27 °C Budapest

Megszavazták a Jegybanktörvény-módosítást: 13-an voksolhatnak a kamatokról

Pénzcentrum
2004. november 23. 08:42

A Parlament tegnap 195 igen és 4 nem voks mellett megszavazta a Jegybanktörvény módosítását, az ellenzék nem szavazott. Az új törvény értelmében a Monetáris Tanács létszáma 2007-ig 13 főre bővül, a kormányfő rövid időn belül négy főt jelölhet a testületbe. Az eredeti törvényjavaslattal ellentétben a két MNB monetáris politikával foglalkozó alelnöke (akik a Monetáris Tanácsban is helyet foglalnak) nem kell, hogy mandátumuk lejárta előtt elhagyják a testületet. Mindezek értelmében a grémium tagjainak létszáma 2007 után automatikusan 11-re csökken. Járai Zsigmond MNB elnök "szégyenletes törvénynek" nevezte a Jegybanktörvényt, amely szerinte nagy károkat okozott az ország megítélése szempontjából. A törvényben továbbra is fennmaradtak azok a pontok, melyek az Európai Központi Bank állásfoglalása szerint változtatásra szorulnának.

Az egyik legfontosabb tegnap megszavazott változtatást szerint a Monetáris Tanács eddigi minimum 7, maximum 9 fős testülete minimum 9, maximum 11 főre emelkedett, (a két alelnök mandátumának lejártáig ideiglenesen 13 fő alkotja a kamatdöntésekben is illetékes szervet). Fontos pont az is, hogy a jövőben a Tanács tagjai közül négyet az MNB mindenkori elnöke, míg a többit az MNB-elnök véleményét kikérve a miniszterelnök jelöl.

A tegnapi törvénymódosítás szerint a Monetáris Tanács akkor határozatképes, ha tagjainak többsége (azaz 2007-ig legalább 7 fő, utána 6 fő) jelen van az ülésen. A testület tagjai - köztük a jegybankelnök, az alelnökök, a felügyelő bizottság tagjai - megbízatásuk lejártát követően 3 évig nem jelölhetők újra. Az MNB három, legfeljebb öt alelnökének kinevezésére, felmentésére a jegybankelnök tesz javaslatot, ennek tartalmaznia kell az alelnökök feladatkörét - emeli ki a Világgazdaság a legfontosabb pontokat. Az MNB alelnökök közül egy felel a monetáris politikáért, aki 2007 után is tagja maradhat a Monetáris Tanácsnak.

A tegnapi változtatások épp nem azokat a pontokat célozták a Jegybanktörvényben, melyek megváltoztatását az EKB néhány hete napvilágot látott állásfoglalása kifogásolt - bár ezek megváltoztatása még az eredeti módosító indítványokban sem szerepelt. Így fennmaradt továbbra is az a szabály, mely szerint az MNB elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai, a felügyelőbizottság tagjai kinevezésüket követő 30 napon belül kötelesek nyilvános vagyonnyilatkozatot tenni. Ez az EKB szerint sérti a jegybanki függetlenséget.

Emellett fennmaradt az a szabály is, hogy az MNB rendeletalkotásánál az Igazságügyi Minisztériumnak véleményezési joga van. Ez szintén sérti a monetáris hatóság függetlenségét a frankfurti intézmény szerint. Vártható tehát, hogy a következő években sem szakad meg végleg a Jegybanktörvény módosítási sorozata...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?