25 °C Budapest

PM reakció a Számvevőszék észrevételeire

Pénzcentrum
2004. október 26. 15:49

Külön tájékoztató keretében reagált a Pénzügyminisztérium (PM) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által megfogalmazott, a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó javaslataira. A PM szerint az ÁSZ véleménye a tervezési folyamatot és módszereket érintő pozitív megállapításokat is tesz, de jelentős számú kritikai észrevételt is megfogalmaz.

A PM egyetért azzal, hogy az államháztartás gazdálkodásának megújítására van szükség, ugyanakkor az átfogó módosítások hosszabb időt igényelnek. A nullbázisú tervezés számos előirányzatnál megvalósul, ugyanakkor ez még csak az átalakítások kezdetét jelenti.

Várfalvi István a PM részéről elmondta, hogy a kritikák egy jelentős része ahhoz kapcsolódik, hogy a törvényi változások nem követték a rendszer fejlődését, a 90-es évek elejétől hatályban levő Államháztartási-törvény sok helyen elavult. A PM jövőre ezért ennek jelentős átszabását vagy új törvény megalkotását tűzte ki célul.

A tárca szerint a jövő évi költségvetésben egyértelműen tetten érhető az óvatosság elve, melyet konkrét példákon keresztül igazoltak:
- az államháztartás pénzügyi egyensúlya biztosítására kormány-felhatalmazás adása az I. félévi támogatási előirányzatok felhasználása mértékének meghatározása tekintetében
- az "államháztartási tartalék" képzésének kötelezettsége
- rugalmasabb átcsoportosítási jogok biztosítása
- a humánszolgáltatási normatívák automatikus túllépési szabályának korlátozása
- a korábbiaknál jelentősen magasabb általános tartalék képzése
- a korábbiakhoz képest háromszoros mértékű - kincstári vagyon utáni részesedés címén előírt - befizetési kötelezettség, valamint a jelentősebb saját bevétellel rendelkező esetében előírt befizetési kötelezettség előírása

Az ÁSZ hiányolta, hogy a PPP projektek jogi, garanciális és adminisztratív feltétel és szabályrendszere nem kidolgozott. A PM szerint a PPP projektek jelenleginél részletesebb bemutatása nem volt lehetséges. A PPP projektek jelentős része még csak kidolgozás alatt van. 2005-ben pénzügyminiszteri jóváhagyás kell majd ezekre a projektekre, mert egyfajta hosszú távú állami kötelezettségvállalást jelent. Miniszterek hosszú távú kötelezettséget nem vállalhatnak, ehhez kormánydöntés szükséges. 50 mrd Ft-ot meghaladó egyedi kötelezettségvállalásokat a jelenlegi szabályok mellett a parlamentnek jóvá kell hagyni. Ez a szabályozás feltehetően változni fog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2002-ig az ÁHT még nem tartalmazott konkrét mértéket, hogy mikor kell pótköltségvetést benyújtani. 2002-ben ezt a mértéket 5%-ban határozták meg a kiadási főösszeg mértékében. Most ezt javasolja az ÁSZ 2.5%-ra javasolja csökkenteni. PM javaslat szerint 2.5%-nál kötelező lenne pótköltségvetést benyújtani, de egy egyszerű törvénymódosítás elég lenne. Ha a túllépés eléri az 5%-ot, akkor a mostani rendhez hasonló procedúrára lesz majd szükség.

A PM megfontolandónak tartja a zárszámadási, valamint a költségvetési törvényjavaslat parlamenti tárgyalása időzítésének összehangolását. Emellett szabályoznák, hogy ciklus közbeni esetleges kormányváltásnál milyen előírások alapján kell majd eljárni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?