27 °C Budapest

EKB aggodalmak a fiskális folyamatokról: az euró-zóna fele egyensúlytalanságokkal küzd

Pénzcentrum
2004. december 10. 12:26

Az euróövezet fiskális helyzete változatlanul aggodalomra ad okot az Európai Központi Bank szerint. Az aggregált fiskális egyensúlyhiányok várhatóan csak a jövő évben és lassan kezdenek csökkenni. 2004-2005-ben a hiány számos euróövezeti országban továbbra is a 3%-os küszöb felett vagy ahhoz közel lesz, és előreláthatólag csak néhány ország lép majd előre a fiskális konszolidáció terén. A költségvetési tervek nem eléggé ambíciózusak, hiányoznak az átfogó reformstratégiák, és hiányosságok mutatkoznak az adatközlésben.

Az egyensúlyhiánnyal küzdő országoknak a stabilitási programok jelenlegi fordulójában hiteles elkötelezettséget kellene mutatniuk a Szerződésből, valamint a Stabilitási és növekedési egyezmény fakadó feladataik iránt, és így költségvetési egyensúlyhiányaik időszerű kiküszöbölése érdekében ki kellene használniuk a javuló gazdasági környezetet. A Szerződésből fakadó kötelezettségek tiszteletben tartása, valamint a Stabilitási és növekedési egyezmény túlzott hiány esetén követendő eljárásának szigorú alkalmazása döntő fontosságú annak érdekében, hogy minden euróövezeti országban fennmaradjon az államháztartás fenntarthatóságába vetett bizalom.

Az állami pénzügyek helyzete az euróövezetben tovább romlott. Az Európai Bizottság őszi előrejelzése szerint az euróövezetben sorozatban már a negyedik év lesz, amikor az átlagos államháztartási deficit-GDP mutató rosszabbodni fog, a GDP 2003-as 2.7%-áról 2004-ben 2.9%-ra. Ez további rosszabbodást jelent a Bizottság tavaszi előrejelzéséhez képest, amikor még azt várták, hogy a hiánymutató változatlan marad.

Három ország (Németország, Görögország és Franciaország) valószínűleg rekordnagyságú, a 3%-os referenciaértéket meghaladó hiányokat könyvel majd el, három másik országban (Olaszország, Hollandia, Portugália) pedig a költségvetési pozíció várhatóan a hiánylimiten vagy ahhoz nagyon közel lesz. Németország és Franciaország esetében sorozatban ez a harmadik év, amikor a hiány meghaladja a referenciaértéket. Görögországban jelentős adat-felülvizsgálatot tartottak, aminek következtében kiderült, hogy a hiánymutató több éven keresztül a referenciaérték felett volt.

A Bizottság őszi előrejelzése szerint a költségvetési pozíciók 2004-es további romlása elsősorban az enyhén expanzív fiskális politika eredménye. A prognózis szerint a kamatkiadás csak csekély mértékben csökken, így az elsődleges és a teljes egyenleg várhatóan körülbelül azonos összeggel romlik.

A Bizottság előrejelzése szerint 2005-ben az euróövezet átlagos államháztartási deficit-GDP mutatója 2.5%-ra csökken. Ehhez a fejleményhez hozzájárul majd mind a kamatkiadás enyhe mérséklődése, mind pedig az elsődleges egyenleg szerény javulása. 2004-hez képest a GDP-arányos adósság stabilizálódása várható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az euróövezeti országok felében ismét jelentős lesz a költségvetési egyensúlytalanság. A várakozások szerint Németországban és Görögországban a hiány megint meghaladja a 3%-os referenciaértéket. Ugyancsak prognosztizálható, hogy a hiány Portugáliában újra átlépi a küszöböt, ráadásul Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában a hiány 3%-os vagy ahhoz közeli lesz.

Az EKB szerint az államháztartási folyamatok az euróövezetben három ok miatt továbbra is aggodalomra adnak okot:

  • a jelentős egyensúlyhiánnyal küzdő országok 2004-2005-re prognosztizált költségvetésierőfeszítései többnyire szerények, és a kedvezőbbé vált gazdasági környezetet néha nem a költségvetés rendbetételének felgyorsítására, hanem újabb fiskális adakozásra használják fel; ezért a fiskális folyamatok a legtöbb esetben várhatóan nem lesznek összhangban az Eurócsoport-megállapodással, amely szerint a költségvetés egyenlegét legalább a GDP 0.5 százalékpontjával korrigálni kell, vagy az ECOFIN-tanács véleményeiben megállapított követelményekkel

  • a második gond a sok országban alkalmazott költségvetési kiigazítás összetétele; a megvalósított és tervezett költségvetési kiigazítások gyakran ideiglenes hatású intézkedéseken nyugszanak, ami nem eredményezi az államháztartás nagyon is szükséges strukturális javítását

  • harmadszor, néhány esetben a statisztikai sorokat utólag jelentős mértékben korrigálták, aminek következtében az államháztartás kedvezőtlenebbül alakult, a felhalmozott államadósság pedig emelkedett; a hiányos jelentések és az utólagos felülvizsgálatok kétségessé tették az egyensúlytalanságok, valamint a korrekció szükségességének pontos és időben történő felismerését, és súlyos késéseket okoztak a megfelelő gazdaságpolitikai intézkedések megtételében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM