0 °C Budapest

Lendvai Ildikó levele Áder Jánosnak

Pénzcentrum
2004. október 8. 08:31

Amint arról korábban is többször hírt adtunk, a Fidesz harcba szállt a privatizáció leállításáért. A legnagyobb ellenzéki párt értelmezése szerint meg kell állítani a nemzeti vagyon kiárusítását, ugyanakkor a kormánypártok a hatékony állam és vagyongazdálkodás koncepciójával magyarázzák a privatizáció folytatását. A kormányprogram célül tűzi ki, hogy ebben a választási ciklusban befejeződjék a magánosítás a magyar gazdaságban.

A Fidesz titkos ÁPV-s üzleti terveket emleget, emellett a mai napra négypárti egyeztetést kívánt összehívni a privatizáció folyamatának megvitatására. Az MSZP frakció képviselői ezen nem kívánnak részt venni, melyet Lendvai Ildikó nyílt levélben tudatott Áder Jánossal. Az alábbiakban Lendvai válaszát teljes terjedelemben közöljük. Az értelmezést, véleményeket olvasóinkra bízzuk, Fórum rovatunkban ezeket bárki megoszthatja a többiekkel.

"Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Köszönettel vettük meghívásukat a pénteki négypárti megbeszélésre.

Ezúton szeretném tájékoztatni arról, hogy frakciónk álláspontja szerint kezdeményezésük nem igényli a parlamenti pártok külön egyeztetését, ezért a megbeszélésen frakciónk nem kíván részt venni.

Ha - mint levelükből kitűnik - a tervezett konzultáció tárgya a népszavazási kezdeményezés, a tárgyalást céltalannak tartjuk, hiszen a népszavazás feltételeit törvény szabályozza. A törvény útmutatásait a szocialista képviselőcsoport (ahogy eddig is, ezután is) magára nézve természetesen kötelezőnek tartja.

Amennyiben viszont a tárgyalások célja a privatizáció általános megítélése, úgy szeretnénk leszögezni, hogy az MSZP, mint a piacgazdaság és a tulajdonformák alkotmányos egyenlősége iránt elkötelezett párt, nem támogatja sem a közvagyon pazarló használatát, sem az államosítást, sem azt, hogy a veszteséges vállalatokat az emberek adóforintjaiból finanszírozzák. Meggyőződésünk szerint természetesen lehetnek vagyontárgyak, amelyeket stratégiai szempontból érdemes tartósan állami tulajdonban tartani, és ezek köréről lehet értelmes párbeszédet folytatni. Felelős politikai erő azonban nem kelthet olyan indulatokat, amelyek ellentétesek a rendszerváltás irányával és eddigi teljesítményével.

A szocialista képviselőcsoport meggyőződése szerint a magyar választók ebben tudniillik már döntöttek. Döntöttek akkor, amikor rendszerváltást akartak, piacgazdaságot, az állami tulajdonon alapuló gazdasági rendszer megváltoztatását. A rendszerváltó pártok - köztük hosszú ideig a FIDESZ is - ezért vették egytől-egyig programjukba a privatizációt, amelynek legnagyobb része az eddigi kormányok (köztük az Orbán-kormány) működése alatt le is zajlott. Egyetlen párt sem látott szükségesnek újabb és újabb népszavazásokat egy-egy állami vállalat privatizációja előtt, amelynek lehetőségét egyébként törvények szabályozzák, vagy korlátozzák. Nem haragszik, ha emlékeztetem arra: nem volt népszavazás sem az Orbán-bányák, sem a MAHIR, sem az előző kormány utolsó heteiben magántulajdonba adott 12 állami gazdaság privatizációja előtt sem.

Ebből arra következtetünk, hogy pártjuk álláspontja időközben megváltozott. Ez természetesen szívük joga még akkor is, ha ezt számos külföldi és hazai elemző értetlenül fogadta, és volt, aki szerint ez a politika Meciar Szlovákiáját idézi. Ezért úgy érezzük, fontos (Önöknek is fontos), hogy a nyilvánosság előtt valamennyi párt tisztázza: változott-e a piacgazdasággal kapcsolatos álláspontja. Kérjük, hogy a FIDESZ is adjon nyilvános választ a következő kérdésekre:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Hogyan látja a FIDESZ a magántőke szerepét a magyarországi fejlesztésekben?

  • Hogyan viszonyul a FIDESZ a piacgazdaság szabályaihoz, a versenyhez?

  • Miként vélekedik ma a FIDESZ az Orbán-kormány privatizációs gyakorlatáról, különös tekintettel a 12 állami gazdasági és MAHIR privatizálására?

  • Összeegyeztethetőnek tartja-e a FIDESZ a konzervatív jobboldali hagyománnyal a piacgazdaság alapvető szabályait megkérdőjelező kezdeményezését?

  • Hány FIDESZ-es politikusnak, illetve családtagjának került tulajdonába az érvényben lévő törvények alapján állami vagyonelem? Átértékelik-e ma a privatizációban való korábbi részvételüket?

Szeretnénk tehát leszögezni: a népszavazási kezdeményezésben a törvényes előírásokat tartjuk magunkra nézve kötelezőnek, erről tehát felesleges egyeztetnünk. A magántulajdon szerepéről és a rendszerváltás irányáról való álláspontunk lényegét a fentiekben röviden összefoglaltuk, e kérdésekben várjuk nyilvános válaszukat. Ezután kerülhet sor a valóban értelmes és hasznos megbeszélésekre és parlamenti munkára a stratégiai okból állami tulajdonban tartandó vagyon közérdeket szolgáló működéséről.

Szeretném tájékoztatni arról is, hogy e levélben foglalt álláspontunkat a sajtóval is megismertetjük.

Budapest, 2004. október 7.
Tisztelettel:

Lendvai Ildikó "

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm