25 °C Budapest

Az olajárak hatása a részvényárfolyamokra

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 10:41

Az olajárak emelkedése általában lassítja a gazdasági növekedés várható ütemét, és rövid távon emeli az inflációs várakozásokat - állapítja meg az Európai Központi Bank (EKB) elemzése. A gazdaság lassuló növekedési kilátásai következményeként a vállalatok profit-várakozásai mérséklődnek, ami negatívan hat a részvényárakra. Amikor az olajár-emelkedés következtében a vállalatok termelési költségei emelkednek, az árrésük általában kisebb lesz. A magas olajárak miatt a befektetők is elbizonytalanodnak a vállalatok jövedelemkilátásait illetően és ez magasabb részvényektől elvárt kockázati prémiumhoz vezethet, ami a részvényárfolyamok további csökkenését eredményezheti. Általában ezen tényezők összhatása erősebb, mint a részvénypiacot amúgy pozitívan érintő hosszú távú reálhozamok csökkenése, ami gyakran együtt jár az olajár-emelkedéssel.

Az EKB az olajárak hatásának vizsgálatához a széles alapú Dow Jones EURO STOXX index és egyes szektorainak teljesítményét hasonlította össze azokban az időszakokban, amikor az olajárak az alacsony/közepes, illetve a magas sávban mozogtak. A magas sávba az 1987-2004 között megfigyelt átlagos reál olajárhoz képest 10%-kal magasabb értékek tartoznak.

Az euróövezetben az aggregált részvényárak 1987 óta általában negatív korrelációban állnak az ugyanabban az időszakban érvényes olajárakkal.


Forrás: EKB

Összességében a Dow Jones EURO STOXX index átlagban mintegy havi 1%-kal nőtt az alacsony/közepes olajárak idején, de a magas olajárak időszakában csökkent. Ezen kívül a szektorok relatív teljesítményében is jelentős különbségek mutatkoztak. Általában az energia és közműszektort (a teljes indexhez képest) kevésbé sújtották a magas olajárak, míg a ciklikus termékeket gyártó, a technológiai és a távközlési szektor teljesített a leggyengébben ezekben az időszakokban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Összességében a magas és alacsony reál-olajárak idején a teljes piaci és a szektoronkénti részvényárak alakulása alátámasztja azt a feltételezést, hogy az olajáremelkedések negatívan befolyásolják a részvényárakat a vállalati jövedelmek kilátásaira gyakorolt negatív hatásukon keresztül. Ennek fényében a ciklikus termékeket gyártó vállalatok viszonylagos gyenge teljesítménye a befektetők azon aggályával hozható összefüggésbe, hogy a magas olajárak erőteljes csökkentő hatással lehetnek az e szektoron belüli jövedelmekre, mivel ez a szektor kapcsolódik legszorosabban a konjunktúraciklushoz - állapítja meg az elemzés.

Bizonyos szektorok azonban kevésbé érzékenyek az olajárak emelkedésére, illetve még profitálhatnak is belőle. Ez utóbbira példa, hogy az energiaszektor teljes indexhez képest kevésbé rossz teljesítménye arra vezethető vissza, hogy a bevételei pozitívan kapcsolódnak az olajárak emeléséhez. A közmű szektor szintén viszonylag jól teljesít, amikor az olajárak aránylag magasak, ami ezekben az időszakokban a keresletnek az alternatív energiaforrások (például a földgáz) felé történő elmozdulásával lehet kapcsolatban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?