30 °C Budapest

Kötvényalapok: év végi hajrá, ki eddig a legjobb?

Pénzcentrum
2004. december 13. 15:04

Bár nincs még vége az évnek, mégis úgy gondoltuk, egy kis áttekintést végzünk, hogy a kötvény alapok hogyan teljesítettek az idei évben. A teljesítménykülönbségek igen jelentősek, számításaink szerint a legjobb és legrosszabb teljesítménnyel rendelkező alap között az eltérés 4.5%pont (az év elejétől dec. 9-ig nominálisan).

Az idei év igen hektikusan alakult az alapok teljesítményét tekintve. A piacon jelentős volt a hozamingadozás, a tavaszi kb. 150 bp-os hozamesést a nyár folyamán hasonló mértékű hozamemelkedés követte. Tartós hozamcsökkenés csak a nyár végén, szeptember elején indult meg, azóta a hozamszint közel 200 bp-tal került lejjebb a hozamgörbe közepén.


Azon alapok, melyek képesek voltak "elcsípni" az említett 3 ciklust, azok igen jól teljesíthettek az év során. Azok akik túl korán szálltak ki vagy be, azok hátrányba kerültek a többi alaphoz képest. Összességében megállapítható, hogy az az alap, mely az ősz óta tartó jelentős hozamcsökkenést hosszabb átlagos futamidővel élte meg, az a befutóban sokat hozott a többiekhez képest is.

Az alábbi táblázat a kötvényalapok teljesítményét mutatja nominálisan az év elejétől december 9-ig. Az összehasonlításnál figyelembe kellene venni, hogy az egyes alapok benchmarkjai egymástól különbözhetnek, emiatt a portfóliókezelők startégiája is eltérhet. Megítélésünk szerint azonban az említett hektikus piaci körülmények között megengedhető, hogy a különböző referenciák mellett is egységes összehasonlítást végezzünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A korábbi táblázatban szereplő 20 alapot 4 csoportra osztottuk aszerint, hogy az éven belüli teljesítményalakulást is bemutassuk. Látható, hogy a legjobb teljesítményt mutató alapoknál éven belül is viszonylag kicsi volt a hozamkülönbség. Az OTP Maxima és az Aegon Kötvény is igen jól hajrázott a portfóliók hosszú átlagos futamideje miatt. A Credit Suisse Futura Kötvény Alapja a Max indexhez viszonyítva kiegyensúlyozottabb teljesítmény mutatott, és az Aegon alapjával közel azonosan teljesített (a viszonyítás napjára vonatkozóan hajszálnyival magasabbat).


A második ötös csoportban megfigyelhető, hogy a befektetési stratégiák már jobban különböztek. A rövidebb futamidejű portfólióval rendlekező alapok a hozamemelkedés időszakában láthatóan meghaladták a Max indexet, ugyanakkor az év végi rally-ban alul maradtak. Látható, hogy a Budapest II. Állampapír Alap a nyár elejétől várta a hozamcsökkenést (hosszú portfólióval rendelkezett), emiatt a nyári hónapokban a teljesítmény az átlagtól elmaradt. Az őszi hozamesésben a hátrányt sikerült minimálisra csökkenteni, és számos alapot lehajrázni.


A harmadik és negyedik csoportra hasonló megállapítások tehetők (a trendfordulók elkapása döntő volt az éves teljesítményben). Az ábrákból látható, hogy míg pl. az Budapest (I.) Állampapír Alap gyakorlatilag egy igen rövid átlagos futamidővel rendelkező, pénzpiaci jegyeket mutató alap, addig a CIB-Kincsem feltehetőn végig viszonylag hosszabb átlagos futamidővel rendelkezett. Megfigyelhető, hogy az alapok többsége ezekben a csoportokban a tavaszi hozamcsökkenés után viszonylag lassan rövidítette a futamidőt, ezért a nyári hozamemelkedést egy viszonylag kedvezőtlen portfóliószerkezettel élték át. Aki a nyár végén rövidített portfólióján, az a hozamesés első fázisáról maradt le. Összességében a többség 7% körüli hozamot ért el az utolsó 4 hónapban. A CIB-Kincsem az első háromnegyed év rossz teljesítménye után kb. 11%-ot hozott az utolsó negyedév során.


HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?