19 °C Budapest

Draskovics a Napkeltében: nem lesz újabb sáveltolás

Pénzcentrum
2004. október 11. 08:37

Draskovics Tibor pénzügyminiszter volt a Napkelte c. műsor meghívott vendége. A témák között szerepelt a 2005-ös költségvetés, az adóváltozások, az autópálya építés, a fiskális pozíció illetve a monetáris politikához való viszony. A pénzügyminiszter a korábban ismertté vált részleteken túl új információt nem közölt, ugyanakkor magyarázatot fűzött a fenti területeken tervezett intézkedésekhez.

A pénzügyminiszter elkötelezettnek tűnt abban, hogy a jövő évre tervezett hiánycél tartható legyen (természetesen nem is várható más ilyenkor a tárcavezetőtől). Draskovics ígéretet tett, hogy olyan esetekben, amikor a kiadások a tervezettet meghaladják vagy extra kiadások merülnek fel, ő azonnal javaslatot tesz bevételnövelő (ill. más kiadáscsökkentő lépésekre), hogy a most tervezett szaldó maradhasson.

Az autópályaépítés jelentős magántőke bevonás mellet folytatódik majd. Draskovics szerint mostantól nem csak a kivitelezők, de a befektetők versenye is megvalósul. A miniszter nem tart attól, hogy az M5-ös autópályánál kialakult helyzet megismétlődne (ott tartalmilag a most tervezett konstrukciót használták), mert megítélése szerint azóta tanultak a hibákból, jó koncessziós szerződések fognak születni.

A miniszter értetlenségét fejezte ki az ellenzéki pártok privatizációellenes kirohanásaival szemben. Megítélése szerint az ellenzéknek nincs koncepciója, javaslatai átgondolatlanok. A jelenleg - és korábban - állami kézben levő vállalatok magánosítása mögött számos esetben méretgazdasági indokok húzódnak meg. A kis magyar piacon több esetben nem lehet eredményesen működni a korlátozott felvevő kapacitás mellett. Draskovics példaként hozta a Malévet és a Dunaferrt.

A kormány részéről egyre többet emlegetik ismét az erős forint problémáját. Draskovics kijelentette, hogy egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni, ami a tavalyi sáveltoláshoz hasonló intézkedést jelentene. A tervezett következetes és szigorú fiskális politika mellett megítélése szerint a jegybank is folytatja majd kamatcsökkentési lépéseit.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?