8 °C Budapest

Lendvai Ildikó levele Áder Jánosnak

Pénzcentrum
2004. október 8. 08:31

Amint arról korábban is többször hírt adtunk, a Fidesz harcba szállt a privatizáció leállításáért. A legnagyobb ellenzéki párt értelmezése szerint meg kell állítani a nemzeti vagyon kiárusítását, ugyanakkor a kormánypártok a hatékony állam és vagyongazdálkodás koncepciójával magyarázzák a privatizáció folytatását. A kormányprogram célül tűzi ki, hogy ebben a választási ciklusban befejeződjék a magánosítás a magyar gazdaságban.

A Fidesz titkos ÁPV-s üzleti terveket emleget, emellett a mai napra négypárti egyeztetést kívánt összehívni a privatizáció folyamatának megvitatására. Az MSZP frakció képviselői ezen nem kívánnak részt venni, melyet Lendvai Ildikó nyílt levélben tudatott Áder Jánossal. Az alábbiakban Lendvai válaszát teljes terjedelemben közöljük. Az értelmezést, véleményeket olvasóinkra bízzuk, Fórum rovatunkban ezeket bárki megoszthatja a többiekkel.

"Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Köszönettel vettük meghívásukat a pénteki négypárti megbeszélésre.

Ezúton szeretném tájékoztatni arról, hogy frakciónk álláspontja szerint kezdeményezésük nem igényli a parlamenti pártok külön egyeztetését, ezért a megbeszélésen frakciónk nem kíván részt venni.

Ha - mint levelükből kitűnik - a tervezett konzultáció tárgya a népszavazási kezdeményezés, a tárgyalást céltalannak tartjuk, hiszen a népszavazás feltételeit törvény szabályozza. A törvény útmutatásait a szocialista képviselőcsoport (ahogy eddig is, ezután is) magára nézve természetesen kötelezőnek tartja.

Amennyiben viszont a tárgyalások célja a privatizáció általános megítélése, úgy szeretnénk leszögezni, hogy az MSZP, mint a piacgazdaság és a tulajdonformák alkotmányos egyenlősége iránt elkötelezett párt, nem támogatja sem a közvagyon pazarló használatát, sem az államosítást, sem azt, hogy a veszteséges vállalatokat az emberek adóforintjaiból finanszírozzák. Meggyőződésünk szerint természetesen lehetnek vagyontárgyak, amelyeket stratégiai szempontból érdemes tartósan állami tulajdonban tartani, és ezek köréről lehet értelmes párbeszédet folytatni. Felelős politikai erő azonban nem kelthet olyan indulatokat, amelyek ellentétesek a rendszerváltás irányával és eddigi teljesítményével.

A szocialista képviselőcsoport meggyőződése szerint a magyar választók ebben tudniillik már döntöttek. Döntöttek akkor, amikor rendszerváltást akartak, piacgazdaságot, az állami tulajdonon alapuló gazdasági rendszer megváltoztatását. A rendszerváltó pártok - köztük hosszú ideig a FIDESZ is - ezért vették egytől-egyig programjukba a privatizációt, amelynek legnagyobb része az eddigi kormányok (köztük az Orbán-kormány) működése alatt le is zajlott. Egyetlen párt sem látott szükségesnek újabb és újabb népszavazásokat egy-egy állami vállalat privatizációja előtt, amelynek lehetőségét egyébként törvények szabályozzák, vagy korlátozzák. Nem haragszik, ha emlékeztetem arra: nem volt népszavazás sem az Orbán-bányák, sem a MAHIR, sem az előző kormány utolsó heteiben magántulajdonba adott 12 állami gazdaság privatizációja előtt sem.

Ebből arra következtetünk, hogy pártjuk álláspontja időközben megváltozott. Ez természetesen szívük joga még akkor is, ha ezt számos külföldi és hazai elemző értetlenül fogadta, és volt, aki szerint ez a politika Meciar Szlovákiáját idézi. Ezért úgy érezzük, fontos (Önöknek is fontos), hogy a nyilvánosság előtt valamennyi párt tisztázza: változott-e a piacgazdasággal kapcsolatos álláspontja. Kérjük, hogy a FIDESZ is adjon nyilvános választ a következő kérdésekre:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Hogyan látja a FIDESZ a magántőke szerepét a magyarországi fejlesztésekben?

  • Hogyan viszonyul a FIDESZ a piacgazdaság szabályaihoz, a versenyhez?

  • Miként vélekedik ma a FIDESZ az Orbán-kormány privatizációs gyakorlatáról, különös tekintettel a 12 állami gazdasági és MAHIR privatizálására?

  • Összeegyeztethetőnek tartja-e a FIDESZ a konzervatív jobboldali hagyománnyal a piacgazdaság alapvető szabályait megkérdőjelező kezdeményezését?

  • Hány FIDESZ-es politikusnak, illetve családtagjának került tulajdonába az érvényben lévő törvények alapján állami vagyonelem? Átértékelik-e ma a privatizációban való korábbi részvételüket?

Szeretnénk tehát leszögezni: a népszavazási kezdeményezésben a törvényes előírásokat tartjuk magunkra nézve kötelezőnek, erről tehát felesleges egyeztetnünk. A magántulajdon szerepéről és a rendszerváltás irányáról való álláspontunk lényegét a fentiekben röviden összefoglaltuk, e kérdésekben várjuk nyilvános válaszukat. Ezután kerülhet sor a valóban értelmes és hasznos megbeszélésekre és parlamenti munkára a stratégiai okból állami tulajdonban tartandó vagyon közérdeket szolgáló működéséről.

Szeretném tájékoztatni arról is, hogy e levélben foglalt álláspontunkat a sajtóval is megismertetjük.

Budapest, 2004. október 7.
Tisztelettel:

Lendvai Ildikó "

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem