12 °C Budapest

Magyarország a lehetőségek országa... - kormányprogram és gazdaságpolitika

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 14:58

Ma Magyarország a lehetőségek országa - állítja az új kormányprogram első mondatában. A kormányprogram céljaiban igyekszik kedvező körülményeket teremteni ahhoz, hogy 2010-ben Magyarországra is elérkezzen a "hétköznapi Európa", és a forintot felváltsa a közös európai pénz, az euró. A program szerint az államnak mindent meg kell tennie, hogy csak a szükséges mértékben korlátozza az egyéni autonómiát, minél több döntést bízzon az egyénre, a polgárok helyi közösségeire. Tudásintenzív gazdaságot kell építeni, egy eurónyi támogatást sem szabad elveszni hagyni az uniós támogatásokból.





Erôs, hatékony és szolgáltató államra van szükség - ez a kijelentős már többször elhangzott a gazdaságpolitikai vezetőktől. A Gyurcsány-kormány folytatni kívánja a hátrányos helyzetű régiók felzárkózását szolgáló és a munkahelyteremtô programokat, az autópályák építését, a kórház- és iskolafelújításokat, az európai uniós támogatások felhasználását szolgáló intézkedéseket. Kidolgozzák a 2007-tôl elérhetô uniós forrásokra épülô második Európa Tervet. Még ebben a választási ciklusban befejezik a privatizációt, folytatják a mezôgazdaság, a magyar vidék versenyképessé tételét. Új programokat kívánnak indítani az egészségügy, a felsôoktatás, az adórendszer átalakításának érdekében.

A kormány gazdaságpolitikájának elsôdleges célja a gyors és egyensúlyôrzô növekedés, amely
- felzárkózást hoz a gazdaság teljesítményében,
- felzárkózást hoz a foglalkoztatás szintjében,
- felzárkózást hoz az emberek életkörülményeiben.

A felzárkózás gazdaságpolitikája a kormányprogram szerint egyidejűleg jelenti a vállalkozások versenyképességének javítását, az export ösztönzését és az állami kiadások növelését megakadályozó, egyensúlyôrzô költségvetési politikát. Az állami kiadások és ezzel együtt az adók csökkentése több levegôt biztosít a vállalkozásoknak, nagyobb lehetôséget a fejlesztésre, növekedésre.

A kormány gazdaságpolitikájának második pillére az egyensúlyi feltételek megteremtése és fenntartása. A kormány fenn kívánja tartani a szigorú és takarékos költségvetési politikát. Ez a feltétele annak, hogy csökkenjen az infláció,mérséklôdjön az államháztartás hiánya és az államadósság hazai össztermékhez mért aránya. Így csökkenthetôk a kamatok is.

Az állam takarékossága mellett az egyensúly másik forrása a polgárok, a családok megtakarítása. Bátorítani és ösztönözni kell a jövôre szóló öngondoskodást - áll a kormányprogramban.



A program szerint a növekedés kulcsa a beruházások növekedése. A kormány igyekszik kiszámítható, stabil jogi környezetet teremteni, konkrét beruházás- és fejlesztésösztönzô programokat indítani.

A kormány bővíti és a kis- és közepes vállalkozások számára is elérhetôvé teszi a fejlesztési adókedvezményeket. Tovább könnyítik a külföldi befektetôk letelepedését. Egyszerűsítik az ügyintézést, kiterjesztik az egyablakos támogatási rendszert a 10 és 50 millió euró értékű termelô beruházásokra. A kormány biztosítja az európai uniós fejlesztési források megszerzéséhez szükséges hazai társfinanszírozást.

A Magyar Fejlesztési Bank új hitelprogramokat és konstrukciókat indít a magyar kis- és középvállalatok számára, és tovább segítik a mikrovállalkozások hitelhez jutását. Új exporthitelezési programok inulhatnak a magyar vállalatok nemzetközi terjeszkedését és piacszerzését segítve.

Tudásintenzív gazdaság

A program hangsúlyozza, hogy versenyképességünk alapja a tudásintenzív gazdaság kialakulása. További jelentôs kedvezményeket kapnak a kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatók. A vállalkozások már 2005-ben a helyi iparűzési adó 50 százalékát vonhatják le a társasági adó alapjából. A jövôben is lehetôség lesz az újonnan beszerzett, elôállított új gépek, berendezések, kísérleti fejlesztések esetén az 50 százalékos értékcsökkenési leírás alkalmazására.



