Járai: további kamatcsökkentések várhatók

Pénzcentrum
2004. november 22. 17:32

A Monetáris Tanács kamatdöntését követő sajtótájékoztató után Járai Zsigmond, az MNB elnöke a Reuters-nek nyilatkozva kifejtette, hogy további kamatcsökkentésekre lát még lehetőséget, melyhez az alapot (többek között) az infláció csökkenése adja meg. Járai szerint ha a forint tovább gyengülne, akkor az már az inflációs célok elérhetőségének valószínűségét csökkentené. A jegybank elnöke elmondta, hogy különösen nehéznek látja annak a célkitűzésnek a teljesítését, mely szerint az államháztartás hiányának 2008-ra a GDP 3 százaléka alá kellene csökkennie.

Az MNB elnöke szerint az év végére 6% közelébe csökkenhet az infláció, mely a legutóbbi ismert adatnál (6.3% októberben, éves alapon) is alacsonyabb, így további tér mutatkozik egy újabb kamatcsökkentés idei végrehajtására. Ugyanakkor a bizonytalanság továbbra is fennmaradt a nemzetközi befektetési környezetben, különösen a magyar "nem túl sok jóval kecsegtető" makrogazdasági adatok tekintetében.

Járai szerint ha a forint tovább gyengülne, akkor az már az inflációs ráta alakulásában is tükröződne. Így egy érdemben gyengébb forintot feltehetően nem tolerálna az MNB. Ez arra utal, hogy a monetáris politikai irányítók a továbbiakban is óvatos kamatcsökkentéseket kívánnak végrehajtani, elkerülve a forint esetleges "megbillenésének" lehetőségét.

A piac jelenleg egy újabb 50 b-os vágást vár az idei utolsó, december 20-i Monetáris Tanács ülésen. Így a jegybanki alapkamat az év végére 9.50%-ra mérséklődhetne.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?