Kevesebb áru hosszabb úton - többet repülünk

Pénzcentrum
2004. augusztus 25. 09:00

Az I-II. negyedév a nemzetközi áru-, illetve személyszállítási teljesítmények jelentős élénkülését hozta - közölte a KSH. A nemzetközi közúti áruszállítás árutonnakilométer-értékének, valamint a légi személyszállítási teljesítményeknek a növekedése rendkívül gyors ütemű volt. A Budapest/Ferihegy repülőtér utasforgalma szintén jelentősen növekedett.

2004 első félévében a szállítással foglakozó vállalkozások körében a koncentráció jelei mutatkoztak: másfél ezerrel csökkent az egyéni vállalkozások és félezerrel a betéti társaságok száma, miközben a kft.-k száma 52-vel nőtt.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások kisebb tömegű árut nagyobb távolságra szállítottak, mint egy évvel korábban. A szállított áruk tömege összességében 2%-kal kevesebb volt, mint 2003 I-II. negyedévében. A közúti áruszállításnál 6%-kal csökkent a szállított árumennyiség; a kisebb részaránnyal bíró vízi áruszállításnál, valamint a vasúti áruszállításnál 19, illetve 4%-os növekedés volt.


Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 13%-kal nőtt; a közúti áruszállítás teljesítménye 15, a vasúti 10, a vízi áruszállításé 52%-kal nőtt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 6%-kal csökkent, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 5%-kal emelkedett. A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 7, az árutonnakilométer-teljesítmény értéke 18%-kal bővült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A távolsági személyszállításban az utasok száma, és az utaskilométer-teljesítmény egyaránt 3%-kal nőtt. A Budapest/Ferihegy repülőtérre összesen 49.4 ezer járat érkezett, illetve indult, ez 23%-os növekedést jelent az előző évhez képest A repülőtér utasforgalma 2004 I. félévében 2.7 millió fő volt (ebből 1.4 millió MALÉV-utas), 32%-kal több, mint a bázisidőszakban.

2004. június 30-án az országos személygépkocsi-állomány meghaladta a 2.8 milliót, Opel, Suzuki, illetve Lada gyártmányból található a legtöbb. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma az első hat hónapban - a személygépkocsi-import 22%-os visszaesése következtében - összességében 8%-kal (124 ezerrel) elmaradt az egy évvel korábbitól. Az új személygépkocsik száma lényegében nem változott, a motorkerékpárok száma 46%-kal nőtt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM