30 °C Budapest

Az Európai Unió átutalta a Strukturális Alapokból származó támogatási összegek első részletét

Pénzcentrum
2004. augusztus 9. 16:44

Közel 28 milliárd forint érkezett július végén több részletben az Európai Bizottságtól a kifizető hatósági feladatokat ellátó Nemzeti Programengedélyező Iroda Magyar Államkincstárban megnyitott számláira. A következő hónapokban további közel ekkora összeg várható. A pénz az Európai Unió Strukturális Alapjaiból származó támogatási összeg első részlete.

A Közösség Strukturális Alapjai az idén és a következő két évben mintegy 500 milliárd forintot, 1.995 milliárd eurót biztosítanak Magyarország számára a Nemzeti Fejlesztési Terv 5 operatív programjának finanszírozására. E programok a regionális fejlesztést, a környezetvédelmet, a gazdasági versenyképesség javítását, a humánerőforrás-fejlesztést, a szociális feltételek kedvező változtatását szolgálják.

A programokra biztosított pénzekre pályázni kell az érintett irányító hatóságoknál, a pályáztatás már megkezdődött, a kezdeti eredmények bíztatóak, igen nagy az érdeklődés, pályázatok már jelentős számban érkeztek.

A pályázatok fogadásáról az irányító hatóságok gondoskodnak, s az elfogadott pályázatokra a pénzeket a magyar költségvetés előfinanszírozza, illetve biztosítja a hazai társfinanszírozási részt. Az előlegekből a jóváírt összegeket a hatályos pénzügyi lebonyolítás szabályai szerint a Nemzeti Programengedélyező Iroda a felelős minisztériumokban felállított irányító hatóságok számára utalja tovább, miután utóbbiak a kedvezményezettek részére közvetlenül kifizették a támogatásokat utófinanszírozás keretében.

Az ez évi költségvetés azzal számol, hogy a Strukturális Alapokból mintegy 60 milliárd forintos támogatás érkezik, amelyekhez a kapcsolódó magyar finanszírozás eléri a 27 milliárd forintot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Regionális Fejlesztési Operatív Program számlájára az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 7.6 milliárd forint, a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program számlájára az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 8.14 milliárd forint, a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program számára az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 10.68 milliárd forint érkezett, az Európai Szociális Alap pedig a Regionális Fejlesztési Operatív Programnak 1.3 milliárd forintot, a Humán Erőforrás Operatív Programnak 9.6 milliárd forintot utalt át. Az AVOP támogatási összeg átutalásáról az Európai Unió Bizottsága hamarosan intézkedik.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?