9 °C Budapest

Elemzői reakciók a GDP és beruházási adatokra (4.)

Pénzcentrum
2004. december 1. 09:07

A KSH 9:00-kor tette közzé a harmadik negyedéves GDP, és beruházási adatokat. Az előbbi lényegében megfelelt a várakozásoknak, míg a beruházásbővülés kedvezőbb lett a vártnál. Az adatokról Trippon Mariannt, a CIB, Török Zoltánt, a Raiffeisen, Tóth Illést, a DZ Bank, Vojnits Tamást, az OTP, Anders Svendsent, a Nordea (Koppenhága) és Christian Vincenst, a Danske Bank (Koppenhága) elemzőit kérdeztük. A külföldi elemzők véleményét angol oldalunkon olvashatják.

Trippon Mariann, CIB

A 3.7%-os harmadik negyedéves növekedési ütem lényegében megfelelt a várakozásoknak, számítani lehetett a növekedési ütem lassulására. Termelési oldalon az ipari termelési adatok, illetve a nyugat-európai konjunktúra megtorpanása jelezték a növekedési ütem mérséklődését, míg felhasználási oldalon az év második felében már hangsúlyozottabban érzékelhető a magánfogyasztás dinamikájának a lassulása.

Trippon szerint a negyedik negyedévben még hangsúlyozottabb lehet a magánfogyasztás lassulása, illetve a közösségi fogyasztás mérséklődése, így az év egészében is 4% alatt maradhat a GDP-bővülés üteme. Az elemző hozzátette, hogy pozitív hírként értékelhető, hogy a beruházások kétszámjegyű ütemben bővültek, ráadásul kissé gyorsabban, mint a második negyedévben.

Török Zoltán, Raiffeisen

Az elemző szerint meglepően jó a beruházási adat (+12.7%-os bővülés), kedvezőnek értékelhető. Török szerint nem meglepő, hogy a GDP növekedés veszített az üteméből, de még így is kicsivel jobb, mint amire számított. Elmondása szerint izgalmas lesz a részleteket látni a jövő héten. Török szerint nem nagyon várható piaci hatás.

Tóth Illés, DZ Bank

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő szerint a harmadik negyedéves GDP adat kissé elmaradt az elemzői konszenzusban megjelölt 3.8%-os értéktől, ugyanakkor kissé meghaladta a saját prognózisukat. Tóth szerint mivel a piacon mindenki a gazdasági növekedési ütem enyhe lassulását várta az első negyedévi eredetileg közölt 4.2%-os (most 4.3%-ra felfelé módosított) adat után, így ennek köszönhetők, nem látszik különösebb piaci hatás az adatok közzétételét követően.

Az elemző szerint a forint az elkövetkezendő napokban a 245-247-es sávban maradhat az euróval szemben. A kötvénypiacon érdemi figyelhet kaphat az ÁKK által ma délután közzétételre kerülő 2005-ös finanszírozási terve.

Vojnits Tamás, OTP

A szakértő szerint várni lehetett, hogy az idei harmadik negyedévben már lassulni fog a GDP-növekedési ütem, a 3.7%-os adat megfelelt a várakozásoknak. A 12.7%-os beruházásbővülési adat Vojnits szerint első ránézésre erősebbnek tűnik a vártnál. Az elemző megjegyezte, hogy ezeket adatokat elég nehéz kalkulálni.

Vojnits elmondása szerint az export lassulása az ipari termelési, illetve a (feldolgozóipari) beruházási adatokban is megjelenhet. Vojnits szerint a beruházási adatoknál a statisztikákban látható útépítési jellegű beruházások jövőre is egyre hangsúlyosabban jelenhetnek meg, bár ezek növekedést emelő hatása korlátozott maradhat. Az építőiparon belül az elemző a lakáscélú beruházásoknál jövőre messze az ideitől elmaradó növekedéssel számol. A negyedik negyedévben 20%-os lehet a lakáscélú beruházások növekedési üteme.

Az elemző az idei évre átlagosan 3.9%-os, míg jövőre 3.8%-os GDP-bővüléssel számol. A beruházások az év egészében idén 11% körüli, jövőre 7% körüli ütemben bővülhetnek az elemző várakozásai szerint.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?