32 °C Budapest

Top-bankárok a világgazdasági folyamatokról: a jövő év is jó lehet, de...

Pénzcentrum
2004. november 9. 08:39

Tegnap tartotta megbeszélését a svájci Basel-ben a Tízek Társasága, melynek tagjai vezető fejlett és fejlődő országok jegybankjainak elnökei. A bankárok egyetértettek abban, hogy a jövő évi világgazdasági növekedés is kedvező ütemű lehet, bár kissé lassabb lesz, mint az idei kiugróan gyors növekedés. Az elnöklő Jean-Claude Trichet (aki az Európai Központi Bank - EKB- elnöke is egyben) szerint a világpiaci nyersanyagár-robbanásnak egyelőre még nem látszanak a másodlagos begyűrűző hatásai, de éberen kell figyelnie minden jegybanknak.

Trichet szerint a jövő évi világgazdasági növekedés mintegy 4.3%-os mértéke bár kissé elmarad az idei mintegy 5%-ot kitevő (több évtizedes csúcsnak megfelelő) növekedés mögött, ugyanakkor még az is dinamikusnak mondható. Olyannyira, hogy az elmúlt 20 év világgazdasági növekedési átlagánál mintegy 1 százalékponttal lenne magasabb.

Az EKB elnöke szerint a jegybankoknak abban a helyzetben, amikor a nyersanyagárak (különösen az olajárak) több éves (évtizedes) csúcsokon vannak, és a dollár egyre inkább gyengélkedik, különösen ébernek kell lennie. Megfelelő időben és megfelelő (mértékű) lépéseket kell ugyanis tenni olyankor, ha az inputárak felől érkező árnyomás az infláció megugrásában jelentkezik, illetve különösen arra kell figyelni, hogy megjelennek-e az inflációemelkedést követően ún. másodlagos hatások. (pl. az emelkedő infláció következtében a munkavállalók magasabb bérkövetelésekkel állnak elő, melyek teljesítése esetén az infláció tovább emelkedhetne). Trichet nyugtatott, amikor arról beszélt, hogy globális síkon nézve a dolgot: egyelőre még nem látszanak ilyen hatások.

A top-bankvezetők csoportjának vezetője kijelentette, hogy az ezekben a napokban tapasztalható olajár-csökkenés kedvező fejlemény a világgazdasági növekedés, és számos egyéb tényező tekintetében is, és kívánatos lenne további árcsökkenés a növekedési dinamika fokozásához.

Trichet elmondta, hogy a központi bankok vezetői nem vitatták meg a lehetséges devizapiaci fejleményeknek a világgazdaságra gyakorolt esetleges hatásait A növekvő amerikai folyó fizetési mérleg hiánnyal kapcsolatos aggodalmak (finanszírozási szűkösségek) és a magas olajárak láttán a befektetők számos dolgot átértékeltek az Egyesült Államok növekedésének, illetve egyensúlyi folyamatainak kapcsán. Ennek nyomán a dollár október eleje óta mintegy 4%-kal 9 éves mélypontra gyengült a vezető devizákból összeállított valutakosárhoz képest. (Jelenleg az index 84.08 pontos értéket mutat a tegnap felállított 83.76 pontos 9 éves mélyponthoz képest, a történelmi mélypont 73.19 pont.) Az ábrán jól látható, hogy hasonlóan gyenge dollár a két másik vezető devizával szemben utoljára 1995-ben volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A dollár az elmúlt 6 hónapban mintegy 10%-kal gyengült az euróval szemben (tegnap történelmi mélypontra süllyedt az európai fizetőeszközhöz mérten). Az euró erősödése éppen abban a környezetben következik be, melyben az egyébként is alacsonyabb növekedést produkáló és bizonytalanabb kilátásokkal rendelkező euró-zóna található. A top-bankárok közül néhányan azzal érvelnek, hogy az ismételten megerősödött euró akár 0.5%-ponttal is csökkentheti az euró-zóna jövő évi 2%körüli növekedési kilátásait. Ez természetesen azt jelenthetné, hogy továbbra is csak visszafogott növekedésre lehetne számítani a gazdasági övezetben, mely hazánk növekedési kilátásait is befolyásolhatja.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?