33 °C Budapest

370 m eurós passzívum a külkereskedelmi mérlegben

Pénzcentrum
2004. október 8. 09:00

A KSH adatai szerint augusztusban a kivitel értéke 3.1 milliárd eurót (+14%), a behozatal 3.5 milliárd eurót (+12%) ért el, a passzívum 370 millió euró volt, 10 millió euróval kevesebb, mint 2003 augusztusában.

A kivitel értéke az első nyolc hónapban 27.4 milliárd euró, a behozatal értéke 30.8 milliárd euró volt; 2003. január-augusztushoz viszonyítva a növekedés mértéke euróban számolva mindkét irányban 14%. A külkereskedelmi termékforgalom passzívuma 3.4 milliárd eurót tett ki, ami 324 millió euróval több, mint tavaly ilyenkor.

Mind a kivitel, mind a behozatal kapcsán elmondható, hogy a dinamika igen jelentős. A külső konjunktúra élénkülés jelentősen lendített az exporton, ugyanakkor a kivitel importvonzata, illetve a továbbra is viszonylag erős fogyasztás, az építőipari aktivitás jelentős behozatali igényt gerjeszt.


Bár a fenti adatokban egyértelműen nem tükröződik, érdemes figyelembe venni, hogy az ipari kibocsátás illetve ehhez kapcsolódóan az exportértékesítés dinamikája az elmúlt hónapokban mérséklődött. Augusztusra csak az előzetes kibocsátási adatok ismertek, de ezek az ipari exportértékesítés jelentős lassulásáról árulkodnak.

Részletes adatok egyelőre az első hét hónapra állnak rendelkezésre. Idén az első hét hónapban az export volumene 18, az importé pedig 17% kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Júliusban ugyanakkor a forgalmi dinamikák mérséklődése volt tapasztalható: a kivitel volumennövekedése 13, a behozatalé pedig 8% os volt, amely részben a nagy exportáló cégeknél a tavalyi évhez képest korábban bekövetkező szabadságolásokkal, valamint a gépjárműmotorok esetében a termelés csökkenésével párhuzamosan visszaeső exporttal magyarázható. A március-júliusi időszak külkereskedelmi folyamatainak értékelésekor figyelembe kell venni a csatlakozás által előidézett változásokat.

Figyelembe véve azonban a csatlakozással összefüggésben bekövetkezett változások egyszeri, előrehozott hatását, az egyenleg feltehetően nem romlott. Júliusban a mérleg - a március-júniusi időszakban tapasztalt egyenlegromlást követően - már javult.

Részben a fent EU-csatlakozási hatáshoz kapcsolódóan az import 12 havi forgalomnövekedése már kb. másfél százalékponttal haladja meg az exportét. A deficit kumulált értéke 5 mrd euró körül mozog, ami a GDP 6.2%-a. Látványos ugrás áprilisban történt (EU), azonban ennek korrekciójával a deficit 400-500 m euróval kisebb lhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kivitel forintárszínvonala kismértékben csökkent, a behozatalé ugyanakkor csekély mértékben nőtt (a változás mértéke egyik irányban sem haladta meg a fél százalékot), amelynek eredményeképpen a cserearány nem egészen 1% kal romlott. A forint az év első hét hónapjában mintegy 1% kal gyengült 2003 azonos időszakához képest, amelyen belül a meghatározó súllyal rendelkező euróhoz képest mintegy 3%-os gyengülés, ezzel szemben a dollárhoz viszonyítva 7%-os erősödés volt tapasztalható. Az időszakon belül a leértékelődés májusig tartott, azt követően a forint növekvő mértékben erősödött.

Az árufőcsoportok közül továbbra is a kivitel 62%-át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene bővült a legnagyobb mértékben, 25%-kal. Az árufőcsoporton belül a mobiltelefonokat magába foglaló híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke közel harmadával, az energiafejlesztő gépek és berendezések kiviteli értéke pedig több mint ötödével nőtt.

A behozatal 52%-át képviselő gépek és szállítóeszközök volumene 22%-kal nőtt. Az árufőcsoportba tartozó termékkörök közül a villamos gépek, készülékek és műszerek importértéke 30%-kal bővült. Az energiahordozók behozatalának volumene változatlan maradt, miközben az importérték 5% kal emelkedett. Az árufőcsoport meghatározó termékei közül nyers kőolajat 7%-kal magasabb forintárszinten mintegy 10%-kal nagyobb mennyiségben, földgázat viszont változatlan forintáron 12%-kal kisebb volumenben szereztünk be.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?