Magyarországon az állam még mindig számos olyan területen van jelen, ahol semmi keresnivalója - ismeri el a kormányprogram. A privatizáció folytatatásával és befejezésével közös vagyont az infrastruktúra fejlesztésére kívánják átcsoportosítani. Azok a vállalatok maradnak állami tulajdonban, amelyek nélkülözhetetlenek az állami alapfeladatok ellátásához. A ma állami tulajdonban lévô, de nem vagy rosszul hasznosított ingatlanokat - ha az érintettek vállalják a hasznosítást - átadják az önkormányzatoknak.

Tömegközlekedés, autópályák

A tömegközlekedés komoly gondot jelent, nem csupán Budapesten, hanem valamennyi magyar városban. A kormány szándéka, hogy nem hagyja magára a településeket a városi tömegközlekedés finanszírozásakor. Fontos és sürgetô feladat a települések útjainak felújítása. A kormány országos programot indít, amelynek keretében az önkormányzati utak burkolatának tartós felújításához az állam minden önkormányzati forinthoz hozzátesz még egyet.

Ebben a ciklusban elkezdik építeni a 4-es metrót. Folytatják az M0-ás körgyűrű építését, ezzel együtt az északi Duna-híd megvalósítását. Elkészül az autópálya Nyíregyházáig, Debrecenig, Szegedig, Miskolcig, Dunaújvárosig, megtervezik és ütemezik a 6-os út folytatását. Továbbépítik az autópályát a Balaton déli részén.



A nagyvállalatoktól a kisvállalkozásokig új adókedvezmények széles skáláját kívánják biztosítani a foglalkoztatást bôvítô fejlesztésekhez. A tételes egészségügyi hozzájárulás fokozatos megszüntetése és a személyi jövedelemadó csökkentése is enyhíti a vállalatok bérterheit.

A pályakezdô fiatalt foglalkoztató munkaadók 9 hónapig 50 százalékos járulékkedvezményt kapnak. A családos fiatalok helyzetét könnyíti, hogy 50 százalékos járulékkedvezményt kapnak azok a munkáltatók is, akik gyesrôl, gyedrôl visszatérô édesanyákat foglalkoztatnak. A jövôben szintén jelentôs járulékkedvezményre pályázhat az a munkáltató, aki 50 éven felüli, tartósan munkanélkülit alkalmaz. Bevezetésre kerül a kétkulcsos személyi jövedelemadó.

Korlátozott kedvezmények

A jövôben évi 6 millió forint jövedelem felett - a gyermeket és a fogyatékkal élôk támogatását célzó kedvezmény kivételével - nem lesz lehetôség a kedvezmények igénybevételére.

Az evát megtartja és továbbfejleszti a kormány. Az igazságosabb közteherviselés jegyében 2005-ben és 2006-ban a bankoknak a többi vállalkozásnál magasabb adóbefizetést kell vállalniuk.

Lakásprogram

Az állam a 30 éven aluli fiatal párok lakásvásárlásához hitelgaranciát biztosít, így már minimális önerôvel lehetôségük nyílik az önálló otthon megteremtésére. Ezen felül a fiatal, már gyermeket nevelô, szerényebb jövedelmű pároknak, amelyek nem tudnak jelentôs hiteltörlesztést vállalni, az olcsóbb, használt lakás megvásárlásához is biztosítják az egyébként csak új lakás megvásárlásához járó szociálpolitikai támogatás felét.

*****************************************

A kormányprogram tehát nem szűkölködik ígéretekben, azonban az látható, hogy nagy reformok ebben a ciklusban már nem várhatók. A kormány az adórendszer kisebb módosítgatásával, az uniós források minél hatékonyabb felhasználásával kíván eredményeket elérni a még hátralevő bő másfél év alatt.

A megtakarítások növelését a kormányprogram fontosnak tartja, ezzel szemben az a forrásadó megemelése igen barátságtalan lépés lehet.

Az állam méretének csökkentése régóta várat magára, kérdés, hogy a mostani ígéretek a valóságban teljesülnek-e. A jövő évi költségvetés ebből a szempontból határozottabb iránymutatást adhat. Az egyensúlyi feltételek javítása a makropolitika egyik legfőbb fókusza kell hogy legyen.

A privatizáció befejezése összességében helyeselhető célkitűzés. Az ebből befolyó pénzeket infrastruktúra fejlesztésre való felhasználása a jövőbeni növekedés megalapozása szempontjából meglehetősen fontos.

A tudásintenzív gazdaság támogatásával, az SZJA kedvezmények csökkentésével, a vállalkozások adóterheinek mérséklésével kapcsolatos elképzelések korábban is ismertek voltak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm