Történtek-e érdemi változások a Jegybanktörvényben Mádl "vétója" óta?

Pénzcentrum
2004. december 9. 10:39

Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága tegnapi ülésén a köztársasági elnök útmutatása szerint újabb módosító javaslatokkal pontosította a jegybanktörvényt. Eszerint ha a jegybankelnök rendeletet ad ki, a mostani törvénnyel ellentétben nem kell kikérnie az igazságügyminiszter véleményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy az MNB elnökén kívül a monetáris tanács tagja lesz a jegybankelnök által jelölt alelnök is - tudósított az MTI.

A bizottság egy olyan értelmű módosító javaslatot fogadott el, amely szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank elnöke külön törvényben meghatározott feladatkörében rendeletet ad ki, az igazságügyminiszter véleményét nem kell kikérnie. Erről a pontról az Európai Központi Bank állásfoglalása is szólt, kifogásolva az igazságügyi miniszteri kontrollt.

Egy korábbi módosítás szerint az MNB elnökén kívül "a monetáris politikáért felelős alelnök" került volna be a Monetáris Tanácsába. Az új, támogatott javaslat ezt úgy változtatta meg, hogy az MNB elnökén kívül a monetáris tanács tagja lesz az elnök által jelölt alelnök is, így nem kell létrehozni a monetáris politikáért felelős alelnök tisztségét.

Érdemes felidézni Mádl Ferenc köztársasági elnök múlt héten közzétett döntését, melyben akövetkező főbb pontokat kifogásolta a Jegybanktörvény akkori szerkezetében:

- köztársasági elnök úgy ítélte meg, hogy a törvényjavaslat ellenétes a hivatalosan deklarált céljával (fokozódó jegybanki függetlenség, hatékonyabb munkavégzés a jegybanki célok eléréséhez) - ennek az irányultságnak a megváltoztatásában nem következett be változás

- Mádl azt is aggályosnak tartotta, hogy a módosítás lehetőséget teremtene a Monetáris Tanács egyszerre, aránytalanul sok új taggal történő kiegészítésére - ebben szintén nem következett be változtatás

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- az államfő nem értett egyet azzal sem, hogy a törvény szerint a jövőben a Magyar Nemzeti Bank alelnökei közül csupán egy legyen felelős a monetáris politikáért (a Monetáris Tanácsban csupán egy alelnök lehessen tag) - ebben a kifogásban sem történt közeledés az államfő és a kormány álláspontja között a törvényjavaslat tegnapi állapota alapján

A fentiek alapján elmondható, hogy Mádl Ferenc "vétója" óta az érdemi részeket illetően nem történt változás, mivel azonban a jogszabályok szerint a megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatról már csak a Parlament szavaz és annak kihirdetését már nem akadályozhatja meg a köztársasági elnök, így a törvényt nagy valószínűséggel elfogadja a T. Ház. Az azonban könnyen elképzelhető, hogy az MNB Járai Zsigmond ígérete szerint az Alkotmánybíróságon megtámadja a törvényt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?