26 °C Budapest

Jegybanki függetlenséget erősítő javaslatot támogat a Pénzügyminisztérium

Pénzcentrum
2004. november 9. 15:16

A Pénzügyminisztérium üdvözli, hogy az Európai Központi Bank a jegybanktörvény tervezett módosításának fő elemeivel kapcsolatos észrevételt nem tett - áll a PM közleményében. A kinevezési szabályok tervezett módosítása, a monetáris politikában a döntéshozói és a végrehajtói feladatok szétválasztása, a testületi tagok számának növelése tehát az EKB szerint sem befolyásolja a jegybanki függetlenséget - véli a tárca.

A Pénzügyminisztérium egyetért az Európai Központi Bank véleményével, miszerint csak olyan módosítás fogadható el a legfőbb monetáris politikai döntéshozó testület, a Monetáris Tanács szabályozását illetően, amely biztosítja a hivatalban lévő tagoknak a hivatali idő teljes kitöltését. A Pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatos álláspontját már korábban nyilvánosságra hozta, amikor közölte, hogy a jelenlegi jegybanktörvény módosítására benyújtott képviselői indítványok esetében azt támogatja, amelyik biztosítja, hogy átmeneti szabályként az MNB nem monetáris politikával foglalkozó jelenlegi alelnökei is tagjai maradjanak a Monetáris Tanácsnak eredeti megbízatásuk végéig.

Az EKB arra is felhívja a figyelmet, hogy az Európai Központi Bank Általános Tanácsának a közelmúltban közzétett konvergencia jelentése szorgalmazza a magyar jogszabályok összhangba hozatalát az Európai Unióval kötött szerződéssel. A Pénzügyminisztérium a jegybanktörvény folyamatban lévő módosítása során kezdeményezi azt, hogy kikerüljön a jogszabályból az MNB elnöki rendeletek - EKB által kifogásolt - Igazságügyi Minisztériummal történő előzetes egyeztetési kötelezettsége. Az EKB üdvözli azt a tervezett módosítást, miszerint a monetáris tanácsi és a felügyelőbizottsági tagok esetében a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalának joga átkerül a miniszterelnöktől és a köztársasági elnöktől az országgyűlés elnökéhez.

A Pénzügyminisztérium vizsgálja, hogy az EKB véleményének figyelembevételével milyen szabályozási eszközökkel lehet tovább erősíteni a jegybanki függetlenséget - zárul a PM közlemény.

A PM közlemény kiadásával párhuzamosan folyik az MNB-ben Járai Zsigmond sajtótájékoztatója.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 20. 16:08