7 °C Budapest

250-nél a forint, Greenspan erősítette a dollárt

Pénzcentrum
2004. július 21. 10:25

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama mintegy fél forinttal gyengébben, a 250-es szintnél nyitott, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában jellemzően e határ közvetlen közelében mozgott. Az állampapírok másodpiacán vegyes irányú, szerény hozamelmozdulás figyelhető meg a holnapi aukciók előtt. A dollár számottevő erősödést produkált az euróval és a jennel szemben.


eurhufcomp
eurhufcomp
A Ft/euró kurzus a tegnapi zárószintjénél (249.50-249.70) mintegy fél forinttal gyengébben nyitott, a kurzus a legutóbbi kötések alapján jellemzően a 249.60-250.10 Ft/euró közötti sávban ingadozik, mely a sávközéptől mintegy -11.45%-os pozíciót jelent.

A ma reggeli - mérséklődő bővülésről számot adó - májusi kiskereskedelmi forgalmi adatok nem gyakoroltak különösebb hatást a piaci folyamatokra. Mivel a héten már nem jelenik meg fontosabb magyar makroadat, így a hazai fizetőeszköz kurzusára egyéb (belső és külső) tényezők lehetnek hatással.

Egyes elemzők szerint a forint a héten akár a 248-as szint közelébe is erősödhet, míg mások azzal érvelnek, hogy ha a kurzus tartósabban is átlépi a 250-es szintet, úgy onnan kisebb korrekció is bekövetkezhet (újra 251-252 közé tevődhet át a kereskedés) az elmúlt napokban tapasztalt relatív erősebb forintkurzust követően. A hazai fizetőeszköz mozgására a zloty tegnapi számottevő gyengülése csak kisebb hatással volt, a zloty ugyanakkor ma is gyengélkedik, mely ma már a forintra is fokozottabb hatással lehet.

A dollár erősödésének következtében ismét távolabb került a Ft/USD árfolyam a 200-as szinttől, a tegnapi 200.50-201 közötti sávból mostanra 202.30-202.70 közé mozdult a kurzus.

Az állampapírok másodpiacán kismértékű (3-5 bp-os), vegyes irányú hozamelmozdulások mutatkoznak. A tegnapi mérsékelt hozamemelkedés a másodpiacon a holnap két aukció előtti pozícióátrendezéseknek tudható be. Az ÁKK csütörtökön a 3 és a 15 éves futamidejű papírok kibocsátását végzi, a felkínált mennyiség 50, illetve 15 milliárd forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


eurusdcomp
eurusdcomp
A FED elnökének tegnap esti szenátusi meghallgatásán a nagytekintélyű vezető elmondta, hogy az amerikai gazdasági növekedés fenntartható szintre került, jók az Egyesült Államok gazdasági trendjei, az infláció egyelőre nem jelent számottevő problémát, mindazonáltal további kamatemelésekre fog sor kerülni a következő időszakban.

A kijelentésekre a piac reakciója többek között a dollár érezhető - már a nap korábbi szakaszában elkezdődött - erősödésében jelentkezett, a kurzus a beszéd kezdete előtti 1.2370 közeli szintekről egészen az 1.23-as szintig jutott, mely erősebb ellenállási pontnak bizonyult, jelenleg az 1.2340-1.2350 USD/EUR sávban születnek a kötések. Ma nem jelenik meg nagyobb piaci érdeklődésre számot tartó makrogazdasági adat sem az USA-ban, sem az euró-zónában, így a kurzus feltehetően egyéb (pl. Greenspan mai meghallgatása) hatások eredményeként ingadozhat.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen is a gyengülés jeleit mutatta a dollárral szemben, a Greenspan-beszéd előtti 108.10 közeli szintekről rövid idő alatt a 108.60 közelébe mozdult a kurzus, mely jelenleg is ott ingadozik. A japán kormány egyik illetékese a szigetország gazdasági növekedési prognózisát az eddigi közel duplájára, 3.5%-ra emelte, melynek hatása a JPY/USD kurzusban csak igen korlátozott mértékben jelent meg.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm