A KSH az első hét havi folyamatokról: exportorientált növekedés

Pénzcentrum
2004. szeptember 29. 11:03

Január-júliusban közel 10%-kal termelt többet az ipar, mint tavaly az év első hét hónapjában. A növekedés változatlanul exportorientált. Az építőipar 8%-kal növelte teljesítményét. A kiskereskedelmi forgalom volumene január-júliusban 7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A mezőgazdaságban a kalászos gabonák idén rekordtermést hoztak. A külkereskedelmi forgalom volumene az első félévben azonos mértékben nőtt az exportban és az importban. Júliusban a kivitel gyorsabban emelkedett, mint a behozatal. Az államháztartás deficitje 1.7-szerese a tavaly ilyenkorinak. A fogyasztóiár-emelkedés meghaladta a 7%-ot. Sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek száma nem változott lényegesen. A reálkereset a tavalyi jelentős növekedés után az idén gyakorlatilag változatlan maradt.

Ipar

A júliusi adatok szerint a gazdaság főbb ágazataiban továbbra is élénk növekedés a jellemző, bár a növekedés dinamizmusában jelentős eltérések vannak. Az iparban az előző hónapokhoz képest mérséklődött a növekedés üteme, az építőiparban számottevő gyorsulás tapasztalható, a mezőgazdaság teljesítménye pedig elsősorban a kalászos gabonák rekordtermése miatt ugyancsak jobb a tavalyinál.

Az iparban júliusban 4.9%-kal, a munkanaphatás kiküszöbölésével 7.6%-kal volt nagyobb a termelés, mint tavaly. Ez utóbbi index alkalmas nemzetközi összehasonlításra. Az EU-15 országaiban átlagosan 1.9%-kal volt nagyobb a júliusi ipari termelés a tavaly júliusinál. Egy hónappal korábban még 2.6%-os növekedést jelzett a hasonló tartalmú index. Az ütemmérséklődés az EU-15 tagországainak többségére jellemző volt. (Pl. Németországra, ahol még így is átlagon felüli volt a növekedés, vagy Olaszországra, ahol a stagnálás csökkenésbe fordult.) Az újonnan belépett országok sem egységesek e tekintetben, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában lassult az ipar fejlődése, Csehországban és Észtországban viszont gyorsult.

Magyarországon január-júliusban közel 10%-kal termelt többet az ipar, mint tavaly az év első hét hónapjában. (2003-ban a megfelelő index 4% körüli volt.) A növekedés változatlanul exportorientált, a belföldi értékesítés továbbra is stagnált.

Az építőipar júliusban 10%-kal, az első hét hónapban 8%-kal növelte teljesítményét.

A kiskereskedelmi forgalom volumene január-júliusban 7%-kal, júliusban 6%-kal - munkanaphatástól megtisztítva 7.2%-kal - haladta meg az egy évvel azelőttit.

Külkereskedelem

A külkereskedelmet erőteljes növekedés jellemezte. A héthavi termékkivitel és -behozatal euróban (folyó áron) egyaránt 14%-kal haladta meg a tavalyit. Júliusban a kivitel gyorsabban (15%-kal) emelkedett, mint a behozatal, ahol 10%-os volt a növekedés. A külkereskedelmi forgalom volumenére csak féléves adat áll rendelkezésre, amely szerint azonos mértékű (18%-os) volt a növekedés az exportban és az importban. A külkereskedelmi forgalom negatív egyenlege január-júliusban 331 millió euróval volt nagyobb, mint tavaly. A hiány növekedését egyszeri, részben módszertani hatások magyarázzák. A hiány exporthoz viszonyított nagysága valamivel kisebb a tavalyinál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Államháztartás

Az államháztartás nyolchavi deficitje 1.7-szerese a tavaly ilyenkorinak, a növekmény 485 milliárd forint. A deficitnövekedés több mint 90%-a a központi költségvetésben jelent meg. A központi költségvetés bevételei (folyó áron) 4%-kal, vagyis az inflációs rátánál kisebb mértékben emelkedtek. Az elmaradás az általános forgalmi adó befizetésénél a legnagyobb. Ez a tétel adja a teljes bevétel harmadát. Az idei áfabefizetés augusztus végéig 13%-kal maradt el a tavaly ilyenkoritól. A központi költségvetés január-augusztusi kiadásai (folyó áron) 16%-kal nőttek.

Infláció, foglalkoztatottság

Az év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához mért fogyasztóiár-emelkedés 7.1%-os, míg egy évvel korábban 4.4%-os volt. A havonként mért éves ráta május óta meghaladja a 7%-ot.

A foglalkoztatottak száma május-júliusban valamelyest csökkent, a munkanélkülieké pedig kissé emelkedett az előző év azonos időszakához képest. (A változás egyik mutatónál sem haladja meg a mintavételi hiba határát.) A reálkereset január-júliusban a két évvel ezelőtti 12% és a tavalyi 13%-os növekedés után az idén gyakorlatilag változatlan maradt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem