25 °C Budapest

A KSH az első hét havi folyamatokról: exportorientált növekedés

Pénzcentrum
2004. szeptember 29. 11:03

Január-júliusban közel 10%-kal termelt többet az ipar, mint tavaly az év első hét hónapjában. A növekedés változatlanul exportorientált. Az építőipar 8%-kal növelte teljesítményét. A kiskereskedelmi forgalom volumene január-júliusban 7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A mezőgazdaságban a kalászos gabonák idén rekordtermést hoztak. A külkereskedelmi forgalom volumene az első félévben azonos mértékben nőtt az exportban és az importban. Júliusban a kivitel gyorsabban emelkedett, mint a behozatal. Az államháztartás deficitje 1.7-szerese a tavaly ilyenkorinak. A fogyasztóiár-emelkedés meghaladta a 7%-ot. Sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek száma nem változott lényegesen. A reálkereset a tavalyi jelentős növekedés után az idén gyakorlatilag változatlan maradt.

Ipar

A júliusi adatok szerint a gazdaság főbb ágazataiban továbbra is élénk növekedés a jellemző, bár a növekedés dinamizmusában jelentős eltérések vannak. Az iparban az előző hónapokhoz képest mérséklődött a növekedés üteme, az építőiparban számottevő gyorsulás tapasztalható, a mezőgazdaság teljesítménye pedig elsősorban a kalászos gabonák rekordtermése miatt ugyancsak jobb a tavalyinál.

Az iparban júliusban 4.9%-kal, a munkanaphatás kiküszöbölésével 7.6%-kal volt nagyobb a termelés, mint tavaly. Ez utóbbi index alkalmas nemzetközi összehasonlításra. Az EU-15 országaiban átlagosan 1.9%-kal volt nagyobb a júliusi ipari termelés a tavaly júliusinál. Egy hónappal korábban még 2.6%-os növekedést jelzett a hasonló tartalmú index. Az ütemmérséklődés az EU-15 tagországainak többségére jellemző volt. (Pl. Németországra, ahol még így is átlagon felüli volt a növekedés, vagy Olaszországra, ahol a stagnálás csökkenésbe fordult.) Az újonnan belépett országok sem egységesek e tekintetben, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában lassult az ipar fejlődése, Csehországban és Észtországban viszont gyorsult.

Magyarországon január-júliusban közel 10%-kal termelt többet az ipar, mint tavaly az év első hét hónapjában. (2003-ban a megfelelő index 4% körüli volt.) A növekedés változatlanul exportorientált, a belföldi értékesítés továbbra is stagnált.

Az építőipar júliusban 10%-kal, az első hét hónapban 8%-kal növelte teljesítményét.

A kiskereskedelmi forgalom volumene január-júliusban 7%-kal, júliusban 6%-kal - munkanaphatástól megtisztítva 7.2%-kal - haladta meg az egy évvel azelőttit.

Külkereskedelem

A külkereskedelmet erőteljes növekedés jellemezte. A héthavi termékkivitel és -behozatal euróban (folyó áron) egyaránt 14%-kal haladta meg a tavalyit. Júliusban a kivitel gyorsabban (15%-kal) emelkedett, mint a behozatal, ahol 10%-os volt a növekedés. A külkereskedelmi forgalom volumenére csak féléves adat áll rendelkezésre, amely szerint azonos mértékű (18%-os) volt a növekedés az exportban és az importban. A külkereskedelmi forgalom negatív egyenlege január-júliusban 331 millió euróval volt nagyobb, mint tavaly. A hiány növekedését egyszeri, részben módszertani hatások magyarázzák. A hiány exporthoz viszonyított nagysága valamivel kisebb a tavalyinál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Államháztartás

Az államháztartás nyolchavi deficitje 1.7-szerese a tavaly ilyenkorinak, a növekmény 485 milliárd forint. A deficitnövekedés több mint 90%-a a központi költségvetésben jelent meg. A központi költségvetés bevételei (folyó áron) 4%-kal, vagyis az inflációs rátánál kisebb mértékben emelkedtek. Az elmaradás az általános forgalmi adó befizetésénél a legnagyobb. Ez a tétel adja a teljes bevétel harmadát. Az idei áfabefizetés augusztus végéig 13%-kal maradt el a tavaly ilyenkoritól. A központi költségvetés január-augusztusi kiadásai (folyó áron) 16%-kal nőttek.

Infláció, foglalkoztatottság

Az év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához mért fogyasztóiár-emelkedés 7.1%-os, míg egy évvel korábban 4.4%-os volt. A havonként mért éves ráta május óta meghaladja a 7%-ot.

A foglalkoztatottak száma május-júliusban valamelyest csökkent, a munkanélkülieké pedig kissé emelkedett az előző év azonos időszakához képest. (A változás egyik mutatónál sem haladja meg a mintavételi hiba határát.) A reálkereset január-júliusban a két évvel ezelőtti 12% és a tavalyi 13%-os növekedés után az idén gyakorlatilag változatlan maradt.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?