A kormánynál a 2005-ös költségvetés tervezete - melyek a főbb számok és mi a további menetrend?

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 08:53

Amint tegnap már jeleztük, Pénzügyminisztérium az államháztartási törvény által megszabott határidőre benyújtotta a kormánynak a 2005-ös költségvetés első tervezetét, melyről a kormány a mai ülésén már tárgyalhat is. A törvény szerint a kormánynak szeptember 30-ig kell benyújtania a költségvetési törvényjavaslatot megtárgyalásra a parlamentnek.


Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára egy tegnap délután tartott előadáson ismertette azokat a főbb irányvonalakat, amelyek mentén a 2005-ös büdzsé tervezése készült. A legfontosabb "rendező elv" az volt, hogy az államháztartás GDP-arányos hiányát 2005-ben - a konvergencia-programban is vállalt módon - 0.5 százalékponttal kell csökkenteni, melynek eredményeként - feltételezve, hogy idén 4.6%-on sikerül tartani a deficitet - 4.1%-ra csökkenhet a hiány.

A PM a 2005-ös költségvetés tervezésekor 3.5-4 százalékos gazdasági növekedéssel, 4.5%-os éves átlagos infláció mellett a reálbérek két százalék körüli emelkedésével, a lakossági fogyasztás 3 százalékos, a beruházások 6-8%-os bővülésével, valamint a nyugdíjak reálértékének 3 százalékos növekedésével számol. Állami beruházások a GDP 4.4%-ával nőhetnek az idei 4 százalékot követően.

A minisztérium a külső finanszírozási igény csökkenését prognosztizálja. A folyó fizetési mérleg hiánya 2005-ben a PM tervei szerint a GDP kb. 8 %-át teszi majd ki. A csökkenő adóterhelés (2004: 39%, 2005: 37.9% GDP-arányosan) mellett az államadósság mérséklődésére számít a szaktárca: az idei 59.4%-ról a bruttó hazai termék 57.9%-ára csökkenhet az adósság mértéke.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter néhány héttel ezelőtt már felhívta a figyelmet arra, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatokról - melyek összességükben igen jelentős tételt, mintegy 1,000 milliárd forintot tesznek ki - az úgynevezett nulla bázisú tervezés módszerével döntenek.

Mostantól a kormányon belüli pályázati rendszert használnak majd. Az egyes szaktárcáknak korábban el kell küldeniük az említett programok költségvonzatát, melynek jóváhagyásáról a kormány ennek a nulla bázisú tervezés szellemében dönt. Ennek az eljárásnak a segítségével jelentős kiadáscsökkentést remélnek, ugyanakkor több nyilatkozatban is elhangzott, hogy az eddig megkezdett programok folytatódni fognak, azokat nem fenyegeti a pénzhiány miatti félbeszakadás veszélye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány szeptember során előreláthatólag két olvasatban tárgyal majd a PM által benyújtott jövő évi büdzsé-tervről. Az államháztartási törvény szerint a kormánynak szeptember 30-ig kell elfogadnia a tervezetet, és benyújtania azt az Országgyűlésnek megtárgyalásra. Fontos, hogy a törvényjavaslathoz csatolni kell az államháztartás helyzetét bemutató összefoglaló táblázatokat és mérlegeket is.

A fejezeti részletező táblázatokat és ezek szöveges indokolásait október 15-ig kell az Országgyűlésnek benyújtani. Ezt követően a parlamenti képviselőknek másfél hónapjuk áll rendelkezésre arra, hogy megtárgyalják a központi költségvetés bevételeit és kiadásait fejezetenként és összességében.

A következő fontos dátum a november 30, eddig kell az Országgyűlésnek határozatban összegszerűen lefektetni az ún. sarokszámokat, azaz a következő évi költségvetési fejezetek bevételi és kiadási főösszegét, a hiány, illetve a többlet mértékét. Fontos, hogy november 30-ig van módjuk a képviselőknek arra, hogy a többlet vagy hiány mértékét, és az addig meghatározott előirányzatok összegét befolyásoló módosítójavaslatokat nyújtsanak be, ezt követően a törvény szerint erre már nincs mód.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem