12 °C Budapest

OECD: kicsit kritikusabban az euró-zónáról

Pénzcentrum
2004. július 27. 14:18

Az elmúlt héten jelent meg az Európai Bizottság jelentése az euró első öt évéről. A mai napon az OECD publikálta tanulmányát az euró-zónáról. Az OECD lényegesen kritikusabb hangnemet használ a gazdasági és monetáris unióval szemben. A jelentés összefoglalója kiemeli, hogy az eurót használó országok kiábrándító teljesítményt mutattak a külső sokkokkal szembeni ellenállás tekintetében, illetve a különbség a legfejlettebb országokkal szemben továbbra is jelentős és szélesedik. A különbségek az unió országai között is növekedtek.


Az OECD több ajánlást tesz az uniós gazdaságpolitikával kapcsolatban. A szervezet szerint fel kell gyorsítani a konvergenciát. Csökkenteni kell az árkülönbségeket, a bérdifferenciákat mérsékelni kell, növelni kell a munkaerő mobilitását, meg kell állítani az országok fejlettségbeli különbségének növekedését.

Tovább kell mélyíteni az integrációt az áruk, szolgáltatások és pénzügyi piacok tekintetében. Növelni kell a beruházások összegét illetve arányát a kutatás-fejlesztésbe illetve a humán erőforrással kapcsolatos területeken. Lépéseket kell tenni, hogy az adórendszerek illetve a szociális ellátó rendszerek közötti különbségek az egyes országok között mérséklődjenek, és minél jobban elősegítsék a konvergenciát és a költségvetések fenntarthatóságát.

A költségvetési politikát illetően az előretekintésnek nagyobb szerepet kell szánni, ennek tükrében kell fenntartható fiskális pozícióra törekedni. A költségvetési konszolidációval, a kiegyensúlyozottabb gazdálkodással a rövid távú alkalmazkodás feltételei, lehetőségei is javulnak. Az euró-zóna országainak gazdaságára az öregedő társadalom problémája egyre nagyobb súlyt helyez. A tervezésben legalább középtávú célokat kell megfogalmazni, és ezt tekinteni kemény költségvetési korlátnak.

Az euró-zónában és az Európai Unió egészében is törekedni kell a regionális különbségek csökkentésére. Ha a fejletlen régiók képesek lennének legalább a mostani átlag szintjére emelkedni, az már nagy előrelépésnek számítana. Ezzel az egész térség közelebb kerülhetnek a lisszaboni célokhoz, és könnyebb lenne a Stabilitási és Növekedési Egyezmény elvárásait is teljesíteni.

Az OECD szerint az euró-zóna gazdasága 2004-ben már érezhető élénkülést mutathat (1.6%), 2005-ben a GDP 2.5%-kal bővülhet. Az infláció várhatóan mérséklődik, 2005-ben 1.5%-ra csökkenhet. A kamatszintben középtávon nem várható változás, ha az inflációs nyomás nem erősödik.

Az OECD hangsúlyosan szól a regionális politika fontosságáról. Törekedni kell arra, hogy a támogatások a leginkább rászorult régiókba jussanak. Az áruk és szolgáltatások szabad áramlása előtti maradék akadályokat minél előbb le kell bontani. A célok a következő módon foglalhatóak össze: kohézió, versenyképesség, együttműködés.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm