4 °C Budapest

Ecostat: kismértékű javulás a lakossági konjunktúra-indexben

Pénzcentrum
2004. december 21. 13:48

Az Ecostat által számított lakossági konjunktúra-index értéke 2004 negyedik negyedévében 0.4 százalékponttal 41.3 százalékra emelkedett. A bizalmi index az előző év harmadik negyedévhez képest 4.1 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A bizalmi index részmutatóinak többsége lényegében változatlan, a háztartások anyagi helyzetének, az ország gazdasági állapotának és az inflációnak a következő egy évre becsült mutatója 0.9-1.7 százalékponttal tér el az elmúlt negyedévitől. A háztartások pénzügyi helyzetük javulására számítanak a következő egy évben (6 százalékpont növekedés), pesszimistábbak lettek viszont a jövő évi munkanélküliség megítélésében (4 százalékpontos csökkenés).

A háztartások helyzetének megítélése

A mintában szereplő háztartások 58 százaléka anyagi helyzetét közepesnek, egyötöde rossznak, s további 4 százaléka nagyon rossznak ítéli. Jónak 18 százalék tartja háztartásának anyagi helyzetét, nagyon jónak pedig mindössze 1 százalék. A háztartások a közepesnél némileg rosszabbnak tartják anyagi helyzetüket, ami 48 pontos átlagértékben fejeződik ki. Ez gyakorlatilag megfelel az elmúlt egy évi értéknek. A lakosság 43 százaléka nem érez változást háztartásának pénzügyi helyzetében az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva. Összesen a megkérdezettek 15 százaléka számolt be javulásról az Ecostat felmérése szerint.


Pozitívabb várakozásokkal fordulnak a kérdezettek a jövő felé, mint ahogy az elmúlt egy évüket látták. A vélekedések átlaga a 100-pontos skálán jelenleg 45 pont. Említést érdemlő javulást jelent, hogy 4 százalékkal csökkent a saját háztartásukat folyamatosan romló helyzetűnek látók aránya.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése

A megkérdezettek fele úgy látja, romlott az ország gazdasági helyzete az elmúlt 12 hónapban. 31 százalék kisebb, 20 százalék viszont jelentős mértékű negatív változásról számolt be. Javulást összesen 14 százalék vél felfedezni az ország helyzetében. Igaz, többnyire ők is csak kismértékű pozitív változást látnak. Háromtizedük úgy látja, nem történt említésre méltó változás Magyarország gazdasági helyzetében.

A jövő megítélésében lényegesen optimistábbak a háztartások, mint a múlt értékelésében. A válaszadók háromtizede kedvező prognózist adott, míg 29 százalékuk csak kisebb mértékű javulást jelez. A válaszadók 35 százaléka úgy látja, rosszabb helyzetben lesz az ország gazdasága 2005. novemberében.

Munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta alakulásáról szóló becslések a gazdasági félelmek erősödését tükrözik. A válaszadók fele növekvő mértékű munkanélküliségre, míg a munkanélküliek számának csökkenésére csak 17 százalékuk számít. A kérdezettek egyharmada valószínűsíti a munkanélküliek számának kis mértékű, s további 17 százalékuk számuk lényeges növekedését.

Infláció

A háztartások hattizede vállalkozott arra, hogy megbecsülje, mekkora volt az infláció az elmúlt 12 hónapban. Ők átlagosan 8.6 százalékra tippeltek. . A ±1.5 százalékos hibahatár megengedésével elmondható, hogy a megkérdezettek 33 százalékáról mondható el, hogy viszonylag pontos információi vannak az elmúlt 12 hónapra vonatkozó inflációról.

Jelenleg a lakosság hattizede számít arra, hogy a következő 12 hónapban nagyobb mértékű lesz a pénzromlás, mint az elmúlt évben. Ezen belül 18 százalék az elmúlt évinél sokkal nagyobb mértékű inflációra számít, míg 42 százalék annál csak némileg nagyobbra. A családok 24 százaléka véli úgy, nem sikerül csökkenteni a fogyasztói árak növekedésének ütemét, igaz, nem is fog nőni az infláció.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megtakarítási lehetőség

A magyar háztartások közepesnek érzett anyag helyzetére jellemző, hogy abszolút többségük nem tud megtakarítani. A kérdezettek fele állítja, hogy éppen csak megél jövedelméből. Minimális mértékű megtakarításra 26 százalékuknak nyílik lehetősége, míg jelentős megtakarítási potenciál mindössze 1 százalékra jellemző. A lakosság 15 százaléka tartalékait éli fel, és további 5 százalék már elindult az eladósodás útján. A megtakarítási lehetőség az utóbbi negyedévben valamelyest javult, a pontszám 49-ről 51-re emelkedett.

Hitelfelvételi tervek

A nagyobb kiadással járó tervek megvalósításához az ilyen terveket fontolgató háztartások egyötöde szándékozik hitelt felvenni. A hitelfelvételt tervezők aránya a magyar háztartásokra vetítve 15 százalék. Az összes potenciális hitelfelvevő 45 százaléka ház- vagy lakásfelújítás céljából szeretne kölcsönhöz jutni. További 5 százalék önálló házat vásárolna a hitelből, míg 9 százalék lakásvásárlását akarja így megkönnyíteni. 18 százalék személygépkocsi, 25 százalék tartós fogyasztási cikk vásárlásához venne fel hitelt. A hitel felvételét tervező háztartások 14 százaléka gyermek iskoláztatására használná fel a pénzt.

Ingatlanhelyzet

A háztartások túlnyomó többsége saját tulajdonú lakóingatlanban él, mindössze a családok 1 százaléka lakik bérelt ingatlanban. A kérdezettek fele saját tulajdonú házban, 15 százalék saját lakótelepi, 18 százalék saját hagyományos építésű lakásában lakik. További 2 százalék saját házrésszel rendelkezik. A lakosság térbeli mobilitása rendkívül alacsony, ennek jellemzője, hogy a kérdezettek egyharmada élete során összesen 2 lakásban lakott, s további 20 százalékuk egész életét ugyanabban a lakásban töltötte.

A kérdezett háztartások 5 százaléka tervezi egy éven belül lakóingatlan (ház vagy lakás) vásárlását vagy építését, körülbelül annyi, mint tavasszal vagy 2003. végén. Akik tervezik, vagy már bele is fogtak tervük megvalósításába, inkább készen vesznek ingatlant (4%), s csak kisebb arányban építik, vagy építtetik azt (1%). E téren sem történt érdemi változás a közelmúltban.

Az Ecostat felmérése szerint a tervezett ingatlanszerzés általában saját lakásszükséglet kielégítését célozza. Az első önálló lakás megszerzésének vágya az érintettek négytizede számára volt motiváló tényező, 35 százalékuk hivatkozott a régi lakás kinövésére, 29 százalék reménybeli ingatlanvásárlót a területi mobilitás késztet új ingatlan vásárlására, míg 14 százalék befektetési céllal tervezi, hogy házat, lakást vesz. A kérdezettek 6 százaléka igényeit meghaladó lakóingatlanát cserélné kisebbre.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm