24 °C Budapest

Elemzői reakciók a GDP és beruházási adatokra (4.)

Pénzcentrum
2004. december 1. 09:07

A KSH 9:00-kor tette közzé a harmadik negyedéves GDP, és beruházási adatokat. Az előbbi lényegében megfelelt a várakozásoknak, míg a beruházásbővülés kedvezőbb lett a vártnál. Az adatokról Trippon Mariannt, a CIB, Török Zoltánt, a Raiffeisen, Tóth Illést, a DZ Bank, Vojnits Tamást, az OTP, Anders Svendsent, a Nordea (Koppenhága) és Christian Vincenst, a Danske Bank (Koppenhága) elemzőit kérdeztük. A külföldi elemzők véleményét angol oldalunkon olvashatják.

Trippon Mariann, CIB

A 3.7%-os harmadik negyedéves növekedési ütem lényegében megfelelt a várakozásoknak, számítani lehetett a növekedési ütem lassulására. Termelési oldalon az ipari termelési adatok, illetve a nyugat-európai konjunktúra megtorpanása jelezték a növekedési ütem mérséklődését, míg felhasználási oldalon az év második felében már hangsúlyozottabban érzékelhető a magánfogyasztás dinamikájának a lassulása.

Trippon szerint a negyedik negyedévben még hangsúlyozottabb lehet a magánfogyasztás lassulása, illetve a közösségi fogyasztás mérséklődése, így az év egészében is 4% alatt maradhat a GDP-bővülés üteme. Az elemző hozzátette, hogy pozitív hírként értékelhető, hogy a beruházások kétszámjegyű ütemben bővültek, ráadásul kissé gyorsabban, mint a második negyedévben.

Török Zoltán, Raiffeisen

Az elemző szerint meglepően jó a beruházási adat (+12.7%-os bővülés), kedvezőnek értékelhető. Török szerint nem meglepő, hogy a GDP növekedés veszített az üteméből, de még így is kicsivel jobb, mint amire számított. Elmondása szerint izgalmas lesz a részleteket látni a jövő héten. Török szerint nem nagyon várható piaci hatás.

Tóth Illés, DZ Bank

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértő szerint a harmadik negyedéves GDP adat kissé elmaradt az elemzői konszenzusban megjelölt 3.8%-os értéktől, ugyanakkor kissé meghaladta a saját prognózisukat. Tóth szerint mivel a piacon mindenki a gazdasági növekedési ütem enyhe lassulását várta az első negyedévi eredetileg közölt 4.2%-os (most 4.3%-ra felfelé módosított) adat után, így ennek köszönhetők, nem látszik különösebb piaci hatás az adatok közzétételét követően.

Az elemző szerint a forint az elkövetkezendő napokban a 245-247-es sávban maradhat az euróval szemben. A kötvénypiacon érdemi figyelhet kaphat az ÁKK által ma délután közzétételre kerülő 2005-ös finanszírozási terve.

Vojnits Tamás, OTP

A szakértő szerint várni lehetett, hogy az idei harmadik negyedévben már lassulni fog a GDP-növekedési ütem, a 3.7%-os adat megfelelt a várakozásoknak. A 12.7%-os beruházásbővülési adat Vojnits szerint első ránézésre erősebbnek tűnik a vártnál. Az elemző megjegyezte, hogy ezeket adatokat elég nehéz kalkulálni.

Vojnits elmondása szerint az export lassulása az ipari termelési, illetve a (feldolgozóipari) beruházási adatokban is megjelenhet. Vojnits szerint a beruházási adatoknál a statisztikákban látható útépítési jellegű beruházások jövőre is egyre hangsúlyosabban jelenhetnek meg, bár ezek növekedést emelő hatása korlátozott maradhat. Az építőiparon belül az elemző a lakáscélú beruházásoknál jövőre messze az ideitől elmaradó növekedéssel számol. A negyedik negyedévben 20%-os lehet a lakáscélú beruházások növekedési üteme.

Az elemző az idei évre átlagosan 3.9%-os, míg jövőre 3.8%-os GDP-bővüléssel számol. A beruházások az év egészében idén 11% körüli, jövőre 7% körüli ütemben bővülhetnek az elemző várakozásai szerint.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem