24 °C Budapest

Harmatos idegenforgalom, némi javulás augusztusban

Pénzcentrum
2004. október 11. 09:00

Az év első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003 január-augusztusához viszonyítva. Az idegenforgalom teljesítménye nem nevezhető kiemelkedőnek a korábbi időszakokhoz képest, ugyanakkor a nyár közepén mutatkozó kedvezőtlen tendenciák némileg javultak augusztusra.

2004 január-augusztusában a kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma 9, az éjszakák száma 2%-kal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján mért - növekedése kizárólag Közép-Magyarország régióra koncentrálódott. Az idegenforgalom devizabevételei az első nyolc hónapban közel 12%-kal maradtak el a tavalyi bázistól.

A vendégek többsége továbbra is elsősorban az EU-ból érkezik. Az EU-15 országaiból érkezett 1.4 millió vendég több mint 5.2 millió éjszakát vett igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 7%-kal növekedett, az éjszakák száma megegyezett a 2003 azonos időszakában eltöltött vendégéjszakák számával. A legfontosabb küldő országok közül a Németországból, Ausztriából és Hollandiából érkező vendégforgalom mérséklődött, az Olaszországból és az Egyesült Királyságból a kereskedelmi szálláshelyeken jelentkező vendégforgalom növekedett.


A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező belföldi vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 5%-kal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest. A szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte - ez legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette.

Augusztus végéig a szállodák átlagosan 47%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 125 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 14%-kal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12, a szálláshelyi vendéglátás 20, az egyéb szolgáltatások bevétele 13%-kal bővült.

Az év első nyolc hónapjában közel 25 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok 11.4 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 17%-kal nőtt 2003 január-augusztusához viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 26%-os, magyar forgalmában 18%-os növekedés volt, amiben szerepe lehetett az olcsó légitársaságok megjelenésének is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem