37 °C Budapest

OECD: kicsit kritikusabban az euró-zónáról

Pénzcentrum
2004. július 27. 14:18

Az elmúlt héten jelent meg az Európai Bizottság jelentése az euró első öt évéről. A mai napon az OECD publikálta tanulmányát az euró-zónáról. Az OECD lényegesen kritikusabb hangnemet használ a gazdasági és monetáris unióval szemben. A jelentés összefoglalója kiemeli, hogy az eurót használó országok kiábrándító teljesítményt mutattak a külső sokkokkal szembeni ellenállás tekintetében, illetve a különbség a legfejlettebb országokkal szemben továbbra is jelentős és szélesedik. A különbségek az unió országai között is növekedtek.


Az OECD több ajánlást tesz az uniós gazdaságpolitikával kapcsolatban. A szervezet szerint fel kell gyorsítani a konvergenciát. Csökkenteni kell az árkülönbségeket, a bérdifferenciákat mérsékelni kell, növelni kell a munkaerő mobilitását, meg kell állítani az országok fejlettségbeli különbségének növekedését.

Tovább kell mélyíteni az integrációt az áruk, szolgáltatások és pénzügyi piacok tekintetében. Növelni kell a beruházások összegét illetve arányát a kutatás-fejlesztésbe illetve a humán erőforrással kapcsolatos területeken. Lépéseket kell tenni, hogy az adórendszerek illetve a szociális ellátó rendszerek közötti különbségek az egyes országok között mérséklődjenek, és minél jobban elősegítsék a konvergenciát és a költségvetések fenntarthatóságát.

A költségvetési politikát illetően az előretekintésnek nagyobb szerepet kell szánni, ennek tükrében kell fenntartható fiskális pozícióra törekedni. A költségvetési konszolidációval, a kiegyensúlyozottabb gazdálkodással a rövid távú alkalmazkodás feltételei, lehetőségei is javulnak. Az euró-zóna országainak gazdaságára az öregedő társadalom problémája egyre nagyobb súlyt helyez. A tervezésben legalább középtávú célokat kell megfogalmazni, és ezt tekinteni kemény költségvetési korlátnak.

Az euró-zónában és az Európai Unió egészében is törekedni kell a regionális különbségek csökkentésére. Ha a fejletlen régiók képesek lennének legalább a mostani átlag szintjére emelkedni, az már nagy előrelépésnek számítana. Ezzel az egész térség közelebb kerülhetnek a lisszaboni célokhoz, és könnyebb lenne a Stabilitási és Növekedési Egyezmény elvárásait is teljesíteni.

Az OECD szerint az euró-zóna gazdasága 2004-ben már érezhető élénkülést mutathat (1.6%), 2005-ben a GDP 2.5%-kal bővülhet. Az infláció várhatóan mérséklődik, 2005-ben 1.5%-ra csökkenhet. A kamatszintben középtávon nem várható változás, ha az inflációs nyomás nem erősödik.

Az OECD hangsúlyosan szól a regionális politika fontosságáról. Törekedni kell arra, hogy a támogatások a leginkább rászorult régiókba jussanak. Az áruk és szolgáltatások szabad áramlása előtti maradék akadályokat minél előbb le kell bontani. A célok a következő módon foglalhatóak össze: kohézió, versenyképesség, együttműködés.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?