25 °C Budapest

A bevásárló turizmus is csökkenti a hazai kiskereskedelmi forgalmat

Pénzcentrum
2004. július 21. 09:00

Lassan mérséklődik a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme. Az előző év 8.9%-os éves átlagos növekedését követően, idén májusban, illetve az első öt hónapban egyaránt 6.8-6.8%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mérséklődő dinamika több hatás eredményeként állhatott elő. Egyrészt a bérnövekedés üteme jelentősen lassult, ugyanakkor egyre többet vásárolunk az országhatáron kívül is.

Az EU-csatlakozással, 2004 májusától jelentősen megváltoztak a hazai kiskereskedelem körülményei. Az a tény, hogy határaink jelentős része még könnyebben átjárhatóvá vált, szabadabbá tette a "bevásárló turizmust" is. Mind a magyarok, mind a határon kívüliek könnyebben hozhatnak be, illetve vihetnek ki - összességében jelentős mennyiségű - kiskereskedelmi árut. A 2004. május havi kiskereskedelmi adatok összességükben még nem mutatnak jelentős tendenciaváltást, néhány szakterületen (pl.: ital-, dohány, üzemanyag-kiskereskedelem) azonban már jelzik e folyamat erősödését.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az első öt hónapban 3.0%-kal emelkedtek. A szaküzletek közül a jövedéki termékekre szakosodott (dohányáru, illetve ital) üzletek forgalma mérséklődött.

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülési üteme 2004-ben folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első öt hónapban 10.2%-kal, májusban 10.8%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest. Májusban a legdinamikusabban (17.9%-kal) - főként az építőanyag-kiskereskedelem értékesítésének felfutása következtében - a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem eladásai emelkedtek. Dinamikusan (10.3%-kal) nőtt - az egyébként kis súlyú - használtcikk-forgalom.

A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (8.3%-os) növekedésében az illatszerüzletek értékesítésének gyors bővülése játszott szerepet. Számottevően (7.4%-kal) emelkedett a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem forgalma is. Vesztett korábbi lendületéből a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem, melynek I-V. havi eladásai 5.5%-kal, májusi eladásai 3.3%-kal nőttek.

Az Európai Unióban májusban romlott a kiskereskedelmi konjunktúra. Az eurózónára 0.9%-os csökkenést, míg az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt (az EU-15-ben) 1.4%-os, illetve az újonnan csatlakozott országokkal együtt (az EU-25-ben) 1.6%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést becsült az Eurostat az előző év azonos időszakához képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Unió tevékenységi besorolása szerint a jármű- és üzemanyag-kereskedelem nem tartozik a kiskereskedelmi ágazatba, ezért adatai az eddigiekben tárgyalt kiskereskedelmi forgalomban sincsenek figyelembe véve. A korábbi hazai gyakorlatnak megfelelően azonban a KSH adatgyűjtése erre a területre is kiterjed.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem értékesítése 2004-ben jelentős havi különbségeket mutatott. Az első három hónapban tapasztalt gyengélkedés után áprilisban rendkívüli (42%-os) mértékben megnőttek az eladások, mely dinamizmus még májusra is áthúzódott, amikor a forgalom volumene 27%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet

A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem forgalmának (3.1%-os) növekedése elmaradt a gépjármű-értékesítés növekedésétől. Ebben szerepet játszhat a magánbehozatal, az "üzemanyag-turizmus" növekedése is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22