50 bp-os kamatcsökkentés - marad az óvatosság

Pénzcentrum
2004. december 20. 14:00

A várakozásoknak megfelelően 50 bp-pal csökkentette az alapkamat mértékét az MNB. A ráta ezzel 9.5%-ra módosult, tehát visszatért az egyszámjegyű tartományba. Regionális összehasonlításban így is nálunk a legmagasabb a nominális ráta mértéke.

A Monetáris Tanács 2004. december 20-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2004. december 21-i hatállyal 10.00%-ról 50 bázisponttal 9.50%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.


A kamatcsökkentést elsősorban az infláció szempontjából meghatározó folyamatok kedvező alakulása tette lehetővé - áll a tanács közleményében. A fogyasztói infláció és a maginfláció a tényadatok szerint csökkenő pályán van. A Tanács megítélése szerint az infláció csökkenése a jövőben is folytatódni fog, amit megerősít a versenyszféra béremelkedésének októberben tapasztalt lassulása. A pozitív inflációs kilátások mellett a kedvező globális befektetői környezet és a belföldi befektetők növekvő állampapír-kereslete is segítette a kamat csökkentését. A gazdaság egyensúlyi helyzete azonban továbbra is törékeny, így fennmaradnak a jelenleg kedvező befektetői légkör esetleges megváltozásával összefüggő kockázatok. Mindezek miatt a Monetáris Tanács kamatpolitikáját továbbra is az óvatosság fogja jellemezni.

Novemberben a fogyasztói áremelkedés üteme tovább mérséklődött. A maginfláció csökkenését a stabil árfolyam, az erősödő piaci verseny és a lassuló bérnövekedési ütem segítette. Az infláció csökkenéséhez hozzájárult a monetáris politika hatókörén kívül eső termékek, a feldolgozatlan élelmiszerek, illetve az üzemanyagok árának mérséklődése is.


Míg az év elejét a versenyszféra bérnövekedési ütemének gyorsulása jellemezte, az év közepén egyértelműen megtört ez a tendencia. Októberben a bruttó bérek növekedési üteme a korábbi hónapokhoz képest jelentős mértékben csökkent. A bérnövekedés lassulása is arra utal, hogy az idei indirektadó-emelések nem vezettek az inflációs várakozások tartós emelkedéséhez, ami elősegíti a dezinfláció folytatódása szempontjából kedvező környezet kialakulását.


A harmadik negyedéves GDP adatok a növekedés fokozatos lassulását mutatták. A növekedési ütem csökkenését keresleti oldalról a lakossági fogyasztás, kínálati oldalról a vállalati kibocsátás harmadik negyedéves lassulása okozta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelentős mértékű külső egyensúlytalanság és az ország külső eladósodottságának folytatódó növekedése továbbra is a magyar gazdaság növekedését és inflációs pályáját leginkább befolyásoló kockázati tényező. Az infláció csökkenése terén elért eredményeket a gazdaság külső egyensúlytalanságának mérséklésével lehet tartóssá tenni, amihez az államháztartás hiányának számottevő mértékű csökkentésére van szükség. A nemzetközi befektetői környezet továbbra is kedvező, a befektetők kockázatosabb befektetési lehetőségek iránti kereslete historikus összehasonlításban is magas, ami megkönnyíti a magas folyó fizetési mérleg hiány finanszírozását. A kedvező külső környezet esetleges megváltozása azonban tovább súlyosbíthatja az egyensúlyi problémákat.

Figyelembe véve az inflációs kilátásokat és a pénzpiaci tendenciákat, a Monetáris Tanács megítélése szerint a 2005-ös és 2006-os inflációs célok elérését nem veszélyezteti a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentése.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM