)

- Fontos kiemelni azt a tényt is, hogy a régiós versenytársak a befektetőknek olyan kedvezményeket is adtak/adnak, melyek jóváhagyása az EU részéről meglehetősen kérdéses. Ezzel szemben Garamhegyi kiemelte, hogy Magyarország még sohasem kényszerült arra, hogy utóbb visszakozzon a befektetőnél a korábban beígért, ám az Európai Unió által "megvétózott" kedvezmény megadásában

A teendők között említette Garamhegyi a felsőoktatásra váró feladatokat (erősíteni kell a szakmunkás- és technikusképzést, melyet vállalatorientáltan, vállalatvezérelten kell megtenni), a kormányzatnak kiemelt hangsúllyal kell kezelnie a munkaerő-mobilitás feltételeinek megteremtését (pl. bérlakásprogram, közlekedés, az infrastruktúra fejlesztés). Garamhegyi szerint ezekben feltétlenül sokat lendít, hogy kiváló együttműködés alakult ki a gazdasági és a munkaügyi tárca között, a kooperáció egy-egy befektetéshez kapcsolódó ösztönzőkről szóló tárgyalásokkal kezdődött, mára pedig állandósult .

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm