Eurostat-államháztartás: önbecsapás vagy tényleges könnyítés?

Pénzcentrum
2004. december 2. 10:13

A tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Draskovics Tibor pénzügyminiszter örömmel tolmácsolta a közvélemény felé, hogy az Eurostat friss döntése szerint mégis korrigálható az államháztartási hiány a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel. Amire a pénzügyminiszter nem, vagy csak homályosan tért ki, az az, hogy ez mit is jelent pontosan, segíti-e az euró-zónába való bejutást a maastrichti kritériumok könnyebb teljesítésén keresztül. A válasz a látszat ellenére nem egyértelmű és igen bizonytalan.

Az Eurostat továbbra is az államháztartási rendszeren kívül kezeli a magánnyugdíjpénztárakat, ami teljesen konzisztens a szervezet korábbi döntésével. Ez azt jelenti, hogy az oda történő befizetésekkel módszertanilag nem lehetne csökkenteni a hiányt. Ennek ellenére pl. Svédország és Lengyelország folyamatosan a korrigált számokat közli, ők az államháztartáson belüli részként kezelik a magánnyugdípénztárakat.

Mit is engedett meg az Eurostat?

Egyfajta "kompromisszum" lett, hogy 2007 márciusig - egy átmeneti periódus erejéig - Svédországon és Lengyelországon kívül Magyarország, Dánia, Lettország és Litvánia is a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált adatokat közöljön, ugyanakkor a mostani elvek értelmében ezeket a korrekciós tételeket akkor vissza kellene tenni a hiányba. Ezután a túlzott deficit eljárások megindításánál a magánnyugdíjpénztári befizetések nélküli értékeket veszik majd figyelembe. Ez akkor változhatna, ha addig ezzel ellentétes döntés születne, és esetleg ténylegesen és tartósan módosulna a hiányszámítás módszertana. A lengyelek is bíznak ebben.

Akkor mi értelme van az átmeneti periódusnak?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kérdés tehát, hogy mi értelme van egy ilyen átmeneti periódusnak. Ha a következő kb. 2 és fél év alatt ez a számbavétel tartós megváltozásához vezet, akkor könnyebb lehet a deficitkritérium teljesítése. Ha ilyen döntés nem születik majd, akkor csak egyfajta önbecsapás. Miért? Ahol a nyugdíjpénztári korrekció érdemi segítséget jelentene, ott a hiány egyébként is jellemzően magas, 2006 végéig a maastrichti kritériumok teljesítésére nincs reális esély. Ahol a magánnyugdíjpénztári befizetések nem okoznak problémát, ott jellemzően a hiány abszolút összegével sincs komolyabb gond. Emiatt feltételezhető, hogy valóságos könnyítést a mostani "engedmény" ebben a formában nem jelent, segítség akkor lehet, ha a számbavétel tartósan módosul.

Megjegyezzük, hogy az Eurostat fenti döntését az átmeneti periódusról még szeptember 23-án hozta. Információink szerint bizonyos részletekről november 5-én tájékoztatta a KSH-t az Eurostat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?