16 °C Budapest

Megszavazták a Jegybanktörvény-módosítást: 13-an voksolhatnak a kamatokról

Pénzcentrum
2004. november 23. 08:42

A Parlament tegnap 195 igen és 4 nem voks mellett megszavazta a Jegybanktörvény módosítását, az ellenzék nem szavazott. Az új törvény értelmében a Monetáris Tanács létszáma 2007-ig 13 főre bővül, a kormányfő rövid időn belül négy főt jelölhet a testületbe. Az eredeti törvényjavaslattal ellentétben a két MNB monetáris politikával foglalkozó alelnöke (akik a Monetáris Tanácsban is helyet foglalnak) nem kell, hogy mandátumuk lejárta előtt elhagyják a testületet. Mindezek értelmében a grémium tagjainak létszáma 2007 után automatikusan 11-re csökken. Járai Zsigmond MNB elnök "szégyenletes törvénynek" nevezte a Jegybanktörvényt, amely szerinte nagy károkat okozott az ország megítélése szempontjából. A törvényben továbbra is fennmaradtak azok a pontok, melyek az Európai Központi Bank állásfoglalása szerint változtatásra szorulnának.

Az egyik legfontosabb tegnap megszavazott változtatást szerint a Monetáris Tanács eddigi minimum 7, maximum 9 fős testülete minimum 9, maximum 11 főre emelkedett, (a két alelnök mandátumának lejártáig ideiglenesen 13 fő alkotja a kamatdöntésekben is illetékes szervet). Fontos pont az is, hogy a jövőben a Tanács tagjai közül négyet az MNB mindenkori elnöke, míg a többit az MNB-elnök véleményét kikérve a miniszterelnök jelöl.

A tegnapi törvénymódosítás szerint a Monetáris Tanács akkor határozatképes, ha tagjainak többsége (azaz 2007-ig legalább 7 fő, utána 6 fő) jelen van az ülésen. A testület tagjai - köztük a jegybankelnök, az alelnökök, a felügyelő bizottság tagjai - megbízatásuk lejártát követően 3 évig nem jelölhetők újra. Az MNB három, legfeljebb öt alelnökének kinevezésére, felmentésére a jegybankelnök tesz javaslatot, ennek tartalmaznia kell az alelnökök feladatkörét - emeli ki a Világgazdaság a legfontosabb pontokat. Az MNB alelnökök közül egy felel a monetáris politikáért, aki 2007 után is tagja maradhat a Monetáris Tanácsnak.

A tegnapi változtatások épp nem azokat a pontokat célozták a Jegybanktörvényben, melyek megváltoztatását az EKB néhány hete napvilágot látott állásfoglalása kifogásolt - bár ezek megváltoztatása még az eredeti módosító indítványokban sem szerepelt. Így fennmaradt továbbra is az a szabály, mely szerint az MNB elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai, a felügyelőbizottság tagjai kinevezésüket követő 30 napon belül kötelesek nyilvános vagyonnyilatkozatot tenni. Ez az EKB szerint sérti a jegybanki függetlenséget.

Emellett fennmaradt az a szabály is, hogy az MNB rendeletalkotásánál az Igazságügyi Minisztériumnak véleményezési joga van. Ez szintén sérti a monetáris hatóság függetlenségét a frankfurti intézmény szerint. Vártható tehát, hogy a következő években sem szakad meg végleg a Jegybanktörvény módosítási sorozata...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?