31 °C Budapest

A kormánynál a 2005-ös költségvetés tervezete - melyek a főbb számok és mi a további menetrend?

Pénzcentrum
2004. szeptember 1. 08:53

Amint tegnap már jeleztük, Pénzügyminisztérium az államháztartási törvény által megszabott határidőre benyújtotta a kormánynak a 2005-ös költségvetés első tervezetét, melyről a kormány a mai ülésén már tárgyalhat is. A törvény szerint a kormánynak szeptember 30-ig kell benyújtania a költségvetési törvényjavaslatot megtárgyalásra a parlamentnek.


Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára egy tegnap délután tartott előadáson ismertette azokat a főbb irányvonalakat, amelyek mentén a 2005-ös büdzsé tervezése készült. A legfontosabb "rendező elv" az volt, hogy az államháztartás GDP-arányos hiányát 2005-ben - a konvergencia-programban is vállalt módon - 0.5 százalékponttal kell csökkenteni, melynek eredményeként - feltételezve, hogy idén 4.6%-on sikerül tartani a deficitet - 4.1%-ra csökkenhet a hiány.

A PM a 2005-ös költségvetés tervezésekor 3.5-4 százalékos gazdasági növekedéssel, 4.5%-os éves átlagos infláció mellett a reálbérek két százalék körüli emelkedésével, a lakossági fogyasztás 3 százalékos, a beruházások 6-8%-os bővülésével, valamint a nyugdíjak reálértékének 3 százalékos növekedésével számol. Állami beruházások a GDP 4.4%-ával nőhetnek az idei 4 százalékot követően.

A minisztérium a külső finanszírozási igény csökkenését prognosztizálja. A folyó fizetési mérleg hiánya 2005-ben a PM tervei szerint a GDP kb. 8 %-át teszi majd ki. A csökkenő adóterhelés (2004: 39%, 2005: 37.9% GDP-arányosan) mellett az államadósság mérséklődésére számít a szaktárca: az idei 59.4%-ról a bruttó hazai termék 57.9%-ára csökkenhet az adósság mértéke.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter néhány héttel ezelőtt már felhívta a figyelmet arra, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatokról - melyek összességükben igen jelentős tételt, mintegy 1,000 milliárd forintot tesznek ki - az úgynevezett nulla bázisú tervezés módszerével döntenek.

Mostantól a kormányon belüli pályázati rendszert használnak majd. Az egyes szaktárcáknak korábban el kell küldeniük az említett programok költségvonzatát, melynek jóváhagyásáról a kormány ennek a nulla bázisú tervezés szellemében dönt. Ennek az eljárásnak a segítségével jelentős kiadáscsökkentést remélnek, ugyanakkor több nyilatkozatban is elhangzott, hogy az eddig megkezdett programok folytatódni fognak, azokat nem fenyegeti a pénzhiány miatti félbeszakadás veszélye.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány szeptember során előreláthatólag két olvasatban tárgyal majd a PM által benyújtott jövő évi büdzsé-tervről. Az államháztartási törvény szerint a kormánynak szeptember 30-ig kell elfogadnia a tervezetet, és benyújtania azt az Országgyűlésnek megtárgyalásra. Fontos, hogy a törvényjavaslathoz csatolni kell az államháztartás helyzetét bemutató összefoglaló táblázatokat és mérlegeket is.

A fejezeti részletező táblázatokat és ezek szöveges indokolásait október 15-ig kell az Országgyűlésnek benyújtani. Ezt követően a parlamenti képviselőknek másfél hónapjuk áll rendelkezésre arra, hogy megtárgyalják a központi költségvetés bevételeit és kiadásait fejezetenként és összességében.

A következő fontos dátum a november 30, eddig kell az Országgyűlésnek határozatban összegszerűen lefektetni az ún. sarokszámokat, azaz a következő évi költségvetési fejezetek bevételi és kiadási főösszegét, a hiány, illetve a többlet mértékét. Fontos, hogy november 30-ig van módjuk a képviselőknek arra, hogy a többlet vagy hiány mértékét, és az addig meghatározott előirányzatok összegét befolyásoló módosítójavaslatokat nyújtsanak be, ezt követően a törvény szerint erre már nincs mód.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?