Kevesebb áru hosszabb úton - többet repülünk

Pénzcentrum
2004. augusztus 25. 09:00

Az I-II. negyedév a nemzetközi áru-, illetve személyszállítási teljesítmények jelentős élénkülését hozta - közölte a KSH. A nemzetközi közúti áruszállítás árutonnakilométer-értékének, valamint a légi személyszállítási teljesítményeknek a növekedése rendkívül gyors ütemű volt. A Budapest/Ferihegy repülőtér utasforgalma szintén jelentősen növekedett.

2004 első félévében a szállítással foglakozó vállalkozások körében a koncentráció jelei mutatkoztak: másfél ezerrel csökkent az egyéni vállalkozások és félezerrel a betéti társaságok száma, miközben a kft.-k száma 52-vel nőtt.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások kisebb tömegű árut nagyobb távolságra szállítottak, mint egy évvel korábban. A szállított áruk tömege összességében 2%-kal kevesebb volt, mint 2003 I-II. negyedévében. A közúti áruszállításnál 6%-kal csökkent a szállított árumennyiség; a kisebb részaránnyal bíró vízi áruszállításnál, valamint a vasúti áruszállításnál 19, illetve 4%-os növekedés volt.


Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 13%-kal nőtt; a közúti áruszállítás teljesítménye 15, a vasúti 10, a vízi áruszállításé 52%-kal nőtt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 6%-kal csökkent, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 5%-kal emelkedett. A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 7, az árutonnakilométer-teljesítmény értéke 18%-kal bővült.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A távolsági személyszállításban az utasok száma, és az utaskilométer-teljesítmény egyaránt 3%-kal nőtt. A Budapest/Ferihegy repülőtérre összesen 49.4 ezer járat érkezett, illetve indult, ez 23%-os növekedést jelent az előző évhez képest A repülőtér utasforgalma 2004 I. félévében 2.7 millió fő volt (ebből 1.4 millió MALÉV-utas), 32%-kal több, mint a bázisidőszakban.

2004. június 30-án az országos személygépkocsi-állomány meghaladta a 2.8 milliót, Opel, Suzuki, illetve Lada gyártmányból található a legtöbb. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma az első hat hónapban - a személygépkocsi-import 22%-os visszaesése következtében - összességében 8%-kal (124 ezerrel) elmaradt az egy évvel korábbitól. Az új személygépkocsik száma lényegében nem változott, a motorkerékpárok száma 46%-kal nőtt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?