37 °C Budapest

Kötvényalapok: év végi hajrá, ki eddig a legjobb?

Pénzcentrum
2004. december 13. 15:04

Bár nincs még vége az évnek, mégis úgy gondoltuk, egy kis áttekintést végzünk, hogy a kötvény alapok hogyan teljesítettek az idei évben. A teljesítménykülönbségek igen jelentősek, számításaink szerint a legjobb és legrosszabb teljesítménnyel rendelkező alap között az eltérés 4.5%pont (az év elejétől dec. 9-ig nominálisan).

Az idei év igen hektikusan alakult az alapok teljesítményét tekintve. A piacon jelentős volt a hozamingadozás, a tavaszi kb. 150 bp-os hozamesést a nyár folyamán hasonló mértékű hozamemelkedés követte. Tartós hozamcsökkenés csak a nyár végén, szeptember elején indult meg, azóta a hozamszint közel 200 bp-tal került lejjebb a hozamgörbe közepén.


Azon alapok, melyek képesek voltak "elcsípni" az említett 3 ciklust, azok igen jól teljesíthettek az év során. Azok akik túl korán szálltak ki vagy be, azok hátrányba kerültek a többi alaphoz képest. Összességében megállapítható, hogy az az alap, mely az ősz óta tartó jelentős hozamcsökkenést hosszabb átlagos futamidővel élte meg, az a befutóban sokat hozott a többiekhez képest is.

Az alábbi táblázat a kötvényalapok teljesítményét mutatja nominálisan az év elejétől december 9-ig. Az összehasonlításnál figyelembe kellene venni, hogy az egyes alapok benchmarkjai egymástól különbözhetnek, emiatt a portfóliókezelők startégiája is eltérhet. Megítélésünk szerint azonban az említett hektikus piaci körülmények között megengedhető, hogy a különböző referenciák mellett is egységes összehasonlítást végezzünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A korábbi táblázatban szereplő 20 alapot 4 csoportra osztottuk aszerint, hogy az éven belüli teljesítményalakulást is bemutassuk. Látható, hogy a legjobb teljesítményt mutató alapoknál éven belül is viszonylag kicsi volt a hozamkülönbség. Az OTP Maxima és az Aegon Kötvény is igen jól hajrázott a portfóliók hosszú átlagos futamideje miatt. A Credit Suisse Futura Kötvény Alapja a Max indexhez viszonyítva kiegyensúlyozottabb teljesítmény mutatott, és az Aegon alapjával közel azonosan teljesített (a viszonyítás napjára vonatkozóan hajszálnyival magasabbat).


A második ötös csoportban megfigyelhető, hogy a befektetési stratégiák már jobban különböztek. A rövidebb futamidejű portfólióval rendlekező alapok a hozamemelkedés időszakában láthatóan meghaladták a Max indexet, ugyanakkor az év végi rally-ban alul maradtak. Látható, hogy a Budapest II. Állampapír Alap a nyár elejétől várta a hozamcsökkenést (hosszú portfólióval rendelkezett), emiatt a nyári hónapokban a teljesítmény az átlagtól elmaradt. Az őszi hozamesésben a hátrányt sikerült minimálisra csökkenteni, és számos alapot lehajrázni.


A harmadik és negyedik csoportra hasonló megállapítások tehetők (a trendfordulók elkapása döntő volt az éves teljesítményben). Az ábrákból látható, hogy míg pl. az Budapest (I.) Állampapír Alap gyakorlatilag egy igen rövid átlagos futamidővel rendelkező, pénzpiaci jegyeket mutató alap, addig a CIB-Kincsem feltehetőn végig viszonylag hosszabb átlagos futamidővel rendelkezett. Megfigyelhető, hogy az alapok többsége ezekben a csoportokban a tavaszi hozamcsökkenés után viszonylag lassan rövidítette a futamidőt, ezért a nyári hozamemelkedést egy viszonylag kedvezőtlen portfóliószerkezettel élték át. Aki a nyár végén rövidített portfólióján, az a hozamesés első fázisáról maradt le. Összességében a többség 7% körüli hozamot ért el az utolsó 4 hónapban. A CIB-Kincsem az első háromnegyed év rossz teljesítménye után kb. 11%-ot hozott az utolsó negyedév során.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?