21 °C Budapest

Történtek-e érdemi változások a Jegybanktörvényben Mádl "vétója" óta?

Pénzcentrum
2004. december 9. 10:39

Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága tegnapi ülésén a köztársasági elnök útmutatása szerint újabb módosító javaslatokkal pontosította a jegybanktörvényt. Eszerint ha a jegybankelnök rendeletet ad ki, a mostani törvénnyel ellentétben nem kell kikérnie az igazságügyminiszter véleményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy az MNB elnökén kívül a monetáris tanács tagja lesz a jegybankelnök által jelölt alelnök is - tudósított az MTI.

A bizottság egy olyan értelmű módosító javaslatot fogadott el, amely szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank elnöke külön törvényben meghatározott feladatkörében rendeletet ad ki, az igazságügyminiszter véleményét nem kell kikérnie. Erről a pontról az Európai Központi Bank állásfoglalása is szólt, kifogásolva az igazságügyi miniszteri kontrollt.

Egy korábbi módosítás szerint az MNB elnökén kívül "a monetáris politikáért felelős alelnök" került volna be a Monetáris Tanácsába. Az új, támogatott javaslat ezt úgy változtatta meg, hogy az MNB elnökén kívül a monetáris tanács tagja lesz az elnök által jelölt alelnök is, így nem kell létrehozni a monetáris politikáért felelős alelnök tisztségét.

Érdemes felidézni Mádl Ferenc köztársasági elnök múlt héten közzétett döntését, melyben akövetkező főbb pontokat kifogásolta a Jegybanktörvény akkori szerkezetében:

- köztársasági elnök úgy ítélte meg, hogy a törvényjavaslat ellenétes a hivatalosan deklarált céljával (fokozódó jegybanki függetlenség, hatékonyabb munkavégzés a jegybanki célok eléréséhez) - ennek az irányultságnak a megváltoztatásában nem következett be változás

- Mádl azt is aggályosnak tartotta, hogy a módosítás lehetőséget teremtene a Monetáris Tanács egyszerre, aránytalanul sok új taggal történő kiegészítésére - ebben szintén nem következett be változtatás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- az államfő nem értett egyet azzal sem, hogy a törvény szerint a jövőben a Magyar Nemzeti Bank alelnökei közül csupán egy legyen felelős a monetáris politikáért (a Monetáris Tanácsban csupán egy alelnök lehessen tag) - ebben a kifogásban sem történt közeledés az államfő és a kormány álláspontja között a törvényjavaslat tegnapi állapota alapján

A fentiek alapján elmondható, hogy Mádl Ferenc "vétója" óta az érdemi részeket illetően nem történt változás, mivel azonban a jogszabályok szerint a megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatról már csak a Parlament szavaz és annak kihirdetését már nem akadályozhatja meg a köztársasági elnök, így a törvényt nagy valószínűséggel elfogadja a T. Ház. Az azonban könnyen elképzelhető, hogy az MNB Járai Zsigmond ígérete szerint az Alkotmánybíróságon megtámadja a törvényt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?