23 °C Budapest

Elemzői reakciók a GDP és beruházási adatokra (4.)

Pénzcentrum
2004. december 1. 09:07

A KSH 9:00-kor tette közzé a harmadik negyedéves GDP, és beruházási adatokat. Az előbbi lényegében megfelelt a várakozásoknak, míg a beruházásbővülés kedvezőbb lett a vártnál. Az adatokról Trippon Mariannt, a CIB, Török Zoltánt, a Raiffeisen, Tóth Illést, a DZ Bank, Vojnits Tamást, az OTP, Anders Svendsent, a Nordea (Koppenhága) és Christian Vincenst, a Danske Bank (Koppenhága) elemzőit kérdeztük. A külföldi elemzők véleményét angol oldalunkon olvashatják.

Trippon Mariann, CIB

A 3.7%-os harmadik negyedéves növekedési ütem lényegében megfelelt a várakozásoknak, számítani lehetett a növekedési ütem lassulására. Termelési oldalon az ipari termelési adatok, illetve a nyugat-európai konjunktúra megtorpanása jelezték a növekedési ütem mérséklődését, míg felhasználási oldalon az év második felében már hangsúlyozottabban érzékelhető a magánfogyasztás dinamikájának a lassulása.

Trippon szerint a negyedik negyedévben még hangsúlyozottabb lehet a magánfogyasztás lassulása, illetve a közösségi fogyasztás mérséklődése, így az év egészében is 4% alatt maradhat a GDP-bővülés üteme. Az elemző hozzátette, hogy pozitív hírként értékelhető, hogy a beruházások kétszámjegyű ütemben bővültek, ráadásul kissé gyorsabban, mint a második negyedévben.

Török Zoltán, Raiffeisen

Az elemző szerint meglepően jó a beruházási adat (+12.7%-os bővülés), kedvezőnek értékelhető. Török szerint nem meglepő, hogy a GDP növekedés veszített az üteméből, de még így is kicsivel jobb, mint amire számított. Elmondása szerint izgalmas lesz a részleteket látni a jövő héten. Török szerint nem nagyon várható piaci hatás.

Tóth Illés, DZ Bank

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő szerint a harmadik negyedéves GDP adat kissé elmaradt az elemzői konszenzusban megjelölt 3.8%-os értéktől, ugyanakkor kissé meghaladta a saját prognózisukat. Tóth szerint mivel a piacon mindenki a gazdasági növekedési ütem enyhe lassulását várta az első negyedévi eredetileg közölt 4.2%-os (most 4.3%-ra felfelé módosított) adat után, így ennek köszönhetők, nem látszik különösebb piaci hatás az adatok közzétételét követően.

Az elemző szerint a forint az elkövetkezendő napokban a 245-247-es sávban maradhat az euróval szemben. A kötvénypiacon érdemi figyelhet kaphat az ÁKK által ma délután közzétételre kerülő 2005-ös finanszírozási terve.

Vojnits Tamás, OTP

A szakértő szerint várni lehetett, hogy az idei harmadik negyedévben már lassulni fog a GDP-növekedési ütem, a 3.7%-os adat megfelelt a várakozásoknak. A 12.7%-os beruházásbővülési adat Vojnits szerint első ránézésre erősebbnek tűnik a vártnál. Az elemző megjegyezte, hogy ezeket adatokat elég nehéz kalkulálni.

Vojnits elmondása szerint az export lassulása az ipari termelési, illetve a (feldolgozóipari) beruházási adatokban is megjelenhet. Vojnits szerint a beruházási adatoknál a statisztikákban látható útépítési jellegű beruházások jövőre is egyre hangsúlyosabban jelenhetnek meg, bár ezek növekedést emelő hatása korlátozott maradhat. Az építőiparon belül az elemző a lakáscélú beruházásoknál jövőre messze az ideitől elmaradó növekedéssel számol. A negyedik negyedévben 20%-os lehet a lakáscélú beruházások növekedési üteme.

Az elemző az idei évre átlagosan 3.9%-os, míg jövőre 3.8%-os GDP-bővüléssel számol. A beruházások az év egészében idén 11% körüli, jövőre 7% körüli ütemben bővülhetnek az elemző várakozásai szerint.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?