OECD: kicsit kritikusabban az euró-zónáról

Pénzcentrum
2004. július 27. 14:18

Az elmúlt héten jelent meg az Európai Bizottság jelentése az euró első öt évéről. A mai napon az OECD publikálta tanulmányát az euró-zónáról. Az OECD lényegesen kritikusabb hangnemet használ a gazdasági és monetáris unióval szemben. A jelentés összefoglalója kiemeli, hogy az eurót használó országok kiábrándító teljesítményt mutattak a külső sokkokkal szembeni ellenállás tekintetében, illetve a különbség a legfejlettebb országokkal szemben továbbra is jelentős és szélesedik. A különbségek az unió országai között is növekedtek.


Az OECD több ajánlást tesz az uniós gazdaságpolitikával kapcsolatban. A szervezet szerint fel kell gyorsítani a konvergenciát. Csökkenteni kell az árkülönbségeket, a bérdifferenciákat mérsékelni kell, növelni kell a munkaerő mobilitását, meg kell állítani az országok fejlettségbeli különbségének növekedését.

Tovább kell mélyíteni az integrációt az áruk, szolgáltatások és pénzügyi piacok tekintetében. Növelni kell a beruházások összegét illetve arányát a kutatás-fejlesztésbe illetve a humán erőforrással kapcsolatos területeken. Lépéseket kell tenni, hogy az adórendszerek illetve a szociális ellátó rendszerek közötti különbségek az egyes országok között mérséklődjenek, és minél jobban elősegítsék a konvergenciát és a költségvetések fenntarthatóságát.

A költségvetési politikát illetően az előretekintésnek nagyobb szerepet kell szánni, ennek tükrében kell fenntartható fiskális pozícióra törekedni. A költségvetési konszolidációval, a kiegyensúlyozottabb gazdálkodással a rövid távú alkalmazkodás feltételei, lehetőségei is javulnak. Az euró-zóna országainak gazdaságára az öregedő társadalom problémája egyre nagyobb súlyt helyez. A tervezésben legalább középtávú célokat kell megfogalmazni, és ezt tekinteni kemény költségvetési korlátnak.

Az euró-zónában és az Európai Unió egészében is törekedni kell a regionális különbségek csökkentésére. Ha a fejletlen régiók képesek lennének legalább a mostani átlag szintjére emelkedni, az már nagy előrelépésnek számítana. Ezzel az egész térség közelebb kerülhetnek a lisszaboni célokhoz, és könnyebb lenne a Stabilitási és Növekedési Egyezmény elvárásait is teljesíteni.

Az OECD szerint az euró-zóna gazdasága 2004-ben már érezhető élénkülést mutathat (1.6%), 2005-ben a GDP 2.5%-kal bővülhet. Az infláció várhatóan mérséklődik, 2005-ben 1.5%-ra csökkenhet. A kamatszintben középtávon nem várható változás, ha az inflációs nyomás nem erősödik.

Az OECD hangsúlyosan szól a regionális politika fontosságáról. Törekedni kell arra, hogy a támogatások a leginkább rászorult régiókba jussanak. Az áruk és szolgáltatások szabad áramlása előtti maradék akadályokat minél előbb le kell bontani. A célok a következő módon foglalhatóak össze: kohézió, versenyképesség, együttműködés.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43