18 °C Budapest

PM reakció a Számvevőszék észrevételeire

Pénzcentrum
2004. október 26. 15:49

Külön tájékoztató keretében reagált a Pénzügyminisztérium (PM) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által megfogalmazott, a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó javaslataira. A PM szerint az ÁSZ véleménye a tervezési folyamatot és módszereket érintő pozitív megállapításokat is tesz, de jelentős számú kritikai észrevételt is megfogalmaz.

A PM egyetért azzal, hogy az államháztartás gazdálkodásának megújítására van szükség, ugyanakkor az átfogó módosítások hosszabb időt igényelnek. A nullbázisú tervezés számos előirányzatnál megvalósul, ugyanakkor ez még csak az átalakítások kezdetét jelenti.

Várfalvi István a PM részéről elmondta, hogy a kritikák egy jelentős része ahhoz kapcsolódik, hogy a törvényi változások nem követték a rendszer fejlődését, a 90-es évek elejétől hatályban levő Államháztartási-törvény sok helyen elavult. A PM jövőre ezért ennek jelentős átszabását vagy új törvény megalkotását tűzte ki célul.

A tárca szerint a jövő évi költségvetésben egyértelműen tetten érhető az óvatosság elve, melyet konkrét példákon keresztül igazoltak:
- az államháztartás pénzügyi egyensúlya biztosítására kormány-felhatalmazás adása az I. félévi támogatási előirányzatok felhasználása mértékének meghatározása tekintetében
- az "államháztartási tartalék" képzésének kötelezettsége
- rugalmasabb átcsoportosítási jogok biztosítása
- a humánszolgáltatási normatívák automatikus túllépési szabályának korlátozása
- a korábbiaknál jelentősen magasabb általános tartalék képzése
- a korábbiakhoz képest háromszoros mértékű - kincstári vagyon utáni részesedés címén előírt - befizetési kötelezettség, valamint a jelentősebb saját bevétellel rendelkező esetében előírt befizetési kötelezettség előírása

Az ÁSZ hiányolta, hogy a PPP projektek jogi, garanciális és adminisztratív feltétel és szabályrendszere nem kidolgozott. A PM szerint a PPP projektek jelenleginél részletesebb bemutatása nem volt lehetséges. A PPP projektek jelentős része még csak kidolgozás alatt van. 2005-ben pénzügyminiszteri jóváhagyás kell majd ezekre a projektekre, mert egyfajta hosszú távú állami kötelezettségvállalást jelent. Miniszterek hosszú távú kötelezettséget nem vállalhatnak, ehhez kormánydöntés szükséges. 50 mrd Ft-ot meghaladó egyedi kötelezettségvállalásokat a jelenlegi szabályok mellett a parlamentnek jóvá kell hagyni. Ez a szabályozás feltehetően változni fog.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2002-ig az ÁHT még nem tartalmazott konkrét mértéket, hogy mikor kell pótköltségvetést benyújtani. 2002-ben ezt a mértéket 5%-ban határozták meg a kiadási főösszeg mértékében. Most ezt javasolja az ÁSZ 2.5%-ra javasolja csökkenteni. PM javaslat szerint 2.5%-nál kötelező lenne pótköltségvetést benyújtani, de egy egyszerű törvénymódosítás elég lenne. Ha a túllépés eléri az 5%-ot, akkor a mostani rendhez hasonló procedúrára lesz majd szükség.

A PM megfontolandónak tartja a zárszámadási, valamint a költségvetési törvényjavaslat parlamenti tárgyalása időzítésének összehangolását. Emellett szabályoznák, hogy ciklus közbeni esetleges kormányváltásnál milyen előírások alapján kell majd eljárni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?