22 °C Budapest

Történtek-e érdemi változások a Jegybanktörvényben Mádl "vétója" óta?

Pénzcentrum
2004. december 9. 10:39

Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága tegnapi ülésén a köztársasági elnök útmutatása szerint újabb módosító javaslatokkal pontosította a jegybanktörvényt. Eszerint ha a jegybankelnök rendeletet ad ki, a mostani törvénnyel ellentétben nem kell kikérnie az igazságügyminiszter véleményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy az MNB elnökén kívül a monetáris tanács tagja lesz a jegybankelnök által jelölt alelnök is - tudósított az MTI.

A bizottság egy olyan értelmű módosító javaslatot fogadott el, amely szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank elnöke külön törvényben meghatározott feladatkörében rendeletet ad ki, az igazságügyminiszter véleményét nem kell kikérnie. Erről a pontról az Európai Központi Bank állásfoglalása is szólt, kifogásolva az igazságügyi miniszteri kontrollt.

Egy korábbi módosítás szerint az MNB elnökén kívül "a monetáris politikáért felelős alelnök" került volna be a Monetáris Tanácsába. Az új, támogatott javaslat ezt úgy változtatta meg, hogy az MNB elnökén kívül a monetáris tanács tagja lesz az elnök által jelölt alelnök is, így nem kell létrehozni a monetáris politikáért felelős alelnök tisztségét.

Érdemes felidézni Mádl Ferenc köztársasági elnök múlt héten közzétett döntését, melyben akövetkező főbb pontokat kifogásolta a Jegybanktörvény akkori szerkezetében:

- köztársasági elnök úgy ítélte meg, hogy a törvényjavaslat ellenétes a hivatalosan deklarált céljával (fokozódó jegybanki függetlenség, hatékonyabb munkavégzés a jegybanki célok eléréséhez) - ennek az irányultságnak a megváltoztatásában nem következett be változás

- Mádl azt is aggályosnak tartotta, hogy a módosítás lehetőséget teremtene a Monetáris Tanács egyszerre, aránytalanul sok új taggal történő kiegészítésére - ebben szintén nem következett be változtatás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- az államfő nem értett egyet azzal sem, hogy a törvény szerint a jövőben a Magyar Nemzeti Bank alelnökei közül csupán egy legyen felelős a monetáris politikáért (a Monetáris Tanácsban csupán egy alelnök lehessen tag) - ebben a kifogásban sem történt közeledés az államfő és a kormány álláspontja között a törvényjavaslat tegnapi állapota alapján

A fentiek alapján elmondható, hogy Mádl Ferenc "vétója" óta az érdemi részeket illetően nem történt változás, mivel azonban a jogszabályok szerint a megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatról már csak a Parlament szavaz és annak kihirdetését már nem akadályozhatja meg a köztársasági elnök, így a törvényt nagy valószínűséggel elfogadja a T. Ház. Az azonban könnyen elképzelhető, hogy az MNB Járai Zsigmond ígérete szerint az Alkotmánybíróságon megtámadja a törvényt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?