22 °C Budapest

Kevesebb áru hosszabb úton - többet repülünk

Pénzcentrum
2004. augusztus 25. 09:00

Az I-II. negyedév a nemzetközi áru-, illetve személyszállítási teljesítmények jelentős élénkülését hozta - közölte a KSH. A nemzetközi közúti áruszállítás árutonnakilométer-értékének, valamint a légi személyszállítási teljesítményeknek a növekedése rendkívül gyors ütemű volt. A Budapest/Ferihegy repülőtér utasforgalma szintén jelentősen növekedett.

2004 első félévében a szállítással foglakozó vállalkozások körében a koncentráció jelei mutatkoztak: másfél ezerrel csökkent az egyéni vállalkozások és félezerrel a betéti társaságok száma, miközben a kft.-k száma 52-vel nőtt.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások kisebb tömegű árut nagyobb távolságra szállítottak, mint egy évvel korábban. A szállított áruk tömege összességében 2%-kal kevesebb volt, mint 2003 I-II. negyedévében. A közúti áruszállításnál 6%-kal csökkent a szállított árumennyiség; a kisebb részaránnyal bíró vízi áruszállításnál, valamint a vasúti áruszállításnál 19, illetve 4%-os növekedés volt.


Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 13%-kal nőtt; a közúti áruszállítás teljesítménye 15, a vasúti 10, a vízi áruszállításé 52%-kal nőtt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 6%-kal csökkent, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 5%-kal emelkedett. A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 7, az árutonnakilométer-teljesítmény értéke 18%-kal bővült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A távolsági személyszállításban az utasok száma, és az utaskilométer-teljesítmény egyaránt 3%-kal nőtt. A Budapest/Ferihegy repülőtérre összesen 49.4 ezer járat érkezett, illetve indult, ez 23%-os növekedést jelent az előző évhez képest A repülőtér utasforgalma 2004 I. félévében 2.7 millió fő volt (ebből 1.4 millió MALÉV-utas), 32%-kal több, mint a bázisidőszakban.

2004. június 30-án az országos személygépkocsi-állomány meghaladta a 2.8 milliót, Opel, Suzuki, illetve Lada gyártmányból található a legtöbb. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma az első hat hónapban - a személygépkocsi-import 22%-os visszaesése következtében - összességében 8%-kal (124 ezerrel) elmaradt az egy évvel korábbitól. Az új személygépkocsik száma lényegében nem változott, a motorkerékpárok száma 46%-kal nőtt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24