32 °C Budapest

A KSH az első hét havi folyamatokról: exportorientált növekedés

Pénzcentrum
2004. szeptember 29. 11:03

Január-júliusban közel 10%-kal termelt többet az ipar, mint tavaly az év első hét hónapjában. A növekedés változatlanul exportorientált. Az építőipar 8%-kal növelte teljesítményét. A kiskereskedelmi forgalom volumene január-júliusban 7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A mezőgazdaságban a kalászos gabonák idén rekordtermést hoztak. A külkereskedelmi forgalom volumene az első félévben azonos mértékben nőtt az exportban és az importban. Júliusban a kivitel gyorsabban emelkedett, mint a behozatal. Az államháztartás deficitje 1.7-szerese a tavaly ilyenkorinak. A fogyasztóiár-emelkedés meghaladta a 7%-ot. Sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek száma nem változott lényegesen. A reálkereset a tavalyi jelentős növekedés után az idén gyakorlatilag változatlan maradt.

Ipar

A júliusi adatok szerint a gazdaság főbb ágazataiban továbbra is élénk növekedés a jellemző, bár a növekedés dinamizmusában jelentős eltérések vannak. Az iparban az előző hónapokhoz képest mérséklődött a növekedés üteme, az építőiparban számottevő gyorsulás tapasztalható, a mezőgazdaság teljesítménye pedig elsősorban a kalászos gabonák rekordtermése miatt ugyancsak jobb a tavalyinál.

Az iparban júliusban 4.9%-kal, a munkanaphatás kiküszöbölésével 7.6%-kal volt nagyobb a termelés, mint tavaly. Ez utóbbi index alkalmas nemzetközi összehasonlításra. Az EU-15 országaiban átlagosan 1.9%-kal volt nagyobb a júliusi ipari termelés a tavaly júliusinál. Egy hónappal korábban még 2.6%-os növekedést jelzett a hasonló tartalmú index. Az ütemmérséklődés az EU-15 tagországainak többségére jellemző volt. (Pl. Németországra, ahol még így is átlagon felüli volt a növekedés, vagy Olaszországra, ahol a stagnálás csökkenésbe fordult.) Az újonnan belépett országok sem egységesek e tekintetben, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában lassult az ipar fejlődése, Csehországban és Észtországban viszont gyorsult.

Magyarországon január-júliusban közel 10%-kal termelt többet az ipar, mint tavaly az év első hét hónapjában. (2003-ban a megfelelő index 4% körüli volt.) A növekedés változatlanul exportorientált, a belföldi értékesítés továbbra is stagnált.

Az építőipar júliusban 10%-kal, az első hét hónapban 8%-kal növelte teljesítményét.

A kiskereskedelmi forgalom volumene január-júliusban 7%-kal, júliusban 6%-kal - munkanaphatástól megtisztítva 7.2%-kal - haladta meg az egy évvel azelőttit.

Külkereskedelem

A külkereskedelmet erőteljes növekedés jellemezte. A héthavi termékkivitel és -behozatal euróban (folyó áron) egyaránt 14%-kal haladta meg a tavalyit. Júliusban a kivitel gyorsabban (15%-kal) emelkedett, mint a behozatal, ahol 10%-os volt a növekedés. A külkereskedelmi forgalom volumenére csak féléves adat áll rendelkezésre, amely szerint azonos mértékű (18%-os) volt a növekedés az exportban és az importban. A külkereskedelmi forgalom negatív egyenlege január-júliusban 331 millió euróval volt nagyobb, mint tavaly. A hiány növekedését egyszeri, részben módszertani hatások magyarázzák. A hiány exporthoz viszonyított nagysága valamivel kisebb a tavalyinál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Államháztartás

Az államháztartás nyolchavi deficitje 1.7-szerese a tavaly ilyenkorinak, a növekmény 485 milliárd forint. A deficitnövekedés több mint 90%-a a központi költségvetésben jelent meg. A központi költségvetés bevételei (folyó áron) 4%-kal, vagyis az inflációs rátánál kisebb mértékben emelkedtek. Az elmaradás az általános forgalmi adó befizetésénél a legnagyobb. Ez a tétel adja a teljes bevétel harmadát. Az idei áfabefizetés augusztus végéig 13%-kal maradt el a tavaly ilyenkoritól. A központi költségvetés január-augusztusi kiadásai (folyó áron) 16%-kal nőttek.

Infláció, foglalkoztatottság

Az év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához mért fogyasztóiár-emelkedés 7.1%-os, míg egy évvel korábban 4.4%-os volt. A havonként mért éves ráta május óta meghaladja a 7%-ot.

A foglalkoztatottak száma május-júliusban valamelyest csökkent, a munkanélkülieké pedig kissé emelkedett az előző év azonos időszakához képest. (A változás egyik mutatónál sem haladja meg a mintavételi hiba határát.) A reálkereset január-júliusban a két évvel ezelőtti 12% és a tavalyi 13%-os növekedés után az idén gyakorlatilag változatlan maradt.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?