23 °C Budapest

Ismét 250 alatt a forint - merre tovább?

Pénzcentrum
2004. augusztus 24. 10:11

Egyelőre megnyugodni látszanak a pénzügyi piacok. A Bux továbbra is rekordokat döntöget, a forint erősödik, az állampapírpiaci hozamemelkedés megállt, kisebb korrekció mutatkozik. A forintra tegnap még 252 Ft/euró közelében is kötöttek, ahonnan a délutánra 251 alá erősödött az árfolyam. A mai nyitás már 250 alatt volt, jelenleg 249.7 Ft/euró körül mozog az árfolyam. Az állampapírpiacon a hozamemelkedés megállt, a spreadek a vételi és eladási oldal között szűkültek. Egyes futamidőkön 5 bp körüli hozamcsökkenés tapasztalható.

Azoknak lett igazuk, akik rövid távon nem tartottak jelentős forintgyengüléstől. Egyelőre vajmi keveset lehet tudni a kormányfő jelöltek gazdaságpolitikai irányultságáról, ugyanakkor a piac úgy tűnik megadja az előzetes bizalmat. A retorika terén természetesen mind Kiss Péter, mind Gyurcsány Ferenc erősen balra tekint, de ebben semmi meglepő sincs. A hagyományos baloldali elvek hangsúlyozása mellett az MSZP vezető politikusai ugyanakkor igyekeznek utalni arra is, hogy a kiadások alakításában a pénzügyi finanszírozhatóságot is figyelembe veszik, a konvergenciaprogram nem elfelejtett történet, jövőre csökkenteni kell a költségvetés hiányát. Reális véleményt erről csak a 2005-ös költségvetés tükrében lehet mondani.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forintra a múlt hét végén, a tegnapi nap folyamán még 252 Ft/eurós szintnél is kötöttek, jelenleg kb. 2 Ft-tal vagyunk lejjebb. Nem érződik semmiféle pánik amiatt, hogy a kormányban jelentős változásokra kerülhet sor. Az MNB elnöke illetve több kormánytag is kiállt a konvergencia program mellett, Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy a költségvetési tervezés során nem kívánnak változtatni a korábban meghatározott gazdaságpolitikai célokon. A pénzügyminiszter-váltás kérdését egyik kormányfőjelölt sem feszegeti, ugyanakkor az elmúlt napok tapasztalatainak függvényében semmit sem lehet kizárni.

Az állampapírpiacon a hozamemelkedés megállt, egyes lejáratokon 5 bp körüli hozamcsökkenés tapasztalható. Erős vételek nincsenek, az elmúlt napokhoz képest kisebb korrekció mutatkozik. A vevők között külföldi szereplők is találhatók. A következő napok mozgásában az aktuálpolitikai események továbbra is meghatározóak lesznek.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM