23 °C Budapest

Draskovics a Napkeltében: nem lesz újabb sáveltolás

Pénzcentrum
2004. október 11. 08:37

Draskovics Tibor pénzügyminiszter volt a Napkelte c. műsor meghívott vendége. A témák között szerepelt a 2005-ös költségvetés, az adóváltozások, az autópálya építés, a fiskális pozíció illetve a monetáris politikához való viszony. A pénzügyminiszter a korábban ismertté vált részleteken túl új információt nem közölt, ugyanakkor magyarázatot fűzött a fenti területeken tervezett intézkedésekhez.

A pénzügyminiszter elkötelezettnek tűnt abban, hogy a jövő évre tervezett hiánycél tartható legyen (természetesen nem is várható más ilyenkor a tárcavezetőtől). Draskovics ígéretet tett, hogy olyan esetekben, amikor a kiadások a tervezettet meghaladják vagy extra kiadások merülnek fel, ő azonnal javaslatot tesz bevételnövelő (ill. más kiadáscsökkentő lépésekre), hogy a most tervezett szaldó maradhasson.

Az autópályaépítés jelentős magántőke bevonás mellet folytatódik majd. Draskovics szerint mostantól nem csak a kivitelezők, de a befektetők versenye is megvalósul. A miniszter nem tart attól, hogy az M5-ös autópályánál kialakult helyzet megismétlődne (ott tartalmilag a most tervezett konstrukciót használták), mert megítélése szerint azóta tanultak a hibákból, jó koncessziós szerződések fognak születni.

A miniszter értetlenségét fejezte ki az ellenzéki pártok privatizációellenes kirohanásaival szemben. Megítélése szerint az ellenzéknek nincs koncepciója, javaslatai átgondolatlanok. A jelenleg - és korábban - állami kézben levő vállalatok magánosítása mögött számos esetben méretgazdasági indokok húzódnak meg. A kis magyar piacon több esetben nem lehet eredményesen működni a korlátozott felvevő kapacitás mellett. Draskovics példaként hozta a Malévet és a Dunaferrt.

A kormány részéről egyre többet emlegetik ismét az erős forint problémáját. Draskovics kijelentette, hogy egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni, ami a tavalyi sáveltoláshoz hasonló intézkedést jelentene. A tervezett következetes és szigorú fiskális politika mellett megítélése szerint a jegybank is folytatja majd kamatcsökkentési lépéseit.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem