Eurostat-államháztartás: önbecsapás vagy tényleges könnyítés?

Pénzcentrum
2004. december 2. 10:13

A tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Draskovics Tibor pénzügyminiszter örömmel tolmácsolta a közvélemény felé, hogy az Eurostat friss döntése szerint mégis korrigálható az államháztartási hiány a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel. Amire a pénzügyminiszter nem, vagy csak homályosan tért ki, az az, hogy ez mit is jelent pontosan, segíti-e az euró-zónába való bejutást a maastrichti kritériumok könnyebb teljesítésén keresztül. A válasz a látszat ellenére nem egyértelmű és igen bizonytalan.

Az Eurostat továbbra is az államháztartási rendszeren kívül kezeli a magánnyugdíjpénztárakat, ami teljesen konzisztens a szervezet korábbi döntésével. Ez azt jelenti, hogy az oda történő befizetésekkel módszertanilag nem lehetne csökkenteni a hiányt. Ennek ellenére pl. Svédország és Lengyelország folyamatosan a korrigált számokat közli, ők az államháztartáson belüli részként kezelik a magánnyugdípénztárakat.

Mit is engedett meg az Eurostat?

Egyfajta "kompromisszum" lett, hogy 2007 márciusig - egy átmeneti periódus erejéig - Svédországon és Lengyelországon kívül Magyarország, Dánia, Lettország és Litvánia is a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált adatokat közöljön, ugyanakkor a mostani elvek értelmében ezeket a korrekciós tételeket akkor vissza kellene tenni a hiányba. Ezután a túlzott deficit eljárások megindításánál a magánnyugdíjpénztári befizetések nélküli értékeket veszik majd figyelembe. Ez akkor változhatna, ha addig ezzel ellentétes döntés születne, és esetleg ténylegesen és tartósan módosulna a hiányszámítás módszertana. A lengyelek is bíznak ebben.

Akkor mi értelme van az átmeneti periódusnak?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kérdés tehát, hogy mi értelme van egy ilyen átmeneti periódusnak. Ha a következő kb. 2 és fél év alatt ez a számbavétel tartós megváltozásához vezet, akkor könnyebb lehet a deficitkritérium teljesítése. Ha ilyen döntés nem születik majd, akkor csak egyfajta önbecsapás. Miért? Ahol a nyugdíjpénztári korrekció érdemi segítséget jelentene, ott a hiány egyébként is jellemzően magas, 2006 végéig a maastrichti kritériumok teljesítésére nincs reális esély. Ahol a magánnyugdíjpénztári befizetések nem okoznak problémát, ott jellemzően a hiány abszolút összegével sincs komolyabb gond. Emiatt feltételezhető, hogy valóságos könnyítést a mostani "engedmény" ebben a formában nem jelent, segítség akkor lehet, ha a számbavétel tartósan módosul.

Megjegyezzük, hogy az Eurostat fenti döntését az átmeneti periódusról még szeptember 23-án hozta. Információink szerint bizonyos részletekről november 5-én tájékoztatta a KSH-t az Eurostat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm