10 °C Budapest

Új konvergencia-programra van szükség Magyarországnak az euró bevezetéséhez?

Pénzcentrum
2004. szeptember 23. 09:20

A megemelt idei államháztartási deficitcélok tükrében egyre több elemzőben merül fel az, hogy a kormánynak át kellene gondolnia a május közepén benyújtott, az euró 2010-es bevezetését célzó konvergencia-programot, mivel az túl feszítettek tűnik, elsősorban a GDP-arányos államháztartási hiány lefaragási sebességét tekintve. A 2005-ös költségvetés ebben a helyzetben egyfajta vízválasztó szereppel is bírhat, a 2006-os parlamenti választások ellenére ugyanis mindenképpen olyannak kell lennie, mely "betömhet bizonyos lyukakat" a felvázolt sarokszámok között. Mint ismeretes, a JP Morgan néhány napja már megjelent prognózisával, mely tényként kezelte, hogy Magyarország 2012-nél előbb nem fogja tudni bevezetni az eurót.




Amint arról már beszámoltunk, a kormány a múlt héten emelte fel az idei államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát a sokáig elérhetőnek mondott GDP-arányos 4.6%-ról 5-5.3% közé. Gyurcsány Ferenc kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara találkozóján kijelentette, hogy a túllépés ellenére is ragaszkodik a konvergencia-programban lefektetett célkitűzésekhez. Ehhez elmondása szerint "nagyobbakat kell lépni" a deficitcsökkentés terén. Ennek mértékét a GDP évi 0.6%-ára (+-0.1%-pont) tette.

A Goldman Sachs a Reuters tudósítása szerint napi jelentésében tegnap arról írt, hogy egy, a jövő évtől kezdődő évi mintegy 0.7%-os deficitlefaragási sebesség kedvező fogadtatásra találhat az elemzők és a befektetők körében, ugyanakkor ennek teljes körű hitelességéhez arra van szükség, hogy egy olyan középtávú stratégia váljon nyilvánossá, ami a lefaragás ilyen ütemét egyértelműen alá is tudja támasztani. (Ennek sorába természetesen a 2005-ös költségvetés is beletartozik, melynek az utalás szerint egy 0.6-0.7%-os mértékű deficitlefaragási lehetőséget valóban mutatnia is kell. A Reuters szeptemberi körkérdése alapján az elemzők a jövő évi hivatalos 4.1%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal szemben 0.7%-ponttal magasabb, 4.8%-os értéket prognosztizáltak.)

A DZ Bank tegnapi jelentése hangsúlyozza, hogy a jelenlegi konvergencia-program kivitelezésének jobb megítéléséhez mindenképpen szükség van a szeptember végén megjelenő 2005-ös költségvetés első főbb adatairais. A Dresdner Kleinwort Wasserstein jelentése úgy fogalmaz, hogy egyelőre túl sok a kormányzati jelzés, ezek között most még nehéz eligazodni ahhoz, hogy a napokon belül felálló új kormány fiskális karakterét meg lehessen ítélni.

Az Európai Unió illetékes szervei várhatóan novemberben felülvizsgálják majd a májusban csatlakozott 10 új EU-tagállam által benyújtott konvergencia-programokat. Magyarország a 2010-es dátumot célozta meg, mint az euró bevezetésének időpontját, ugyanakkor a megjegyzés szerint erre kedvező fejlemények esetén már akár 2009-ben is sor kerülhet.

Mint ismeretes, a Reuters szeptemberi körkérdésének egyik legfőbb üzenete, hogy számottevő mértékben nőtt a szkepticizmus a konvergencia-program tarthatóságával kapcsolatban. Míg az áprilisi felmérésben a megkérdezett elemzőknek közel fele a 2009-es, illetve a 2010-es belépési dátum mellett tette le a voksát, addig a legutóbbi felmérésben már csaknem az összes elemző 2010-es euró-bevezetést jósolt, illetve többen megjegyezték, hogy a felemelt idei deficitcélok tükrében elképzelhetőnek tartják, hogy felülvizsgálják a belépési dátumra vonatkozó prognózisaikat.

Az elemzők véleménye egyelőre megoszlik abban a kérdésben, hogy Magyarországnak a hitelesség miatt már most új sarokszámokon alapuló konvergencia-programot kellene készítenie, vagy elegendő lenne például a 2005-ös költségvetés benyújtásával egyidejűleg egy jól átgondolt, és középtávon is hiteles gazdaságpolitikai programot a piac elé tárni (mely lehetővé tenné az eredeti konvergencia-program célkitűzéseinek elérhetőségét). A 2006-os választások közeledtével a fiskális politika fellazulására - az eddigi tapasztalatokból kiindulva - ugyanis relatív nagy az esély, elég csak a népszerűségi indexekben mutatkozó különbségekre gondolnunk...
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem