28 °C Budapest

Egy 650 milliós és egy 2.3 milliárd eurós kérdés

Pénzcentrum
2004. szeptember 30. 12:23

A Magyar Nemzeti Bank a mai napon publikálta a második negyedéves folyó fizetési mérleg adatokat, de ezzel párhuzamosan felülvizsgálták az első negyedévi illetve a 2003-as értékeket is. 2003-ra a hiány emiatt 88 m euróval lett magasabb, míg az első negyedéves deficit nem változott. A második negyedéves deficit a várt 2.3-2.4 mrd Ft helyett 2.12 mrd euró lett. Két kérdés, illetve tétel, melynek sorsa nem igazán világos a jegybanki közelményből: 650 m import illetve 2.3 mrd euró FDI.

Az EU-csatlakozást követően a vámhatárok teljes lebontásával a csatlakozáskor vámfelügyelet alatt álló, elsősorban vámraktárakban található közösségi vámáruk - származásuktól és rendeltetésüktől függetlenül - folyamatosan belföldiesítésre kerülnek. A KSH tájékoztatása szerint ennek döntő része májusban és júniusban megtörtént, és - a 2004. szeptember 7-én kiadott gyorstájékoztatójuk alapján - összesen mintegy 170 milliárd forintot (azaz mintegy 650 millió eurót) tett ki. Ezen áruk rezidens-nemrezidens tulajdonosváltása zömében még korábbi időszakokat érintett, ezért a fenti összeget nem számolta el az MNB 2004. II. negyedévi fizetési mérlegben.

Nincs könnyű helyzetben az MNB, hogy ezt a 650 m eurót hová tegyék, jelenleg azt is mondhatjuk, hogy ez a tétel a levegőben lóg. Miről is van szó? Az EU csatlakozás előtt a külkereskedelmi forgalom elszámolása,dokumentálása a (vám-)határátlépésekhez kapcsolódótt. Az import ÁFÁ-t a vállalatoknak szintén ekkor kellett megfizetni a vámmal együtt. Több vállalat (ill. kereskedő cég) is a telephely "sarkára" egy vámraktárat épített, a behozott árut pedig akkor számolta el importként (akkor fizette meg utána az ÁFÁ-t), amikor az konkrétan felhasználásra (eladásra) került. Egyszerű "ÁFA-optimalizáció"-ról van szó. A tulajdonosváltás tehát már korábban megtörtént, csak a felhasználás tolódott ki. Ezzel szemben az új módszertan a határok eltűnése miatt már a vállalati bevallásokon alapul, az import a tulajdonosváltáshoz (vásárláshoz) kapcsolódik. Emiatt tehát azokat az árukat, melyeket korábban vámraktárakban tároltak, hirtelen importtá kellene minősíteni, de akkor a második negyedévre nagyságrtendileg két negyedév importját számolnák el. Ha az első negyedévre történik a korrekció, akkor ott jelenik meg két negyedév. Sándor György az MNB ügyvezető igazgatója emiatt azt nyilatkozta a portfolio.hu-nak, hogy második legjobb megoldásként egyelőre mint módszertani változásból származó hiba kihagyják a tételt, de nem kizárt, hogy később valamikor megfelelő információk birtokában a korábbi 10 éves adatsort negyedéves bontásban korrigálják.Nézegettük a korábbi korrekciókat is. A tavalyi folyó mérleg hiányt az MNB mintegy 88 mrd-dal növelte. Ennél érdekesebb és jelentősebb ugyanakkor, hogy a negyedik negyedévben "eltűnt" nettó 517 m euró működőtőke import, helyét 1,733 m euró "tőkekivonás" vette át. A különbség 2,250 m euró. Ezzel a korrekcióval a teljes, egész évre számított nem adóssággeneráló finanszírozás a negatív tartományba csúszott, az előzetes 2.33 mrd-os egyenleg -292 m euróra változott.

Mint erre korábban is volt példa, egy vállalat téves adatszolgáltatása okozta a korrekciót. Működőtőke-behozatalként jelentették le a tulajdonosi hitelt. Nemzetközi viszonylatban és Magyarország esetében is azonban közgazdasági tartalom alapján nincs különösebb különbség az FDI és a tulajdonosi hitel között, így a számok mögötti változás közgazdasági jelentőséggel nem bír.

A korrekció természetesen a külső adósság mutatóban is hasonló változást indukált, ugyanakkor a tulajdonosi hitelek szerepeltetése miatt nyilvánvaló ennek a mutatónak is a fogyatékossága. 2004. első félévének végén a teljes külföldi nettó adósságállomány 26.2 mrd eurót tett ki, ebből a magánszektor 16 mrd euróval részesedett. A magánszektor nettó külföldi adóssága egy negyedév alatt 4 mrd euróval nőtt.
HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?