Elemzői reakciók a GDP és beruházási adatokra (4.)

Pénzcentrum
2004. december 1. 09:07

A KSH 9:00-kor tette közzé a harmadik negyedéves GDP, és beruházási adatokat. Az előbbi lényegében megfelelt a várakozásoknak, míg a beruházásbővülés kedvezőbb lett a vártnál. Az adatokról Trippon Mariannt, a CIB, Török Zoltánt, a Raiffeisen, Tóth Illést, a DZ Bank, Vojnits Tamást, az OTP, Anders Svendsent, a Nordea (Koppenhága) és Christian Vincenst, a Danske Bank (Koppenhága) elemzőit kérdeztük. A külföldi elemzők véleményét angol oldalunkon olvashatják.

Trippon Mariann, CIB

A 3.7%-os harmadik negyedéves növekedési ütem lényegében megfelelt a várakozásoknak, számítani lehetett a növekedési ütem lassulására. Termelési oldalon az ipari termelési adatok, illetve a nyugat-európai konjunktúra megtorpanása jelezték a növekedési ütem mérséklődését, míg felhasználási oldalon az év második felében már hangsúlyozottabban érzékelhető a magánfogyasztás dinamikájának a lassulása.

Trippon szerint a negyedik negyedévben még hangsúlyozottabb lehet a magánfogyasztás lassulása, illetve a közösségi fogyasztás mérséklődése, így az év egészében is 4% alatt maradhat a GDP-bővülés üteme. Az elemző hozzátette, hogy pozitív hírként értékelhető, hogy a beruházások kétszámjegyű ütemben bővültek, ráadásul kissé gyorsabban, mint a második negyedévben.

Török Zoltán, Raiffeisen

Az elemző szerint meglepően jó a beruházási adat (+12.7%-os bővülés), kedvezőnek értékelhető. Török szerint nem meglepő, hogy a GDP növekedés veszített az üteméből, de még így is kicsivel jobb, mint amire számított. Elmondása szerint izgalmas lesz a részleteket látni a jövő héten. Török szerint nem nagyon várható piaci hatás.

Tóth Illés, DZ Bank

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakértő szerint a harmadik negyedéves GDP adat kissé elmaradt az elemzői konszenzusban megjelölt 3.8%-os értéktől, ugyanakkor kissé meghaladta a saját prognózisukat. Tóth szerint mivel a piacon mindenki a gazdasági növekedési ütem enyhe lassulását várta az első negyedévi eredetileg közölt 4.2%-os (most 4.3%-ra felfelé módosított) adat után, így ennek köszönhetők, nem látszik különösebb piaci hatás az adatok közzétételét követően.

Az elemző szerint a forint az elkövetkezendő napokban a 245-247-es sávban maradhat az euróval szemben. A kötvénypiacon érdemi figyelhet kaphat az ÁKK által ma délután közzétételre kerülő 2005-ös finanszírozási terve.

Vojnits Tamás, OTP

A szakértő szerint várni lehetett, hogy az idei harmadik negyedévben már lassulni fog a GDP-növekedési ütem, a 3.7%-os adat megfelelt a várakozásoknak. A 12.7%-os beruházásbővülési adat Vojnits szerint első ránézésre erősebbnek tűnik a vártnál. Az elemző megjegyezte, hogy ezeket adatokat elég nehéz kalkulálni.

Vojnits elmondása szerint az export lassulása az ipari termelési, illetve a (feldolgozóipari) beruházási adatokban is megjelenhet. Vojnits szerint a beruházási adatoknál a statisztikákban látható útépítési jellegű beruházások jövőre is egyre hangsúlyosabban jelenhetnek meg, bár ezek növekedést emelő hatása korlátozott maradhat. Az építőiparon belül az elemző a lakáscélú beruházásoknál jövőre messze az ideitől elmaradó növekedéssel számol. A negyedik negyedévben 20%-os lehet a lakáscélú beruházások növekedési üteme.

Az elemző az idei évre átlagosan 3.9%-os, míg jövőre 3.8%-os GDP-bővüléssel számol. A beruházások az év egészében idén 11% körüli, jövőre 7% körüli ütemben bővülhetnek az elemző várakozásai szerint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?