PM reakció a Számvevőszék észrevételeire

Pénzcentrum
2004. október 26. 15:49

Külön tájékoztató keretében reagált a Pénzügyminisztérium (PM) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által megfogalmazott, a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó javaslataira. A PM szerint az ÁSZ véleménye a tervezési folyamatot és módszereket érintő pozitív megállapításokat is tesz, de jelentős számú kritikai észrevételt is megfogalmaz.

A PM egyetért azzal, hogy az államháztartás gazdálkodásának megújítására van szükség, ugyanakkor az átfogó módosítások hosszabb időt igényelnek. A nullbázisú tervezés számos előirányzatnál megvalósul, ugyanakkor ez még csak az átalakítások kezdetét jelenti.

Várfalvi István a PM részéről elmondta, hogy a kritikák egy jelentős része ahhoz kapcsolódik, hogy a törvényi változások nem követték a rendszer fejlődését, a 90-es évek elejétől hatályban levő Államháztartási-törvény sok helyen elavult. A PM jövőre ezért ennek jelentős átszabását vagy új törvény megalkotását tűzte ki célul.

A tárca szerint a jövő évi költségvetésben egyértelműen tetten érhető az óvatosság elve, melyet konkrét példákon keresztül igazoltak:
- az államháztartás pénzügyi egyensúlya biztosítására kormány-felhatalmazás adása az I. félévi támogatási előirányzatok felhasználása mértékének meghatározása tekintetében
- az "államháztartási tartalék" képzésének kötelezettsége
- rugalmasabb átcsoportosítási jogok biztosítása
- a humánszolgáltatási normatívák automatikus túllépési szabályának korlátozása
- a korábbiaknál jelentősen magasabb általános tartalék képzése
- a korábbiakhoz képest háromszoros mértékű - kincstári vagyon utáni részesedés címén előírt - befizetési kötelezettség, valamint a jelentősebb saját bevétellel rendelkező esetében előírt befizetési kötelezettség előírása

Az ÁSZ hiányolta, hogy a PPP projektek jogi, garanciális és adminisztratív feltétel és szabályrendszere nem kidolgozott. A PM szerint a PPP projektek jelenleginél részletesebb bemutatása nem volt lehetséges. A PPP projektek jelentős része még csak kidolgozás alatt van. 2005-ben pénzügyminiszteri jóváhagyás kell majd ezekre a projektekre, mert egyfajta hosszú távú állami kötelezettségvállalást jelent. Miniszterek hosszú távú kötelezettséget nem vállalhatnak, ehhez kormánydöntés szükséges. 50 mrd Ft-ot meghaladó egyedi kötelezettségvállalásokat a jelenlegi szabályok mellett a parlamentnek jóvá kell hagyni. Ez a szabályozás feltehetően változni fog.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2002-ig az ÁHT még nem tartalmazott konkrét mértéket, hogy mikor kell pótköltségvetést benyújtani. 2002-ben ezt a mértéket 5%-ban határozták meg a kiadási főösszeg mértékében. Most ezt javasolja az ÁSZ 2.5%-ra javasolja csökkenteni. PM javaslat szerint 2.5%-nál kötelező lenne pótköltségvetést benyújtani, de egy egyszerű törvénymódosítás elég lenne. Ha a túllépés eléri az 5%-ot, akkor a mostani rendhez hasonló procedúrára lesz majd szükség.

A PM megfontolandónak tartja a zárszámadási, valamint a költségvetési törvényjavaslat parlamenti tárgyalása időzítésének összehangolását. Emellett szabályoznák, hogy ciklus közbeni esetleges kormányváltásnál milyen előírások alapján kell majd eljárni.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17