33 °C Budapest

Új konvergencia-programra van szükség Magyarországnak az euró bevezetéséhez?

Pénzcentrum
2004. szeptember 23. 09:20

A megemelt idei államháztartási deficitcélok tükrében egyre több elemzőben merül fel az, hogy a kormánynak át kellene gondolnia a május közepén benyújtott, az euró 2010-es bevezetését célzó konvergencia-programot, mivel az túl feszítettek tűnik, elsősorban a GDP-arányos államháztartási hiány lefaragási sebességét tekintve. A 2005-ös költségvetés ebben a helyzetben egyfajta vízválasztó szereppel is bírhat, a 2006-os parlamenti választások ellenére ugyanis mindenképpen olyannak kell lennie, mely "betömhet bizonyos lyukakat" a felvázolt sarokszámok között. Mint ismeretes, a JP Morgan néhány napja már megjelent prognózisával, mely tényként kezelte, hogy Magyarország 2012-nél előbb nem fogja tudni bevezetni az eurót.
Amint arról már beszámoltunk, a kormány a múlt héten emelte fel az idei államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát a sokáig elérhetőnek mondott GDP-arányos 4.6%-ról 5-5.3% közé. Gyurcsány Ferenc kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara találkozóján kijelentette, hogy a túllépés ellenére is ragaszkodik a konvergencia-programban lefektetett célkitűzésekhez. Ehhez elmondása szerint "nagyobbakat kell lépni" a deficitcsökkentés terén. Ennek mértékét a GDP évi 0.6%-ára (+-0.1%-pont) tette.

A Goldman Sachs a Reuters tudósítása szerint napi jelentésében tegnap arról írt, hogy egy, a jövő évtől kezdődő évi mintegy 0.7%-os deficitlefaragási sebesség kedvező fogadtatásra találhat az elemzők és a befektetők körében, ugyanakkor ennek teljes körű hitelességéhez arra van szükség, hogy egy olyan középtávú stratégia váljon nyilvánossá, ami a lefaragás ilyen ütemét egyértelműen alá is tudja támasztani. (Ennek sorába természetesen a 2005-ös költségvetés is beletartozik, melynek az utalás szerint egy 0.6-0.7%-os mértékű deficitlefaragási lehetőséget valóban mutatnia is kell. A Reuters szeptemberi körkérdése alapján az elemzők a jövő évi hivatalos 4.1%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal szemben 0.7%-ponttal magasabb, 4.8%-os értéket prognosztizáltak.)

A DZ Bank tegnapi jelentése hangsúlyozza, hogy a jelenlegi konvergencia-program kivitelezésének jobb megítéléséhez mindenképpen szükség van a szeptember végén megjelenő 2005-ös költségvetés első főbb adatairais. A Dresdner Kleinwort Wasserstein jelentése úgy fogalmaz, hogy egyelőre túl sok a kormányzati jelzés, ezek között most még nehéz eligazodni ahhoz, hogy a napokon belül felálló új kormány fiskális karakterét meg lehessen ítélni.

Az Európai Unió illetékes szervei várhatóan novemberben felülvizsgálják majd a májusban csatlakozott 10 új EU-tagállam által benyújtott konvergencia-programokat. Magyarország a 2010-es dátumot célozta meg, mint az euró bevezetésének időpontját, ugyanakkor a megjegyzés szerint erre kedvező fejlemények esetén már akár 2009-ben is sor kerülhet.

Mint ismeretes, a Reuters szeptemberi körkérdésének egyik legfőbb üzenete, hogy számottevő mértékben nőtt a szkepticizmus a konvergencia-program tarthatóságával kapcsolatban. Míg az áprilisi felmérésben a megkérdezett elemzőknek közel fele a 2009-es, illetve a 2010-es belépési dátum mellett tette le a voksát, addig a legutóbbi felmérésben már csaknem az összes elemző 2010-es euró-bevezetést jósolt, illetve többen megjegyezték, hogy a felemelt idei deficitcélok tükrében elképzelhetőnek tartják, hogy felülvizsgálják a belépési dátumra vonatkozó prognózisaikat.

Az elemzők véleménye egyelőre megoszlik abban a kérdésben, hogy Magyarországnak a hitelesség miatt már most új sarokszámokon alapuló konvergencia-programot kellene készítenie, vagy elegendő lenne például a 2005-ös költségvetés benyújtásával egyidejűleg egy jól átgondolt, és középtávon is hiteles gazdaságpolitikai programot a piac elé tárni (mely lehetővé tenné az eredeti konvergencia-program célkitűzéseinek elérhetőségét). A 2006-os választások közeledtével a fiskális politika fellazulására - az eddigi tapasztalatokból kiindulva - ugyanis relatív nagy az esély, elég csak a népszerűségi indexekben mutatkozó különbségekre gondolnunk...
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?