Ismét növekvő külföldi állomány, erősödő forint, rövidebb futamidő

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 12:33

Az augusztus végi kb. 50 mrd Ft-os korrekció után ismét emelkedett a külföldiek kezében levő forint állampapír állomány. Az ÁKK legfrissebb adatai szerint jelenleg 2460 mrd Ft-nyi forintpapírt birtokolnak nem rezidensek. Az állomány ismételt növekedése mellett továbbra is megfigyelhető a futamidő rövidülése, mely arra utal, hogy a hozamkülönbözet kihasználására játszó spekulatív állomány a befektetések között egyre jelentősebb.

A nyár közepén ismét érdemi növekedés volt tapasztalható a külföldi befektetők forint állampapír állományában. Az állománybővülés megközelítette a 200 mrd Ft-ot. Augusztus második felében egy kb. 50 mrd Ft-os korrekció következett, melyet ismételt növekedés követett. A korrekció alapvetően a kormányválsághoz volt köthető.

Az állomány ingadozása mellett kisebb-nagyobb zökkenőkkel szinte folyamatos a futamidő rövidülése. Ebből arra lehet következtetni, hogy a befektetők egyre kevésbé hajlandóak nagyobb kitettséget vállalni a nagyobb kockázatú kötvények irányában, ezzel szemben jellemzőbb a rövid papírokon keresztül a hozamkülönbségekre történő spekuláció.

A csatolt ábrán jól kivehető, hogy az állomány alakulása illetve a forint árfolyama között létezik egyfajta együttmozgás, tehát az állampapírpiaci aktivitás továbbra is meghatározó a forintpiac helyzetét illetően. Egy hiteles konvergencia programmal a befektetői bizalom megtartható lenne, ami egyrészt állománynövekedést, másrészt a futamidő hosszabbodását okozhatná. Jelenleg kevés a konvergencia befektető a magyar piacon. Kedvezőtlen hírek esetén ugyanakkor az állampapírpiaci pozíciócsökkentés érzékeny változást okozhat a forint árfolyamában is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm