28 °C Budapest

Magyarország: 1% az EU áruimportjából

Pénzcentrum
2004. október 27. 11:00

A 2001-es visszaesés után gyorsuló ütemben bővül a világkereskedelem a WTO adatai és várakozásai szerint. A gazdasági és politikai integráció erősödése az adatok szerint jót tesz a világgazdaság bővülésének. A korábban zártabb régiók egyre nyitottabbá válnak, a régión belüli kereskedelem részaránya jellemzően csökken a külső kapcsolatok előnyére. Hazánk az EU15 áruimportjának kb. 1%-át biztosította tavaly.

Globális trendek

A globális export 2001-ben még 0.4%-kal esett vissza, de tavaly már 4.5%-kal nőtt. A várakozások szerint az idei bővülés ennél is gyorsabb lehet.


Ha régiónként vizsgáljuk a világot akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a növekedési dinamika két régióban volt különösen magas. Az egyik Ázsia, a másik Kelet-Közép-Európa illetve a volt szovjet utódállamok 12% körüli rátával. Az importnövekedés szintén az említett országcsoportoknál volt a legnagyobb, ugyanakkor kiemelhető, hogy Észak-Amerika behozatalának 5% feletti importbővülése is kiemelkedő a csupán 1.4%-os exportnövekedés mellett. Ennek hatásai erősen érződnek az USA külkereskedelmi hiányának alakulásában.

Európai Unió

Míg a fenti adatok volumenváltozásra vonatkoztak, az elemzést a továbbiakban a nominális értékek (volumen+árfolyam) alapján folytatjuk.

Az Európai Unió (EU15) exportja tavaly nominálisan 18%-kal bővült a 2002-es 6% után. Az importváltozás hasonló tendenciát mutat, a 2002-es 4%-ot 2003-ban 19% követte. Megfigyelhető, hogy mind az exportban, mind az importban csökken az egymás közötti kereskedelem részaránya. Ezzel párhuzamosan a kínai és a kelet-európai reláció egyre erősebb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közép-Kelet-Európa és a volt szovjet utódállamok 2003-ban a nyugat-európai import 6.8%-át tették ki, ami 2.7%ponttal magasabb mint 1995-ben. Magyarország részaránya 0.5%-ról 1%-ra emelkedett.

Közép-Kelet-Európa, Magyarország

Közép-Kelet-Európa exportja dollárban számítva tavaly 30%-kal emelkedett. A Nyugat-Európába irányuló kivitel 29%-kal bővült, a régión belüli export 20%-kal nőtt. A termékszerkezetet tekintve kedvező, hogy a feldogozott termékek növekedése a legnagyobb.


Az egyes országok statisztikáit böngészve megállapítható, hogy export szempontjából Magyarország leginkább ráutalt a nyugat-európai országokra. Ezzel párhuzamosan az ázsiai export jelentősége is nálunk a legnagyobb. A magyar export az EU15 importjának 1%-át teszi ki, a magyar export 73.5%-a irányult az EU15-be tavaly. A magyar áruexport mintegy 88%-a feldolgozott termékekből áll, ennél magasabb - 89.8% - arány csak Csehországban található régiótársaink közül.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?