Harmatos idegenforgalom, némi javulás augusztusban

Pénzcentrum
2004. október 11. 09:00

Az év első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003 január-augusztusához viszonyítva. Az idegenforgalom teljesítménye nem nevezhető kiemelkedőnek a korábbi időszakokhoz képest, ugyanakkor a nyár közepén mutatkozó kedvezőtlen tendenciák némileg javultak augusztusra.

2004 január-augusztusában a kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma 9, az éjszakák száma 2%-kal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján mért - növekedése kizárólag Közép-Magyarország régióra koncentrálódott. Az idegenforgalom devizabevételei az első nyolc hónapban közel 12%-kal maradtak el a tavalyi bázistól.

A vendégek többsége továbbra is elsősorban az EU-ból érkezik. Az EU-15 országaiból érkezett 1.4 millió vendég több mint 5.2 millió éjszakát vett igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 7%-kal növekedett, az éjszakák száma megegyezett a 2003 azonos időszakában eltöltött vendégéjszakák számával. A legfontosabb küldő országok közül a Németországból, Ausztriából és Hollandiából érkező vendégforgalom mérséklődött, az Olaszországból és az Egyesült Királyságból a kereskedelmi szálláshelyeken jelentkező vendégforgalom növekedett.


A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező belföldi vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 5%-kal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest. A szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte - ez legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette.

Augusztus végéig a szállodák átlagosan 47%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 125 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 14%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12, a szálláshelyi vendéglátás 20, az egyéb szolgáltatások bevétele 13%-kal bővült.

Az év első nyolc hónapjában közel 25 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok 11.4 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 17%-kal nőtt 2003 január-augusztusához viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 26%-os, magyar forgalmában 18%-os növekedés volt, amiben szerepe lehetett az olcsó légitársaságok megjelenésének is.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?