12 °C Budapest

Lámfalussy a kamatokról - két dolog fontos

Pénzcentrum
2004. november 30. 08:54

Magyarországon két körülményt kell észben tartani akkor, amikor az ember az irányadó kamatszintről panaszkodik - fejtette ki tegnap véleményét a nagy tekintélyű közgazdász Lámfalussy Sándor Debrecenben, a díszdoktorrá való avatására rendezett konferencián - számolt be a Világgazdaság.

Lámfalussy szerint érthető, hogy vita van a kamatlábak szintje, illetve a csökkentés üteme körül, ugyanakkor néhány alaptételt érdemes megfontolni a jelenleginél (50bp-os lépéseknél) radikálisabb kamatvágást sürgetőknek.


Egyrészt azt, hogy Magyarországon a lakossági hitelpiacot egy - egyébként jó nevű - bank uralja, melynek következményeként nincs megfelelő verseny, ami hozzájárul a magas lakossági hitelkamat fennmaradásához.
A másik mérlegelésre érdemes körülmény az, hogy az inflációs várakozások gerjesztése nem vezet jóra, főleg egy olyan országban, ahol az infláció kártékony hatásai már kézzel foghatóak voltak. A radikális kamatcsökkentés pedig ezt a veszélyt hordozza magában - érvelt Lámfalussy.

Az euró szülőatyjaként is emlegetett Lámfalussy szerint kérdéses az is, hogy az alapkamat hirtelen csökkentése milyen hatással lehet az árfolyamra, nem csúszna-e az ki a jegybanki kontroll alól.
Lámfalussy szerint nem lenne haszontalan egy mérsékelt ütemű, meggondolt kamatcsökkentés, de ahhoz megítélése szerint két körülménynek kell teljesülnie.
Először is csökkenő infláció szükséges. Ez a feltétel adott. Másodsorban a kamatcsökkentés piaci fogadtatása attól függ, hogy olyan államháztartási politikát alkalmaznak-e utána, amely a piaci elemzőket is képes meggyőzni arról, hogy az államháztartás hiánya, illetve az ország adóssága csökkenőben van.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?