2 °C Budapest

EKB aggodalmak a fiskális folyamatokról: az euró-zóna fele egyensúlytalanságokkal küzd

Pénzcentrum
2004. december 10. 12:26

Az euróövezet fiskális helyzete változatlanul aggodalomra ad okot az Európai Központi Bank szerint. Az aggregált fiskális egyensúlyhiányok várhatóan csak a jövő évben és lassan kezdenek csökkenni. 2004-2005-ben a hiány számos euróövezeti országban továbbra is a 3%-os küszöb felett vagy ahhoz közel lesz, és előreláthatólag csak néhány ország lép majd előre a fiskális konszolidáció terén. A költségvetési tervek nem eléggé ambíciózusak, hiányoznak az átfogó reformstratégiák, és hiányosságok mutatkoznak az adatközlésben.

Az egyensúlyhiánnyal küzdő országoknak a stabilitási programok jelenlegi fordulójában hiteles elkötelezettséget kellene mutatniuk a Szerződésből, valamint a Stabilitási és növekedési egyezmény fakadó feladataik iránt, és így költségvetési egyensúlyhiányaik időszerű kiküszöbölése érdekében ki kellene használniuk a javuló gazdasági környezetet. A Szerződésből fakadó kötelezettségek tiszteletben tartása, valamint a Stabilitási és növekedési egyezmény túlzott hiány esetén követendő eljárásának szigorú alkalmazása döntő fontosságú annak érdekében, hogy minden euróövezeti országban fennmaradjon az államháztartás fenntarthatóságába vetett bizalom.

Az állami pénzügyek helyzete az euróövezetben tovább romlott. Az Európai Bizottság őszi előrejelzése szerint az euróövezetben sorozatban már a negyedik év lesz, amikor az átlagos államháztartási deficit-GDP mutató rosszabbodni fog, a GDP 2003-as 2.7%-áról 2004-ben 2.9%-ra. Ez további rosszabbodást jelent a Bizottság tavaszi előrejelzéséhez képest, amikor még azt várták, hogy a hiánymutató változatlan marad.

Három ország (Németország, Görögország és Franciaország) valószínűleg rekordnagyságú, a 3%-os referenciaértéket meghaladó hiányokat könyvel majd el, három másik országban (Olaszország, Hollandia, Portugália) pedig a költségvetési pozíció várhatóan a hiánylimiten vagy ahhoz nagyon közel lesz. Németország és Franciaország esetében sorozatban ez a harmadik év, amikor a hiány meghaladja a referenciaértéket. Görögországban jelentős adat-felülvizsgálatot tartottak, aminek következtében kiderült, hogy a hiánymutató több éven keresztül a referenciaérték felett volt.

A Bizottság őszi előrejelzése szerint a költségvetési pozíciók 2004-es további romlása elsősorban az enyhén expanzív fiskális politika eredménye. A prognózis szerint a kamatkiadás csak csekély mértékben csökken, így az elsődleges és a teljes egyenleg várhatóan körülbelül azonos összeggel romlik.

A Bizottság előrejelzése szerint 2005-ben az euróövezet átlagos államháztartási deficit-GDP mutatója 2.5%-ra csökken. Ehhez a fejleményhez hozzájárul majd mind a kamatkiadás enyhe mérséklődése, mind pedig az elsődleges egyenleg szerény javulása. 2004-hez képest a GDP-arányos adósság stabilizálódása várható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az euróövezeti országok felében ismét jelentős lesz a költségvetési egyensúlytalanság. A várakozások szerint Németországban és Görögországban a hiány megint meghaladja a 3%-os referenciaértéket. Ugyancsak prognosztizálható, hogy a hiány Portugáliában újra átlépi a küszöböt, ráadásul Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában a hiány 3%-os vagy ahhoz közeli lesz.

Az EKB szerint az államháztartási folyamatok az euróövezetben három ok miatt továbbra is aggodalomra adnak okot:

  • a jelentős egyensúlyhiánnyal küzdő országok 2004-2005-re prognosztizált költségvetésierőfeszítései többnyire szerények, és a kedvezőbbé vált gazdasági környezetet néha nem a költségvetés rendbetételének felgyorsítására, hanem újabb fiskális adakozásra használják fel; ezért a fiskális folyamatok a legtöbb esetben várhatóan nem lesznek összhangban az Eurócsoport-megállapodással, amely szerint a költségvetés egyenlegét legalább a GDP 0.5 százalékpontjával korrigálni kell, vagy az ECOFIN-tanács véleményeiben megállapított követelményekkel

  • a második gond a sok országban alkalmazott költségvetési kiigazítás összetétele; a megvalósított és tervezett költségvetési kiigazítások gyakran ideiglenes hatású intézkedéseken nyugszanak, ami nem eredményezi az államháztartás nagyon is szükséges strukturális javítását

  • harmadszor, néhány esetben a statisztikai sorokat utólag jelentős mértékben korrigálták, aminek következtében az államháztartás kedvezőtlenebbül alakult, a felhalmozott államadósság pedig emelkedett; a hiányos jelentések és az utólagos felülvizsgálatok kétségessé tették az egyensúlytalanságok, valamint a korrekció szükségességének pontos és időben történő felismerését, és súlyos késéseket okoztak a megfelelő gazdaságpolitikai intézkedések megtételében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem