18 °C Budapest

Ismét növekvő külföldi állomány, erősödő forint, rövidebb futamidő

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 12:33

Az augusztus végi kb. 50 mrd Ft-os korrekció után ismét emelkedett a külföldiek kezében levő forint állampapír állomány. Az ÁKK legfrissebb adatai szerint jelenleg 2460 mrd Ft-nyi forintpapírt birtokolnak nem rezidensek. Az állomány ismételt növekedése mellett továbbra is megfigyelhető a futamidő rövidülése, mely arra utal, hogy a hozamkülönbözet kihasználására játszó spekulatív állomány a befektetések között egyre jelentősebb.

A nyár közepén ismét érdemi növekedés volt tapasztalható a külföldi befektetők forint állampapír állományában. Az állománybővülés megközelítette a 200 mrd Ft-ot. Augusztus második felében egy kb. 50 mrd Ft-os korrekció következett, melyet ismételt növekedés követett. A korrekció alapvetően a kormányválsághoz volt köthető.

Az állomány ingadozása mellett kisebb-nagyobb zökkenőkkel szinte folyamatos a futamidő rövidülése. Ebből arra lehet következtetni, hogy a befektetők egyre kevésbé hajlandóak nagyobb kitettséget vállalni a nagyobb kockázatú kötvények irányában, ezzel szemben jellemzőbb a rövid papírokon keresztül a hozamkülönbségekre történő spekuláció.

A csatolt ábrán jól kivehető, hogy az állomány alakulása illetve a forint árfolyama között létezik egyfajta együttmozgás, tehát az állampapírpiaci aktivitás továbbra is meghatározó a forintpiac helyzetét illetően. Egy hiteles konvergencia programmal a befektetői bizalom megtartható lenne, ami egyrészt állománynövekedést, másrészt a futamidő hosszabbodását okozhatná. Jelenleg kevés a konvergencia befektető a magyar piacon. Kedvezőtlen hírek esetén ugyanakkor az állampapírpiaci pozíciócsökkentés érzékeny változást okozhat a forint árfolyamában is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?