11 °C Budapest

Az olajárak hatása a részvényárfolyamokra

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 10:41

Az olajárak emelkedése általában lassítja a gazdasági növekedés várható ütemét, és rövid távon emeli az inflációs várakozásokat - állapítja meg az Európai Központi Bank (EKB) elemzése. A gazdaság lassuló növekedési kilátásai következményeként a vállalatok profit-várakozásai mérséklődnek, ami negatívan hat a részvényárakra. Amikor az olajár-emelkedés következtében a vállalatok termelési költségei emelkednek, az árrésük általában kisebb lesz. A magas olajárak miatt a befektetők is elbizonytalanodnak a vállalatok jövedelemkilátásait illetően és ez magasabb részvényektől elvárt kockázati prémiumhoz vezethet, ami a részvényárfolyamok további csökkenését eredményezheti. Általában ezen tényezők összhatása erősebb, mint a részvénypiacot amúgy pozitívan érintő hosszú távú reálhozamok csökkenése, ami gyakran együtt jár az olajár-emelkedéssel.

Az EKB az olajárak hatásának vizsgálatához a széles alapú Dow Jones EURO STOXX index és egyes szektorainak teljesítményét hasonlította össze azokban az időszakokban, amikor az olajárak az alacsony/közepes, illetve a magas sávban mozogtak. A magas sávba az 1987-2004 között megfigyelt átlagos reál olajárhoz képest 10%-kal magasabb értékek tartoznak.

Az euróövezetben az aggregált részvényárak 1987 óta általában negatív korrelációban állnak az ugyanabban az időszakban érvényes olajárakkal.


Forrás: EKB

Összességében a Dow Jones EURO STOXX index átlagban mintegy havi 1%-kal nőtt az alacsony/közepes olajárak idején, de a magas olajárak időszakában csökkent. Ezen kívül a szektorok relatív teljesítményében is jelentős különbségek mutatkoztak. Általában az energia és közműszektort (a teljes indexhez képest) kevésbé sújtották a magas olajárak, míg a ciklikus termékeket gyártó, a technológiai és a távközlési szektor teljesített a leggyengébben ezekben az időszakokban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Összességében a magas és alacsony reál-olajárak idején a teljes piaci és a szektoronkénti részvényárak alakulása alátámasztja azt a feltételezést, hogy az olajáremelkedések negatívan befolyásolják a részvényárakat a vállalati jövedelmek kilátásaira gyakorolt negatív hatásukon keresztül. Ennek fényében a ciklikus termékeket gyártó vállalatok viszonylagos gyenge teljesítménye a befektetők azon aggályával hozható összefüggésbe, hogy a magas olajárak erőteljes csökkentő hatással lehetnek az e szektoron belüli jövedelmekre, mivel ez a szektor kapcsolódik legszorosabban a konjunktúraciklushoz - állapítja meg az elemzés.

Bizonyos szektorok azonban kevésbé érzékenyek az olajárak emelkedésére, illetve még profitálhatnak is belőle. Ez utóbbira példa, hogy az energiaszektor teljes indexhez képest kevésbé rossz teljesítménye arra vezethető vissza, hogy a bevételei pozitívan kapcsolódnak az olajárak emeléséhez. A közmű szektor szintén viszonylag jól teljesít, amikor az olajárak aránylag magasak, ami ezekben az időszakokban a keresletnek az alternatív energiaforrások (például a földgáz) felé történő elmozdulásával lehet kapcsolatban.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem