27 °C Budapest

A bevásárló turizmus is csökkenti a hazai kiskereskedelmi forgalmat

Pénzcentrum
2004. július 21. 09:00

Lassan mérséklődik a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme. Az előző év 8.9%-os éves átlagos növekedését követően, idén májusban, illetve az első öt hónapban egyaránt 6.8-6.8%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mérséklődő dinamika több hatás eredményeként állhatott elő. Egyrészt a bérnövekedés üteme jelentősen lassult, ugyanakkor egyre többet vásárolunk az országhatáron kívül is.

Az EU-csatlakozással, 2004 májusától jelentősen megváltoztak a hazai kiskereskedelem körülményei. Az a tény, hogy határaink jelentős része még könnyebben átjárhatóvá vált, szabadabbá tette a "bevásárló turizmust" is. Mind a magyarok, mind a határon kívüliek könnyebben hozhatnak be, illetve vihetnek ki - összességében jelentős mennyiségű - kiskereskedelmi árut. A 2004. május havi kiskereskedelmi adatok összességükben még nem mutatnak jelentős tendenciaváltást, néhány szakterületen (pl.: ital-, dohány, üzemanyag-kiskereskedelem) azonban már jelzik e folyamat erősödését.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az első öt hónapban 3.0%-kal emelkedtek. A szaküzletek közül a jövedéki termékekre szakosodott (dohányáru, illetve ital) üzletek forgalma mérséklődött.

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülési üteme 2004-ben folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első öt hónapban 10.2%-kal, májusban 10.8%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest. Májusban a legdinamikusabban (17.9%-kal) - főként az építőanyag-kiskereskedelem értékesítésének felfutása következtében - a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem eladásai emelkedtek. Dinamikusan (10.3%-kal) nőtt - az egyébként kis súlyú - használtcikk-forgalom.

A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (8.3%-os) növekedésében az illatszerüzletek értékesítésének gyors bővülése játszott szerepet. Számottevően (7.4%-kal) emelkedett a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem forgalma is. Vesztett korábbi lendületéből a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem, melynek I-V. havi eladásai 5.5%-kal, májusi eladásai 3.3%-kal nőttek.

Az Európai Unióban májusban romlott a kiskereskedelmi konjunktúra. Az eurózónára 0.9%-os csökkenést, míg az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt (az EU-15-ben) 1.4%-os, illetve az újonnan csatlakozott országokkal együtt (az EU-25-ben) 1.6%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést becsült az Eurostat az előző év azonos időszakához képest.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Unió tevékenységi besorolása szerint a jármű- és üzemanyag-kereskedelem nem tartozik a kiskereskedelmi ágazatba, ezért adatai az eddigiekben tárgyalt kiskereskedelmi forgalomban sincsenek figyelembe véve. A korábbi hazai gyakorlatnak megfelelően azonban a KSH adatgyűjtése erre a területre is kiterjed.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem értékesítése 2004-ben jelentős havi különbségeket mutatott. Az első három hónapban tapasztalt gyengélkedés után áprilisban rendkívüli (42%-os) mértékben megnőttek az eladások, mely dinamizmus még májusra is áthúzódott, amikor a forgalom volumene 27%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet

A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem forgalmának (3.1%-os) növekedése elmaradt a gépjármű-értékesítés növekedésétől. Ebben szerepet játszhat a magánbehozatal, az "üzemanyag-turizmus" növekedése is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?