A kormánynál a 2005-ös költségvetés tervezete - melyek a főbb számok és mi a további menetrend?

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 08:53

Amint tegnap már jeleztük, Pénzügyminisztérium az államháztartási törvény által megszabott határidőre benyújtotta a kormánynak a 2005-ös költségvetés első tervezetét, melyről a kormány a mai ülésén már tárgyalhat is. A törvény szerint a kormánynak szeptember 30-ig kell benyújtania a költségvetési törvényjavaslatot megtárgyalásra a parlamentnek.


Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára egy tegnap délután tartott előadáson ismertette azokat a főbb irányvonalakat, amelyek mentén a 2005-ös büdzsé tervezése készült. A legfontosabb "rendező elv" az volt, hogy az államháztartás GDP-arányos hiányát 2005-ben - a konvergencia-programban is vállalt módon - 0.5 százalékponttal kell csökkenteni, melynek eredményeként - feltételezve, hogy idén 4.6%-on sikerül tartani a deficitet - 4.1%-ra csökkenhet a hiány.

A PM a 2005-ös költségvetés tervezésekor 3.5-4 százalékos gazdasági növekedéssel, 4.5%-os éves átlagos infláció mellett a reálbérek két százalék körüli emelkedésével, a lakossági fogyasztás 3 százalékos, a beruházások 6-8%-os bővülésével, valamint a nyugdíjak reálértékének 3 százalékos növekedésével számol. Állami beruházások a GDP 4.4%-ával nőhetnek az idei 4 százalékot követően.

A minisztérium a külső finanszírozási igény csökkenését prognosztizálja. A folyó fizetési mérleg hiánya 2005-ben a PM tervei szerint a GDP kb. 8 %-át teszi majd ki. A csökkenő adóterhelés (2004: 39%, 2005: 37.9% GDP-arányosan) mellett az államadósság mérséklődésére számít a szaktárca: az idei 59.4%-ról a bruttó hazai termék 57.9%-ára csökkenhet az adósság mértéke.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter néhány héttel ezelőtt már felhívta a figyelmet arra, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatokról - melyek összességükben igen jelentős tételt, mintegy 1,000 milliárd forintot tesznek ki - az úgynevezett nulla bázisú tervezés módszerével döntenek.

Mostantól a kormányon belüli pályázati rendszert használnak majd. Az egyes szaktárcáknak korábban el kell küldeniük az említett programok költségvonzatát, melynek jóváhagyásáról a kormány ennek a nulla bázisú tervezés szellemében dönt. Ennek az eljárásnak a segítségével jelentős kiadáscsökkentést remélnek, ugyanakkor több nyilatkozatban is elhangzott, hogy az eddig megkezdett programok folytatódni fognak, azokat nem fenyegeti a pénzhiány miatti félbeszakadás veszélye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány szeptember során előreláthatólag két olvasatban tárgyal majd a PM által benyújtott jövő évi büdzsé-tervről. Az államháztartási törvény szerint a kormánynak szeptember 30-ig kell elfogadnia a tervezetet, és benyújtania azt az Országgyűlésnek megtárgyalásra. Fontos, hogy a törvényjavaslathoz csatolni kell az államháztartás helyzetét bemutató összefoglaló táblázatokat és mérlegeket is.

A fejezeti részletező táblázatokat és ezek szöveges indokolásait október 15-ig kell az Országgyűlésnek benyújtani. Ezt követően a parlamenti képviselőknek másfél hónapjuk áll rendelkezésre arra, hogy megtárgyalják a központi költségvetés bevételeit és kiadásait fejezetenként és összességében.

A következő fontos dátum a november 30, eddig kell az Országgyűlésnek határozatban összegszerűen lefektetni az ún. sarokszámokat, azaz a következő évi költségvetési fejezetek bevételi és kiadási főösszegét, a hiány, illetve a többlet mértékét. Fontos, hogy november 30-ig van módjuk a képviselőknek arra, hogy a többlet vagy hiány mértékét, és az addig meghatározott előirányzatok összegét befolyásoló módosítójavaslatokat nyújtsanak be, ezt követően a törvény szerint erre már nincs mód.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16