26 °C Budapest

Ismét 250 alatt a forint - merre tovább?

Pénzcentrum
2004. augusztus 24. 10:11

Egyelőre megnyugodni látszanak a pénzügyi piacok. A Bux továbbra is rekordokat döntöget, a forint erősödik, az állampapírpiaci hozamemelkedés megállt, kisebb korrekció mutatkozik. A forintra tegnap még 252 Ft/euró közelében is kötöttek, ahonnan a délutánra 251 alá erősödött az árfolyam. A mai nyitás már 250 alatt volt, jelenleg 249.7 Ft/euró körül mozog az árfolyam. Az állampapírpiacon a hozamemelkedés megállt, a spreadek a vételi és eladási oldal között szűkültek. Egyes futamidőkön 5 bp körüli hozamcsökkenés tapasztalható.

Azoknak lett igazuk, akik rövid távon nem tartottak jelentős forintgyengüléstől. Egyelőre vajmi keveset lehet tudni a kormányfő jelöltek gazdaságpolitikai irányultságáról, ugyanakkor a piac úgy tűnik megadja az előzetes bizalmat. A retorika terén természetesen mind Kiss Péter, mind Gyurcsány Ferenc erősen balra tekint, de ebben semmi meglepő sincs. A hagyományos baloldali elvek hangsúlyozása mellett az MSZP vezető politikusai ugyanakkor igyekeznek utalni arra is, hogy a kiadások alakításában a pénzügyi finanszírozhatóságot is figyelembe veszik, a konvergenciaprogram nem elfelejtett történet, jövőre csökkenteni kell a költségvetés hiányát. Reális véleményt erről csak a 2005-ös költségvetés tükrében lehet mondani.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forintra a múlt hét végén, a tegnapi nap folyamán még 252 Ft/eurós szintnél is kötöttek, jelenleg kb. 2 Ft-tal vagyunk lejjebb. Nem érződik semmiféle pánik amiatt, hogy a kormányban jelentős változásokra kerülhet sor. Az MNB elnöke illetve több kormánytag is kiállt a konvergencia program mellett, Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy a költségvetési tervezés során nem kívánnak változtatni a korábban meghatározott gazdaságpolitikai célokon. A pénzügyminiszter-váltás kérdését egyik kormányfőjelölt sem feszegeti, ugyanakkor az elmúlt napok tapasztalatainak függvényében semmit sem lehet kizárni.

Az állampapírpiacon a hozamemelkedés megállt, egyes lejáratokon 5 bp körüli hozamcsökkenés tapasztalható. Erős vételek nincsenek, az elmúlt napokhoz képest kisebb korrekció mutatkozik. A vevők között külföldi szereplők is találhatók. A következő napok mozgásában az aktuálpolitikai események továbbra is meghatározóak lesznek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?