32 °C Budapest

Lendvai Ildikó levele Áder Jánosnak

Pénzcentrum
2004. október 8. 08:31

Amint arról korábban is többször hírt adtunk, a Fidesz harcba szállt a privatizáció leállításáért. A legnagyobb ellenzéki párt értelmezése szerint meg kell állítani a nemzeti vagyon kiárusítását, ugyanakkor a kormánypártok a hatékony állam és vagyongazdálkodás koncepciójával magyarázzák a privatizáció folytatását. A kormányprogram célül tűzi ki, hogy ebben a választási ciklusban befejeződjék a magánosítás a magyar gazdaságban.

A Fidesz titkos ÁPV-s üzleti terveket emleget, emellett a mai napra négypárti egyeztetést kívánt összehívni a privatizáció folyamatának megvitatására. Az MSZP frakció képviselői ezen nem kívánnak részt venni, melyet Lendvai Ildikó nyílt levélben tudatott Áder Jánossal. Az alábbiakban Lendvai válaszát teljes terjedelemben közöljük. Az értelmezést, véleményeket olvasóinkra bízzuk, Fórum rovatunkban ezeket bárki megoszthatja a többiekkel.

"Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Köszönettel vettük meghívásukat a pénteki négypárti megbeszélésre.

Ezúton szeretném tájékoztatni arról, hogy frakciónk álláspontja szerint kezdeményezésük nem igényli a parlamenti pártok külön egyeztetését, ezért a megbeszélésen frakciónk nem kíván részt venni.

Ha - mint levelükből kitűnik - a tervezett konzultáció tárgya a népszavazási kezdeményezés, a tárgyalást céltalannak tartjuk, hiszen a népszavazás feltételeit törvény szabályozza. A törvény útmutatásait a szocialista képviselőcsoport (ahogy eddig is, ezután is) magára nézve természetesen kötelezőnek tartja.

Amennyiben viszont a tárgyalások célja a privatizáció általános megítélése, úgy szeretnénk leszögezni, hogy az MSZP, mint a piacgazdaság és a tulajdonformák alkotmányos egyenlősége iránt elkötelezett párt, nem támogatja sem a közvagyon pazarló használatát, sem az államosítást, sem azt, hogy a veszteséges vállalatokat az emberek adóforintjaiból finanszírozzák. Meggyőződésünk szerint természetesen lehetnek vagyontárgyak, amelyeket stratégiai szempontból érdemes tartósan állami tulajdonban tartani, és ezek köréről lehet értelmes párbeszédet folytatni. Felelős politikai erő azonban nem kelthet olyan indulatokat, amelyek ellentétesek a rendszerváltás irányával és eddigi teljesítményével.

A szocialista képviselőcsoport meggyőződése szerint a magyar választók ebben tudniillik már döntöttek. Döntöttek akkor, amikor rendszerváltást akartak, piacgazdaságot, az állami tulajdonon alapuló gazdasági rendszer megváltoztatását. A rendszerváltó pártok - köztük hosszú ideig a FIDESZ is - ezért vették egytől-egyig programjukba a privatizációt, amelynek legnagyobb része az eddigi kormányok (köztük az Orbán-kormány) működése alatt le is zajlott. Egyetlen párt sem látott szükségesnek újabb és újabb népszavazásokat egy-egy állami vállalat privatizációja előtt, amelynek lehetőségét egyébként törvények szabályozzák, vagy korlátozzák. Nem haragszik, ha emlékeztetem arra: nem volt népszavazás sem az Orbán-bányák, sem a MAHIR, sem az előző kormány utolsó heteiben magántulajdonba adott 12 állami gazdaság privatizációja előtt sem.

Ebből arra következtetünk, hogy pártjuk álláspontja időközben megváltozott. Ez természetesen szívük joga még akkor is, ha ezt számos külföldi és hazai elemző értetlenül fogadta, és volt, aki szerint ez a politika Meciar Szlovákiáját idézi. Ezért úgy érezzük, fontos (Önöknek is fontos), hogy a nyilvánosság előtt valamennyi párt tisztázza: változott-e a piacgazdasággal kapcsolatos álláspontja. Kérjük, hogy a FIDESZ is adjon nyilvános választ a következő kérdésekre:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Hogyan látja a FIDESZ a magántőke szerepét a magyarországi fejlesztésekben?

  • Hogyan viszonyul a FIDESZ a piacgazdaság szabályaihoz, a versenyhez?

  • Miként vélekedik ma a FIDESZ az Orbán-kormány privatizációs gyakorlatáról, különös tekintettel a 12 állami gazdasági és MAHIR privatizálására?

  • Összeegyeztethetőnek tartja-e a FIDESZ a konzervatív jobboldali hagyománnyal a piacgazdaság alapvető szabályait megkérdőjelező kezdeményezését?

  • Hány FIDESZ-es politikusnak, illetve családtagjának került tulajdonába az érvényben lévő törvények alapján állami vagyonelem? Átértékelik-e ma a privatizációban való korábbi részvételüket?

Szeretnénk tehát leszögezni: a népszavazási kezdeményezésben a törvényes előírásokat tartjuk magunkra nézve kötelezőnek, erről tehát felesleges egyeztetnünk. A magántulajdon szerepéről és a rendszerváltás irányáról való álláspontunk lényegét a fentiekben röviden összefoglaltuk, e kérdésekben várjuk nyilvános válaszukat. Ezután kerülhet sor a valóban értelmes és hasznos megbeszélésekre és parlamenti munkára a stratégiai okból állami tulajdonban tartandó vagyon közérdeket szolgáló működéséről.

Szeretném tájékoztatni arról is, hogy e levélben foglalt álláspontunkat a sajtóval is megismertetjük.

Budapest, 2004. október 7.
Tisztelettel:

Lendvai Ildikó "

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?