20 °C Budapest

Eurostat-államháztartás: önbecsapás vagy tényleges könnyítés?

Pénzcentrum
2004. december 2. 10:13

A tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Draskovics Tibor pénzügyminiszter örömmel tolmácsolta a közvélemény felé, hogy az Eurostat friss döntése szerint mégis korrigálható az államháztartási hiány a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel. Amire a pénzügyminiszter nem, vagy csak homályosan tért ki, az az, hogy ez mit is jelent pontosan, segíti-e az euró-zónába való bejutást a maastrichti kritériumok könnyebb teljesítésén keresztül. A válasz a látszat ellenére nem egyértelmű és igen bizonytalan.

Az Eurostat továbbra is az államháztartási rendszeren kívül kezeli a magánnyugdíjpénztárakat, ami teljesen konzisztens a szervezet korábbi döntésével. Ez azt jelenti, hogy az oda történő befizetésekkel módszertanilag nem lehetne csökkenteni a hiányt. Ennek ellenére pl. Svédország és Lengyelország folyamatosan a korrigált számokat közli, ők az államháztartáson belüli részként kezelik a magánnyugdípénztárakat.

Mit is engedett meg az Eurostat?

Egyfajta "kompromisszum" lett, hogy 2007 márciusig - egy átmeneti periódus erejéig - Svédországon és Lengyelországon kívül Magyarország, Dánia, Lettország és Litvánia is a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált adatokat közöljön, ugyanakkor a mostani elvek értelmében ezeket a korrekciós tételeket akkor vissza kellene tenni a hiányba. Ezután a túlzott deficit eljárások megindításánál a magánnyugdíjpénztári befizetések nélküli értékeket veszik majd figyelembe. Ez akkor változhatna, ha addig ezzel ellentétes döntés születne, és esetleg ténylegesen és tartósan módosulna a hiányszámítás módszertana. A lengyelek is bíznak ebben.

Akkor mi értelme van az átmeneti periódusnak?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kérdés tehát, hogy mi értelme van egy ilyen átmeneti periódusnak. Ha a következő kb. 2 és fél év alatt ez a számbavétel tartós megváltozásához vezet, akkor könnyebb lehet a deficitkritérium teljesítése. Ha ilyen döntés nem születik majd, akkor csak egyfajta önbecsapás. Miért? Ahol a nyugdíjpénztári korrekció érdemi segítséget jelentene, ott a hiány egyébként is jellemzően magas, 2006 végéig a maastrichti kritériumok teljesítésére nincs reális esély. Ahol a magánnyugdíjpénztári befizetések nem okoznak problémát, ott jellemzően a hiány abszolút összegével sincs komolyabb gond. Emiatt feltételezhető, hogy valóságos könnyítést a mostani "engedmény" ebben a formában nem jelent, segítség akkor lehet, ha a számbavétel tartósan módosul.

Megjegyezzük, hogy az Eurostat fenti döntését az átmeneti periódusról még szeptember 23-án hozta. Információink szerint bizonyos részletekről november 5-én tájékoztatta a KSH-t az Eurostat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08