35 °C Budapest

Harmatos idegenforgalom, némi javulás augusztusban

Pénzcentrum
2004. október 11. 09:00

Az év első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003 január-augusztusához viszonyítva. Az idegenforgalom teljesítménye nem nevezhető kiemelkedőnek a korábbi időszakokhoz képest, ugyanakkor a nyár közepén mutatkozó kedvezőtlen tendenciák némileg javultak augusztusra.

2004 január-augusztusában a kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma 9, az éjszakák száma 2%-kal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján mért - növekedése kizárólag Közép-Magyarország régióra koncentrálódott. Az idegenforgalom devizabevételei az első nyolc hónapban közel 12%-kal maradtak el a tavalyi bázistól.

A vendégek többsége továbbra is elsősorban az EU-ból érkezik. Az EU-15 országaiból érkezett 1.4 millió vendég több mint 5.2 millió éjszakát vett igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 7%-kal növekedett, az éjszakák száma megegyezett a 2003 azonos időszakában eltöltött vendégéjszakák számával. A legfontosabb küldő országok közül a Németországból, Ausztriából és Hollandiából érkező vendégforgalom mérséklődött, az Olaszországból és az Egyesült Királyságból a kereskedelmi szálláshelyeken jelentkező vendégforgalom növekedett.


A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező belföldi vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 5%-kal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest. A szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte - ez legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette.

Augusztus végéig a szállodák átlagosan 47%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 125 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 14%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12, a szálláshelyi vendéglátás 20, az egyéb szolgáltatások bevétele 13%-kal bővült.

Az év első nyolc hónapjában közel 25 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok 11.4 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 17%-kal nőtt 2003 január-augusztusához viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 26%-os, magyar forgalmában 18%-os növekedés volt, amiben szerepe lehetett az olcsó légitársaságok megjelenésének is.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?