A bevásárló turizmus is csökkenti a hazai kiskereskedelmi forgalmat

Pénzcentrum
2004. július 21. 09:00

Lassan mérséklődik a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme. Az előző év 8.9%-os éves átlagos növekedését követően, idén májusban, illetve az első öt hónapban egyaránt 6.8-6.8%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mérséklődő dinamika több hatás eredményeként állhatott elő. Egyrészt a bérnövekedés üteme jelentősen lassult, ugyanakkor egyre többet vásárolunk az országhatáron kívül is.

Az EU-csatlakozással, 2004 májusától jelentősen megváltoztak a hazai kiskereskedelem körülményei. Az a tény, hogy határaink jelentős része még könnyebben átjárhatóvá vált, szabadabbá tette a "bevásárló turizmust" is. Mind a magyarok, mind a határon kívüliek könnyebben hozhatnak be, illetve vihetnek ki - összességében jelentős mennyiségű - kiskereskedelmi árut. A 2004. május havi kiskereskedelmi adatok összességükben még nem mutatnak jelentős tendenciaváltást, néhány szakterületen (pl.: ital-, dohány, üzemanyag-kiskereskedelem) azonban már jelzik e folyamat erősödését.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az első öt hónapban 3.0%-kal emelkedtek. A szaküzletek közül a jövedéki termékekre szakosodott (dohányáru, illetve ital) üzletek forgalma mérséklődött.

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülési üteme 2004-ben folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első öt hónapban 10.2%-kal, májusban 10.8%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest. Májusban a legdinamikusabban (17.9%-kal) - főként az építőanyag-kiskereskedelem értékesítésének felfutása következtében - a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem eladásai emelkedtek. Dinamikusan (10.3%-kal) nőtt - az egyébként kis súlyú - használtcikk-forgalom.

A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (8.3%-os) növekedésében az illatszerüzletek értékesítésének gyors bővülése játszott szerepet. Számottevően (7.4%-kal) emelkedett a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem forgalma is. Vesztett korábbi lendületéből a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem, melynek I-V. havi eladásai 5.5%-kal, májusi eladásai 3.3%-kal nőttek.

Az Európai Unióban májusban romlott a kiskereskedelmi konjunktúra. Az eurózónára 0.9%-os csökkenést, míg az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt (az EU-15-ben) 1.4%-os, illetve az újonnan csatlakozott országokkal együtt (az EU-25-ben) 1.6%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést becsült az Eurostat az előző év azonos időszakához képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Európai Unió tevékenységi besorolása szerint a jármű- és üzemanyag-kereskedelem nem tartozik a kiskereskedelmi ágazatba, ezért adatai az eddigiekben tárgyalt kiskereskedelmi forgalomban sincsenek figyelembe véve. A korábbi hazai gyakorlatnak megfelelően azonban a KSH adatgyűjtése erre a területre is kiterjed.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem értékesítése 2004-ben jelentős havi különbségeket mutatott. Az első három hónapban tapasztalt gyengélkedés után áprilisban rendkívüli (42%-os) mértékben megnőttek az eladások, mely dinamizmus még májusra is áthúzódott, amikor a forgalom volumene 27%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet

A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem forgalmának (3.1%-os) növekedése elmaradt a gépjármű-értékesítés növekedésétől. Ebben szerepet játszhat a magánbehozatal, az "üzemanyag-turizmus" növekedése is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM