A nap grafikonja: Régiós alapkamatlábak az elmúlt időszakban

Pénzcentrum
2004. augusztus 12. 11:59

A magyar jegybanki alapkamat csökkentésével, és annak várható ütemezésével kapcsolatban egyre élénkebb az érdeklődés mind belföldön (belpolitikában is), mind külföldön. Ez talán érthető, hiszen május 4. óta változatlanul 11.50%-on áll az irányadó két hetes betéti ráta értéke. A kelet-közép-európai régió másik három nagyobb gazdaságában május eleje óta már legalább egy (a lengyeleknél már három) kamatváltoztatásra került sor. Az áttekinthetőség érdekében célszerűnek tartjuk megvizsgálni, hogy hogyan alakultak az elmúlt években a régió irányadó kamatai. Talán nem meglepő az ábra magyar vonatkozású része.


Amint az ábrából látszik, a magyar kamatszint a kissé több mint egy évvel ezelőtti - sáveltolást követő, összességében 300 bázispontot kitevő - kamatemelésekig nagyjából hasonlóan mozgott a másik három ország irányadó jegybanki kamataival, majd azóta kissé "sajátos" utat jár be.


Csehországban és Lengyelországban a kamatemelések ellenére is még jóval alacsonyabb a kamatszint, mint nálunk, Szlovákiában ugyanakkor az elmúlt mintegy egy évben összességében 200 bp-nyi vágás következett be. Északi szomszédunkban a kamatmérséklések fő oka a korona folyamatos felértékelődése illetve az ehhez kapcsolódó exportot visszafogó hatás csökkentésének szándéka volt. Cseh- és Lengyelországban ugyanakkor a kamatemelések mögött főként az infláció megugrása húzódik meg (élelmiszerárak, kőolajár emelkedése, dinamikus gazdasági növekedés stb.), mely monetáris szigorításokra késztette a jegybankokat. Az elkövetkezendő időszakban - főként Lengyelországban - további kamatemelések vannak kilátásban. A magyar kamatszint alakulásával kapcsolatos várakozások azonban mindezektől eltérőek.

A forintnál - hosszabb időtávot vizsgálva - nem tapasztalható a szlovák korona esetében megmutatkozó masszív felértékelődési nyomás, illetve a cseh és lengyel folyamatokkal ellentétben nálunk csökkenő tendenciát mutat az inflációs trend (bár az áremelkedés szintje magasabb). Ezekből következően feltételezhető, hogy a továbbiakban is külön utat fog bejárni a régióban a magyar alapkamat. A kérdés már csak az, hogy mikor, és milyen mértékű lépések következnek...
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?