Magyarország: 1% az EU áruimportjából

Pénzcentrum
2004. október 27. 11:00

A 2001-es visszaesés után gyorsuló ütemben bővül a világkereskedelem a WTO adatai és várakozásai szerint. A gazdasági és politikai integráció erősödése az adatok szerint jót tesz a világgazdaság bővülésének. A korábban zártabb régiók egyre nyitottabbá válnak, a régión belüli kereskedelem részaránya jellemzően csökken a külső kapcsolatok előnyére. Hazánk az EU15 áruimportjának kb. 1%-át biztosította tavaly.

Globális trendek

A globális export 2001-ben még 0.4%-kal esett vissza, de tavaly már 4.5%-kal nőtt. A várakozások szerint az idei bővülés ennél is gyorsabb lehet.


Ha régiónként vizsgáljuk a világot akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a növekedési dinamika két régióban volt különösen magas. Az egyik Ázsia, a másik Kelet-Közép-Európa illetve a volt szovjet utódállamok 12% körüli rátával. Az importnövekedés szintén az említett országcsoportoknál volt a legnagyobb, ugyanakkor kiemelhető, hogy Észak-Amerika behozatalának 5% feletti importbővülése is kiemelkedő a csupán 1.4%-os exportnövekedés mellett. Ennek hatásai erősen érződnek az USA külkereskedelmi hiányának alakulásában.

Európai Unió

Míg a fenti adatok volumenváltozásra vonatkoztak, az elemzést a továbbiakban a nominális értékek (volumen+árfolyam) alapján folytatjuk.

Az Európai Unió (EU15) exportja tavaly nominálisan 18%-kal bővült a 2002-es 6% után. Az importváltozás hasonló tendenciát mutat, a 2002-es 4%-ot 2003-ban 19% követte. Megfigyelhető, hogy mind az exportban, mind az importban csökken az egymás közötti kereskedelem részaránya. Ezzel párhuzamosan a kínai és a kelet-európai reláció egyre erősebb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közép-Kelet-Európa és a volt szovjet utódállamok 2003-ban a nyugat-európai import 6.8%-át tették ki, ami 2.7%ponttal magasabb mint 1995-ben. Magyarország részaránya 0.5%-ról 1%-ra emelkedett.

Közép-Kelet-Európa, Magyarország

Közép-Kelet-Európa exportja dollárban számítva tavaly 30%-kal emelkedett. A Nyugat-Európába irányuló kivitel 29%-kal bővült, a régión belüli export 20%-kal nőtt. A termékszerkezetet tekintve kedvező, hogy a feldogozott termékek növekedése a legnagyobb.


Az egyes országok statisztikáit böngészve megállapítható, hogy export szempontjából Magyarország leginkább ráutalt a nyugat-európai országokra. Ezzel párhuzamosan az ázsiai export jelentősége is nálunk a legnagyobb. A magyar export az EU15 importjának 1%-át teszi ki, a magyar export 73.5%-a irányult az EU15-be tavaly. A magyar áruexport mintegy 88%-a feldolgozott termékekből áll, ennél magasabb - 89.8% - arány csak Csehországban található régiótársaink közül.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM