26 °C Budapest

Történtek-e érdemi változások a Jegybanktörvényben Mádl "vétója" óta?

Pénzcentrum
2004. december 9. 10:39

Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága tegnapi ülésén a köztársasági elnök útmutatása szerint újabb módosító javaslatokkal pontosította a jegybanktörvényt. Eszerint ha a jegybankelnök rendeletet ad ki, a mostani törvénnyel ellentétben nem kell kikérnie az igazságügyminiszter véleményét. A képviselők döntöttek arról is, hogy az MNB elnökén kívül a monetáris tanács tagja lesz a jegybankelnök által jelölt alelnök is - tudósított az MTI.

A bizottság egy olyan értelmű módosító javaslatot fogadott el, amely szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank elnöke külön törvényben meghatározott feladatkörében rendeletet ad ki, az igazságügyminiszter véleményét nem kell kikérnie. Erről a pontról az Európai Központi Bank állásfoglalása is szólt, kifogásolva az igazságügyi miniszteri kontrollt.

Egy korábbi módosítás szerint az MNB elnökén kívül "a monetáris politikáért felelős alelnök" került volna be a Monetáris Tanácsába. Az új, támogatott javaslat ezt úgy változtatta meg, hogy az MNB elnökén kívül a monetáris tanács tagja lesz az elnök által jelölt alelnök is, így nem kell létrehozni a monetáris politikáért felelős alelnök tisztségét.

Érdemes felidézni Mádl Ferenc köztársasági elnök múlt héten közzétett döntését, melyben akövetkező főbb pontokat kifogásolta a Jegybanktörvény akkori szerkezetében:

- köztársasági elnök úgy ítélte meg, hogy a törvényjavaslat ellenétes a hivatalosan deklarált céljával (fokozódó jegybanki függetlenség, hatékonyabb munkavégzés a jegybanki célok eléréséhez) - ennek az irányultságnak a megváltoztatásában nem következett be változás

- Mádl azt is aggályosnak tartotta, hogy a módosítás lehetőséget teremtene a Monetáris Tanács egyszerre, aránytalanul sok új taggal történő kiegészítésére - ebben szintén nem következett be változtatás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- az államfő nem értett egyet azzal sem, hogy a törvény szerint a jövőben a Magyar Nemzeti Bank alelnökei közül csupán egy legyen felelős a monetáris politikáért (a Monetáris Tanácsban csupán egy alelnök lehessen tag) - ebben a kifogásban sem történt közeledés az államfő és a kormány álláspontja között a törvényjavaslat tegnapi állapota alapján

A fentiek alapján elmondható, hogy Mádl Ferenc "vétója" óta az érdemi részeket illetően nem történt változás, mivel azonban a jogszabályok szerint a megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatról már csak a Parlament szavaz és annak kihirdetését már nem akadályozhatja meg a köztársasági elnök, így a törvényt nagy valószínűséggel elfogadja a T. Ház. Az azonban könnyen elképzelhető, hogy az MNB Járai Zsigmond ígérete szerint az Alkotmánybíróságon megtámadja a törvényt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem