-3 °C Budapest

Kötvényalapok: év végi hajrá, ki eddig a legjobb?

Pénzcentrum
2004. december 13. 15:04

Bár nincs még vége az évnek, mégis úgy gondoltuk, egy kis áttekintést végzünk, hogy a kötvény alapok hogyan teljesítettek az idei évben. A teljesítménykülönbségek igen jelentősek, számításaink szerint a legjobb és legrosszabb teljesítménnyel rendelkező alap között az eltérés 4.5%pont (az év elejétől dec. 9-ig nominálisan).

Az idei év igen hektikusan alakult az alapok teljesítményét tekintve. A piacon jelentős volt a hozamingadozás, a tavaszi kb. 150 bp-os hozamesést a nyár folyamán hasonló mértékű hozamemelkedés követte. Tartós hozamcsökkenés csak a nyár végén, szeptember elején indult meg, azóta a hozamszint közel 200 bp-tal került lejjebb a hozamgörbe közepén.


Azon alapok, melyek képesek voltak "elcsípni" az említett 3 ciklust, azok igen jól teljesíthettek az év során. Azok akik túl korán szálltak ki vagy be, azok hátrányba kerültek a többi alaphoz képest. Összességében megállapítható, hogy az az alap, mely az ősz óta tartó jelentős hozamcsökkenést hosszabb átlagos futamidővel élte meg, az a befutóban sokat hozott a többiekhez képest is.

Az alábbi táblázat a kötvényalapok teljesítményét mutatja nominálisan az év elejétől december 9-ig. Az összehasonlításnál figyelembe kellene venni, hogy az egyes alapok benchmarkjai egymástól különbözhetnek, emiatt a portfóliókezelők startégiája is eltérhet. Megítélésünk szerint azonban az említett hektikus piaci körülmények között megengedhető, hogy a különböző referenciák mellett is egységes összehasonlítást végezzünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A korábbi táblázatban szereplő 20 alapot 4 csoportra osztottuk aszerint, hogy az éven belüli teljesítményalakulást is bemutassuk. Látható, hogy a legjobb teljesítményt mutató alapoknál éven belül is viszonylag kicsi volt a hozamkülönbség. Az OTP Maxima és az Aegon Kötvény is igen jól hajrázott a portfóliók hosszú átlagos futamideje miatt. A Credit Suisse Futura Kötvény Alapja a Max indexhez viszonyítva kiegyensúlyozottabb teljesítmény mutatott, és az Aegon alapjával közel azonosan teljesített (a viszonyítás napjára vonatkozóan hajszálnyival magasabbat).


A második ötös csoportban megfigyelhető, hogy a befektetési stratégiák már jobban különböztek. A rövidebb futamidejű portfólióval rendlekező alapok a hozamemelkedés időszakában láthatóan meghaladták a Max indexet, ugyanakkor az év végi rally-ban alul maradtak. Látható, hogy a Budapest II. Állampapír Alap a nyár elejétől várta a hozamcsökkenést (hosszú portfólióval rendelkezett), emiatt a nyári hónapokban a teljesítmény az átlagtól elmaradt. Az őszi hozamesésben a hátrányt sikerült minimálisra csökkenteni, és számos alapot lehajrázni.


A harmadik és negyedik csoportra hasonló megállapítások tehetők (a trendfordulók elkapása döntő volt az éves teljesítményben). Az ábrákból látható, hogy míg pl. az Budapest (I.) Állampapír Alap gyakorlatilag egy igen rövid átlagos futamidővel rendelkező, pénzpiaci jegyeket mutató alap, addig a CIB-Kincsem feltehetőn végig viszonylag hosszabb átlagos futamidővel rendelkezett. Megfigyelhető, hogy az alapok többsége ezekben a csoportokban a tavaszi hozamcsökkenés után viszonylag lassan rövidítette a futamidőt, ezért a nyári hozamemelkedést egy viszonylag kedvezőtlen portfóliószerkezettel élték át. Aki a nyár végén rövidített portfólióján, az a hozamesés első fázisáról maradt le. Összességében a többség 7% körüli hozamot ért el az utolsó 4 hónapban. A CIB-Kincsem az első háromnegyed év rossz teljesítménye után kb. 11%-ot hozott az utolsó negyedév során.


HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem