17 °C Budapest

Szállodák: javuló összkép, elmaradó Balaton

Pénzcentrum
2004. november 8. 09:00

A bruttó szobaárbevétel jelentősen, a vendégéjszakák száma ennél kisebb mértékben növekedett január-októberben - közölte a KSH. A szállodák átlagosan 62%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, ami 5 százalékponttal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szállodák az év első tíz hónapjában átlagosan 62%-os szobafoglaltsággal működtek. A legmagasabb kapacitáskihasználtságot a budapesti négycsillagos házak érték el, ez a mutató csak ebben a csoportban emelkedett 70% fölé. A vidéki szállodák kihasználtsága a területi elhelyezkedéstől függően - a Magyarország keleti részén működő négy- és ötcsillagos egységek kivételével - 52-58% között változott.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 14 ezer forint volt a vizsgált időszakban, ami folyó áron 300 forint emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A négycsillagos szállodákban 12 000-14 400 forintba, a háromcsillagos egységekben 6400-8900 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8700 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt év január-októberében elért 7800 forinthoz viszonyítva. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben 20 ezer forint fölé emelkedett, a fővárosi négycsillagos szállodákban pedig meghaladta a 10 ezer forintot. A többi vizsgált csoportban 3400-7600 forint szobaárbevétel jutott egy kiadható szállodai szobára.
A bruttó szobaárbevétel folyó áron 13%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedés - a balatoni háromcsillagos szállodák kivételével - minden vizsgált csoportban jellemző volt. A bővülés mértékét tekintve jelentős különbség figyelhető meg, hiszen a fővárosban 12-20%-os, Magyarország keleti részén 5-7%-os, nyugati részén 1-2%-os volt.

Január-októberben a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma egytizedével nőtt az előző év január-októberhez képest. A bővülés - a Balaton kivételével - az egész országot jellemezte.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?