30 °C Budapest

Draskovics a Napkeltében: nem lesz újabb sáveltolás

Pénzcentrum
2004. október 11. 08:37

Draskovics Tibor pénzügyminiszter volt a Napkelte c. műsor meghívott vendége. A témák között szerepelt a 2005-ös költségvetés, az adóváltozások, az autópálya építés, a fiskális pozíció illetve a monetáris politikához való viszony. A pénzügyminiszter a korábban ismertté vált részleteken túl új információt nem közölt, ugyanakkor magyarázatot fűzött a fenti területeken tervezett intézkedésekhez.

A pénzügyminiszter elkötelezettnek tűnt abban, hogy a jövő évre tervezett hiánycél tartható legyen (természetesen nem is várható más ilyenkor a tárcavezetőtől). Draskovics ígéretet tett, hogy olyan esetekben, amikor a kiadások a tervezettet meghaladják vagy extra kiadások merülnek fel, ő azonnal javaslatot tesz bevételnövelő (ill. más kiadáscsökkentő lépésekre), hogy a most tervezett szaldó maradhasson.

Az autópályaépítés jelentős magántőke bevonás mellet folytatódik majd. Draskovics szerint mostantól nem csak a kivitelezők, de a befektetők versenye is megvalósul. A miniszter nem tart attól, hogy az M5-ös autópályánál kialakult helyzet megismétlődne (ott tartalmilag a most tervezett konstrukciót használták), mert megítélése szerint azóta tanultak a hibákból, jó koncessziós szerződések fognak születni.

A miniszter értetlenségét fejezte ki az ellenzéki pártok privatizációellenes kirohanásaival szemben. Megítélése szerint az ellenzéknek nincs koncepciója, javaslatai átgondolatlanok. A jelenleg - és korábban - állami kézben levő vállalatok magánosítása mögött számos esetben méretgazdasági indokok húzódnak meg. A kis magyar piacon több esetben nem lehet eredményesen működni a korlátozott felvevő kapacitás mellett. Draskovics példaként hozta a Malévet és a Dunaferrt.

A kormány részéről egyre többet emlegetik ismét az erős forint problémáját. Draskovics kijelentette, hogy egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni, ami a tavalyi sáveltoláshoz hasonló intézkedést jelentene. A tervezett következetes és szigorú fiskális politika mellett megítélése szerint a jegybank is folytatja majd kamatcsökkentési lépéseit.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10