A nap grafikonja: Beruházások az elmúlt években

Pénzcentrum
2004. szeptember 7. 08:44

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt hét szerdán publikálta a második negyedéves beruházási (és a GDP) adatokat. Ezek alapján az április-júniusi időszakban 10%-kal emelkedtek az invesztíciók az első negyedévi 18.9%-os robbanást követően. Míg az építési jellegű beruházások 18.6%-os emelkedést mutattak, addig a gépberuházások mindössze 1.2%-kal bővültek. A holnap megjelenő - előállítási oldali - második negyedéves GDP-adatokat megelőzően célszerűnek látjuk egy ábra erejéig áttekinteni, hogy hogyan is alakultak a gépipari és az építési jellegű beruházások az elmúlt években.


Láthatjuk, hogy a tavalyi évben a nemzetgazdasági beruházásoknál nemcsak a növekedés dinamikájában, hanem volumenében is visszaesés következett be az elsőnegyedévben (erős bázishatás is érvényesült). Összességében ugyanakkor mind az építési, mind a gépjellegű beruházások emelkedtek 2003-ban.

Figyelemre méltó a gépipari beruházások igen dinamikus felfutása, mely jelzi illetve érdemben hozzájárult, hogy a magyar gazdaság a tavalyi év közepére túljutott a növekedési dinamika mélypontján.

Az idei év első negyedévében kiugróan magas volt a beruházási dinamika mind nemzetgazdasági szinten, mind az építési beruházásoknál, melynél nem szabad megfeledkezni az alacsony előző évi bázisokról sem. A második negyedévben már erősebb bázihatás érvényesült, a dinamika a gépjellegű beruházásoknál a második negyedévben számottevően mérséklődött (13.9%-ról 1.2%-ra).

Amint arra már többször is utaltunk, a május elsején bekövetkezet EU-csatlakozás miatt számos vállalat beszerzési stratégiája számottevően megváltozott (előrehozott vásárlások és beruházások, készletfeltöltések, stb.), melyek fő oka általában a csatlakozás miatt változó vámolási és adófizetési szabályok okozta átállási nehézségek elkerülése volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gépberuházások növekedésénél tapasztalt jelentős visszaesés feltehetően nem egy trendforduló kezdetét jelzi, hanem a bázishatások (ill. az EU-csatlakozási hatás "lecsengésének") eredménye.

Az elemzők az idei év egészére a nemzetgazdasági beruházások dinamikus, 10% körüli növekedésével számolnak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?