24 °C Budapest

Az Európai Unió átutalta a Strukturális Alapokból származó támogatási összegek első részletét

Pénzcentrum
2004. augusztus 9. 16:44

Közel 28 milliárd forint érkezett július végén több részletben az Európai Bizottságtól a kifizető hatósági feladatokat ellátó Nemzeti Programengedélyező Iroda Magyar Államkincstárban megnyitott számláira. A következő hónapokban további közel ekkora összeg várható. A pénz az Európai Unió Strukturális Alapjaiból származó támogatási összeg első részlete.

A Közösség Strukturális Alapjai az idén és a következő két évben mintegy 500 milliárd forintot, 1.995 milliárd eurót biztosítanak Magyarország számára a Nemzeti Fejlesztési Terv 5 operatív programjának finanszírozására. E programok a regionális fejlesztést, a környezetvédelmet, a gazdasági versenyképesség javítását, a humánerőforrás-fejlesztést, a szociális feltételek kedvező változtatását szolgálják.

A programokra biztosított pénzekre pályázni kell az érintett irányító hatóságoknál, a pályáztatás már megkezdődött, a kezdeti eredmények bíztatóak, igen nagy az érdeklődés, pályázatok már jelentős számban érkeztek.

A pályázatok fogadásáról az irányító hatóságok gondoskodnak, s az elfogadott pályázatokra a pénzeket a magyar költségvetés előfinanszírozza, illetve biztosítja a hazai társfinanszírozási részt. Az előlegekből a jóváírt összegeket a hatályos pénzügyi lebonyolítás szabályai szerint a Nemzeti Programengedélyező Iroda a felelős minisztériumokban felállított irányító hatóságok számára utalja tovább, miután utóbbiak a kedvezményezettek részére közvetlenül kifizették a támogatásokat utófinanszírozás keretében.

Az ez évi költségvetés azzal számol, hogy a Strukturális Alapokból mintegy 60 milliárd forintos támogatás érkezik, amelyekhez a kapcsolódó magyar finanszírozás eléri a 27 milliárd forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Regionális Fejlesztési Operatív Program számlájára az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 7.6 milliárd forint, a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program számlájára az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 8.14 milliárd forint, a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program számára az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 10.68 milliárd forint érkezett, az Európai Szociális Alap pedig a Regionális Fejlesztési Operatív Programnak 1.3 milliárd forintot, a Humán Erőforrás Operatív Programnak 9.6 milliárd forintot utalt át. Az AVOP támogatási összeg átutalásáról az Európai Unió Bizottsága hamarosan intézkedik.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17