14 °C Budapest

A nap grafikonja: Beruházások az elmúlt években

Pénzcentrum
2004. szeptember 7. 08:44

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt hét szerdán publikálta a második negyedéves beruházási (és a GDP) adatokat. Ezek alapján az április-júniusi időszakban 10%-kal emelkedtek az invesztíciók az első negyedévi 18.9%-os robbanást követően. Míg az építési jellegű beruházások 18.6%-os emelkedést mutattak, addig a gépberuházások mindössze 1.2%-kal bővültek. A holnap megjelenő - előállítási oldali - második negyedéves GDP-adatokat megelőzően célszerűnek látjuk egy ábra erejéig áttekinteni, hogy hogyan is alakultak a gépipari és az építési jellegű beruházások az elmúlt években.


Láthatjuk, hogy a tavalyi évben a nemzetgazdasági beruházásoknál nemcsak a növekedés dinamikájában, hanem volumenében is visszaesés következett be az elsőnegyedévben (erős bázishatás is érvényesült). Összességében ugyanakkor mind az építési, mind a gépjellegű beruházások emelkedtek 2003-ban.

Figyelemre méltó a gépipari beruházások igen dinamikus felfutása, mely jelzi illetve érdemben hozzájárult, hogy a magyar gazdaság a tavalyi év közepére túljutott a növekedési dinamika mélypontján.

Az idei év első negyedévében kiugróan magas volt a beruházási dinamika mind nemzetgazdasági szinten, mind az építési beruházásoknál, melynél nem szabad megfeledkezni az alacsony előző évi bázisokról sem. A második negyedévben már erősebb bázihatás érvényesült, a dinamika a gépjellegű beruházásoknál a második negyedévben számottevően mérséklődött (13.9%-ról 1.2%-ra).

Amint arra már többször is utaltunk, a május elsején bekövetkezet EU-csatlakozás miatt számos vállalat beszerzési stratégiája számottevően megváltozott (előrehozott vásárlások és beruházások, készletfeltöltések, stb.), melyek fő oka általában a csatlakozás miatt változó vámolási és adófizetési szabályok okozta átállási nehézségek elkerülése volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gépberuházások növekedésénél tapasztalt jelentős visszaesés feltehetően nem egy trendforduló kezdetét jelzi, hanem a bázishatások (ill. az EU-csatlakozási hatás "lecsengésének") eredménye.

Az elemzők az idei év egészére a nemzetgazdasági beruházások dinamikus, 10% körüli növekedésével számolnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem