50 bp-os kamatcsökkentés - marad az óvatosság

Pénzcentrum
2004. december 20. 14:00

A várakozásoknak megfelelően 50 bp-pal csökkentette az alapkamat mértékét az MNB. A ráta ezzel 9.5%-ra módosult, tehát visszatért az egyszámjegyű tartományba. Regionális összehasonlításban így is nálunk a legmagasabb a nominális ráta mértéke.

A Monetáris Tanács 2004. december 20-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2004. december 21-i hatállyal 10.00%-ról 50 bázisponttal 9.50%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.


A kamatcsökkentést elsősorban az infláció szempontjából meghatározó folyamatok kedvező alakulása tette lehetővé - áll a tanács közleményében. A fogyasztói infláció és a maginfláció a tényadatok szerint csökkenő pályán van. A Tanács megítélése szerint az infláció csökkenése a jövőben is folytatódni fog, amit megerősít a versenyszféra béremelkedésének októberben tapasztalt lassulása. A pozitív inflációs kilátások mellett a kedvező globális befektetői környezet és a belföldi befektetők növekvő állampapír-kereslete is segítette a kamat csökkentését. A gazdaság egyensúlyi helyzete azonban továbbra is törékeny, így fennmaradnak a jelenleg kedvező befektetői légkör esetleges megváltozásával összefüggő kockázatok. Mindezek miatt a Monetáris Tanács kamatpolitikáját továbbra is az óvatosság fogja jellemezni.

Novemberben a fogyasztói áremelkedés üteme tovább mérséklődött. A maginfláció csökkenését a stabil árfolyam, az erősödő piaci verseny és a lassuló bérnövekedési ütem segítette. Az infláció csökkenéséhez hozzájárult a monetáris politika hatókörén kívül eső termékek, a feldolgozatlan élelmiszerek, illetve az üzemanyagok árának mérséklődése is.


Míg az év elejét a versenyszféra bérnövekedési ütemének gyorsulása jellemezte, az év közepén egyértelműen megtört ez a tendencia. Októberben a bruttó bérek növekedési üteme a korábbi hónapokhoz képest jelentős mértékben csökkent. A bérnövekedés lassulása is arra utal, hogy az idei indirektadó-emelések nem vezettek az inflációs várakozások tartós emelkedéséhez, ami elősegíti a dezinfláció folytatódása szempontjából kedvező környezet kialakulását.


A harmadik negyedéves GDP adatok a növekedés fokozatos lassulását mutatták. A növekedési ütem csökkenését keresleti oldalról a lakossági fogyasztás, kínálati oldalról a vállalati kibocsátás harmadik negyedéves lassulása okozta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jelentős mértékű külső egyensúlytalanság és az ország külső eladósodottságának folytatódó növekedése továbbra is a magyar gazdaság növekedését és inflációs pályáját leginkább befolyásoló kockázati tényező. Az infláció csökkenése terén elért eredményeket a gazdaság külső egyensúlytalanságának mérséklésével lehet tartóssá tenni, amihez az államháztartás hiányának számottevő mértékű csökkentésére van szükség. A nemzetközi befektetői környezet továbbra is kedvező, a befektetők kockázatosabb befektetési lehetőségek iránti kereslete historikus összehasonlításban is magas, ami megkönnyíti a magas folyó fizetési mérleg hiány finanszírozását. A kedvező külső környezet esetleges megváltozása azonban tovább súlyosbíthatja az egyensúlyi problémákat.

Figyelembe véve az inflációs kilátásokat és a pénzpiaci tendenciákat, a Monetáris Tanács megítélése szerint a 2005-ös és 2006-os inflációs célok elérését nem veszélyezteti a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentése.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?