OECD: kicsit kritikusabban az euró-zónáról

Pénzcentrum
2004. július 27. 14:18

Az elmúlt héten jelent meg az Európai Bizottság jelentése az euró első öt évéről. A mai napon az OECD publikálta tanulmányát az euró-zónáról. Az OECD lényegesen kritikusabb hangnemet használ a gazdasági és monetáris unióval szemben. A jelentés összefoglalója kiemeli, hogy az eurót használó országok kiábrándító teljesítményt mutattak a külső sokkokkal szembeni ellenállás tekintetében, illetve a különbség a legfejlettebb országokkal szemben továbbra is jelentős és szélesedik. A különbségek az unió országai között is növekedtek.


Az OECD több ajánlást tesz az uniós gazdaságpolitikával kapcsolatban. A szervezet szerint fel kell gyorsítani a konvergenciát. Csökkenteni kell az árkülönbségeket, a bérdifferenciákat mérsékelni kell, növelni kell a munkaerő mobilitását, meg kell állítani az országok fejlettségbeli különbségének növekedését.

Tovább kell mélyíteni az integrációt az áruk, szolgáltatások és pénzügyi piacok tekintetében. Növelni kell a beruházások összegét illetve arányát a kutatás-fejlesztésbe illetve a humán erőforrással kapcsolatos területeken. Lépéseket kell tenni, hogy az adórendszerek illetve a szociális ellátó rendszerek közötti különbségek az egyes országok között mérséklődjenek, és minél jobban elősegítsék a konvergenciát és a költségvetések fenntarthatóságát.

A költségvetési politikát illetően az előretekintésnek nagyobb szerepet kell szánni, ennek tükrében kell fenntartható fiskális pozícióra törekedni. A költségvetési konszolidációval, a kiegyensúlyozottabb gazdálkodással a rövid távú alkalmazkodás feltételei, lehetőségei is javulnak. Az euró-zóna országainak gazdaságára az öregedő társadalom problémája egyre nagyobb súlyt helyez. A tervezésben legalább középtávú célokat kell megfogalmazni, és ezt tekinteni kemény költségvetési korlátnak.

Az euró-zónában és az Európai Unió egészében is törekedni kell a regionális különbségek csökkentésére. Ha a fejletlen régiók képesek lennének legalább a mostani átlag szintjére emelkedni, az már nagy előrelépésnek számítana. Ezzel az egész térség közelebb kerülhetnek a lisszaboni célokhoz, és könnyebb lenne a Stabilitási és Növekedési Egyezmény elvárásait is teljesíteni.

Az OECD szerint az euró-zóna gazdasága 2004-ben már érezhető élénkülést mutathat (1.6%), 2005-ben a GDP 2.5%-kal bővülhet. Az infláció várhatóan mérséklődik, 2005-ben 1.5%-ra csökkenhet. A kamatszintben középtávon nem várható változás, ha az inflációs nyomás nem erősödik.

Az OECD hangsúlyosan szól a regionális politika fontosságáról. Törekedni kell arra, hogy a támogatások a leginkább rászorult régiókba jussanak. Az áruk és szolgáltatások szabad áramlása előtti maradék akadályokat minél előbb le kell bontani. A célok a következő módon foglalhatóak össze: kohézió, versenyképesség, együttműködés.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM