Ecostat: kismértékű javulás a lakossági konjunktúra-indexben

Pénzcentrum
2004. december 21. 13:48

Az Ecostat által számított lakossági konjunktúra-index értéke 2004 negyedik negyedévében 0.4 százalékponttal 41.3 százalékra emelkedett. A bizalmi index az előző év harmadik negyedévhez képest 4.1 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A bizalmi index részmutatóinak többsége lényegében változatlan, a háztartások anyagi helyzetének, az ország gazdasági állapotának és az inflációnak a következő egy évre becsült mutatója 0.9-1.7 százalékponttal tér el az elmúlt negyedévitől. A háztartások pénzügyi helyzetük javulására számítanak a következő egy évben (6 százalékpont növekedés), pesszimistábbak lettek viszont a jövő évi munkanélküliség megítélésében (4 százalékpontos csökkenés).

A háztartások helyzetének megítélése

A mintában szereplő háztartások 58 százaléka anyagi helyzetét közepesnek, egyötöde rossznak, s további 4 százaléka nagyon rossznak ítéli. Jónak 18 százalék tartja háztartásának anyagi helyzetét, nagyon jónak pedig mindössze 1 százalék. A háztartások a közepesnél némileg rosszabbnak tartják anyagi helyzetüket, ami 48 pontos átlagértékben fejeződik ki. Ez gyakorlatilag megfelel az elmúlt egy évi értéknek. A lakosság 43 százaléka nem érez változást háztartásának pénzügyi helyzetében az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva. Összesen a megkérdezettek 15 százaléka számolt be javulásról az Ecostat felmérése szerint.


Pozitívabb várakozásokkal fordulnak a kérdezettek a jövő felé, mint ahogy az elmúlt egy évüket látták. A vélekedések átlaga a 100-pontos skálán jelenleg 45 pont. Említést érdemlő javulást jelent, hogy 4 százalékkal csökkent a saját háztartásukat folyamatosan romló helyzetűnek látók aránya.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése

A megkérdezettek fele úgy látja, romlott az ország gazdasági helyzete az elmúlt 12 hónapban. 31 százalék kisebb, 20 százalék viszont jelentős mértékű negatív változásról számolt be. Javulást összesen 14 százalék vél felfedezni az ország helyzetében. Igaz, többnyire ők is csak kismértékű pozitív változást látnak. Háromtizedük úgy látja, nem történt említésre méltó változás Magyarország gazdasági helyzetében.

A jövő megítélésében lényegesen optimistábbak a háztartások, mint a múlt értékelésében. A válaszadók háromtizede kedvező prognózist adott, míg 29 százalékuk csak kisebb mértékű javulást jelez. A válaszadók 35 százaléka úgy látja, rosszabb helyzetben lesz az ország gazdasága 2005. novemberében.

Munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta alakulásáról szóló becslések a gazdasági félelmek erősödését tükrözik. A válaszadók fele növekvő mértékű munkanélküliségre, míg a munkanélküliek számának csökkenésére csak 17 százalékuk számít. A kérdezettek egyharmada valószínűsíti a munkanélküliek számának kis mértékű, s további 17 százalékuk számuk lényeges növekedését.

Infláció

A háztartások hattizede vállalkozott arra, hogy megbecsülje, mekkora volt az infláció az elmúlt 12 hónapban. Ők átlagosan 8.6 százalékra tippeltek. . A ±1.5 százalékos hibahatár megengedésével elmondható, hogy a megkérdezettek 33 százalékáról mondható el, hogy viszonylag pontos információi vannak az elmúlt 12 hónapra vonatkozó inflációról.

Jelenleg a lakosság hattizede számít arra, hogy a következő 12 hónapban nagyobb mértékű lesz a pénzromlás, mint az elmúlt évben. Ezen belül 18 százalék az elmúlt évinél sokkal nagyobb mértékű inflációra számít, míg 42 százalék annál csak némileg nagyobbra. A családok 24 százaléka véli úgy, nem sikerül csökkenteni a fogyasztói árak növekedésének ütemét, igaz, nem is fog nőni az infláció.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megtakarítási lehetőség

A magyar háztartások közepesnek érzett anyag helyzetére jellemző, hogy abszolút többségük nem tud megtakarítani. A kérdezettek fele állítja, hogy éppen csak megél jövedelméből. Minimális mértékű megtakarításra 26 százalékuknak nyílik lehetősége, míg jelentős megtakarítási potenciál mindössze 1 százalékra jellemző. A lakosság 15 százaléka tartalékait éli fel, és további 5 százalék már elindult az eladósodás útján. A megtakarítási lehetőség az utóbbi negyedévben valamelyest javult, a pontszám 49-ről 51-re emelkedett.

Hitelfelvételi tervek

A nagyobb kiadással járó tervek megvalósításához az ilyen terveket fontolgató háztartások egyötöde szándékozik hitelt felvenni. A hitelfelvételt tervezők aránya a magyar háztartásokra vetítve 15 százalék. Az összes potenciális hitelfelvevő 45 százaléka ház- vagy lakásfelújítás céljából szeretne kölcsönhöz jutni. További 5 százalék önálló házat vásárolna a hitelből, míg 9 százalék lakásvásárlását akarja így megkönnyíteni. 18 százalék személygépkocsi, 25 százalék tartós fogyasztási cikk vásárlásához venne fel hitelt. A hitel felvételét tervező háztartások 14 százaléka gyermek iskoláztatására használná fel a pénzt.

Ingatlanhelyzet

A háztartások túlnyomó többsége saját tulajdonú lakóingatlanban él, mindössze a családok 1 százaléka lakik bérelt ingatlanban. A kérdezettek fele saját tulajdonú házban, 15 százalék saját lakótelepi, 18 százalék saját hagyományos építésű lakásában lakik. További 2 százalék saját házrésszel rendelkezik. A lakosság térbeli mobilitása rendkívül alacsony, ennek jellemzője, hogy a kérdezettek egyharmada élete során összesen 2 lakásban lakott, s további 20 százalékuk egész életét ugyanabban a lakásban töltötte.

A kérdezett háztartások 5 százaléka tervezi egy éven belül lakóingatlan (ház vagy lakás) vásárlását vagy építését, körülbelül annyi, mint tavasszal vagy 2003. végén. Akik tervezik, vagy már bele is fogtak tervük megvalósításába, inkább készen vesznek ingatlant (4%), s csak kisebb arányban építik, vagy építtetik azt (1%). E téren sem történt érdemi változás a közelmúltban.

Az Ecostat felmérése szerint a tervezett ingatlanszerzés általában saját lakásszükséglet kielégítését célozza. Az első önálló lakás megszerzésének vágya az érintettek négytizede számára volt motiváló tényező, 35 százalékuk hivatkozott a régi lakás kinövésére, 29 százalék reménybeli ingatlanvásárlót a területi mobilitás késztet új ingatlan vásárlására, míg 14 százalék befektetési céllal tervezi, hogy házat, lakást vesz. A kérdezettek 6 százaléka igényeit meghaladó lakóingatlanát cserélné kisebbre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem