16 °C Budapest

Top-bankárok a világgazdasági folyamatokról: a jövő év is jó lehet, de...

Pénzcentrum
2004. november 9. 08:39

Tegnap tartotta megbeszélését a svájci Basel-ben a Tízek Társasága, melynek tagjai vezető fejlett és fejlődő országok jegybankjainak elnökei. A bankárok egyetértettek abban, hogy a jövő évi világgazdasági növekedés is kedvező ütemű lehet, bár kissé lassabb lesz, mint az idei kiugróan gyors növekedés. Az elnöklő Jean-Claude Trichet (aki az Európai Központi Bank - EKB- elnöke is egyben) szerint a világpiaci nyersanyagár-robbanásnak egyelőre még nem látszanak a másodlagos begyűrűző hatásai, de éberen kell figyelnie minden jegybanknak.

Trichet szerint a jövő évi világgazdasági növekedés mintegy 4.3%-os mértéke bár kissé elmarad az idei mintegy 5%-ot kitevő (több évtizedes csúcsnak megfelelő) növekedés mögött, ugyanakkor még az is dinamikusnak mondható. Olyannyira, hogy az elmúlt 20 év világgazdasági növekedési átlagánál mintegy 1 százalékponttal lenne magasabb.

Az EKB elnöke szerint a jegybankoknak abban a helyzetben, amikor a nyersanyagárak (különösen az olajárak) több éves (évtizedes) csúcsokon vannak, és a dollár egyre inkább gyengélkedik, különösen ébernek kell lennie. Megfelelő időben és megfelelő (mértékű) lépéseket kell ugyanis tenni olyankor, ha az inputárak felől érkező árnyomás az infláció megugrásában jelentkezik, illetve különösen arra kell figyelni, hogy megjelennek-e az inflációemelkedést követően ún. másodlagos hatások. (pl. az emelkedő infláció következtében a munkavállalók magasabb bérkövetelésekkel állnak elő, melyek teljesítése esetén az infláció tovább emelkedhetne). Trichet nyugtatott, amikor arról beszélt, hogy globális síkon nézve a dolgot: egyelőre még nem látszanak ilyen hatások.

A top-bankvezetők csoportjának vezetője kijelentette, hogy az ezekben a napokban tapasztalható olajár-csökkenés kedvező fejlemény a világgazdasági növekedés, és számos egyéb tényező tekintetében is, és kívánatos lenne további árcsökkenés a növekedési dinamika fokozásához.

Trichet elmondta, hogy a központi bankok vezetői nem vitatták meg a lehetséges devizapiaci fejleményeknek a világgazdaságra gyakorolt esetleges hatásait A növekvő amerikai folyó fizetési mérleg hiánnyal kapcsolatos aggodalmak (finanszírozási szűkösségek) és a magas olajárak láttán a befektetők számos dolgot átértékeltek az Egyesült Államok növekedésének, illetve egyensúlyi folyamatainak kapcsán. Ennek nyomán a dollár október eleje óta mintegy 4%-kal 9 éves mélypontra gyengült a vezető devizákból összeállított valutakosárhoz képest. (Jelenleg az index 84.08 pontos értéket mutat a tegnap felállított 83.76 pontos 9 éves mélyponthoz képest, a történelmi mélypont 73.19 pont.) Az ábrán jól látható, hogy hasonlóan gyenge dollár a két másik vezető devizával szemben utoljára 1995-ben volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A dollár az elmúlt 6 hónapban mintegy 10%-kal gyengült az euróval szemben (tegnap történelmi mélypontra süllyedt az európai fizetőeszközhöz mérten). Az euró erősödése éppen abban a környezetben következik be, melyben az egyébként is alacsonyabb növekedést produkáló és bizonytalanabb kilátásokkal rendelkező euró-zóna található. A top-bankárok közül néhányan azzal érvelnek, hogy az ismételten megerősödött euró akár 0.5%-ponttal is csökkentheti az euró-zóna jövő évi 2%körüli növekedési kilátásait. Ez természetesen azt jelenthetné, hogy továbbra is csak visszafogott növekedésre lehetne számítani a gazdasági övezetben, mely hazánk növekedési kilátásait is befolyásolhatja.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?