17 °C Budapest

250-nél a forint, Greenspan erősítette a dollárt

Pénzcentrum
2004. július 21. 10:25

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama mintegy fél forinttal gyengébben, a 250-es szintnél nyitott, a kurzus a kereskedés eddigi szakaszában jellemzően e határ közvetlen közelében mozgott. Az állampapírok másodpiacán vegyes irányú, szerény hozamelmozdulás figyelhető meg a holnapi aukciók előtt. A dollár számottevő erősödést produkált az euróval és a jennel szemben.


eurhufcomp
eurhufcomp
A Ft/euró kurzus a tegnapi zárószintjénél (249.50-249.70) mintegy fél forinttal gyengébben nyitott, a kurzus a legutóbbi kötések alapján jellemzően a 249.60-250.10 Ft/euró közötti sávban ingadozik, mely a sávközéptől mintegy -11.45%-os pozíciót jelent.

A ma reggeli - mérséklődő bővülésről számot adó - májusi kiskereskedelmi forgalmi adatok nem gyakoroltak különösebb hatást a piaci folyamatokra. Mivel a héten már nem jelenik meg fontosabb magyar makroadat, így a hazai fizetőeszköz kurzusára egyéb (belső és külső) tényezők lehetnek hatással.

Egyes elemzők szerint a forint a héten akár a 248-as szint közelébe is erősödhet, míg mások azzal érvelnek, hogy ha a kurzus tartósabban is átlépi a 250-es szintet, úgy onnan kisebb korrekció is bekövetkezhet (újra 251-252 közé tevődhet át a kereskedés) az elmúlt napokban tapasztalt relatív erősebb forintkurzust követően. A hazai fizetőeszköz mozgására a zloty tegnapi számottevő gyengülése csak kisebb hatással volt, a zloty ugyanakkor ma is gyengélkedik, mely ma már a forintra is fokozottabb hatással lehet.

A dollár erősödésének következtében ismét távolabb került a Ft/USD árfolyam a 200-as szinttől, a tegnapi 200.50-201 közötti sávból mostanra 202.30-202.70 közé mozdult a kurzus.

Az állampapírok másodpiacán kismértékű (3-5 bp-os), vegyes irányú hozamelmozdulások mutatkoznak. A tegnapi mérsékelt hozamemelkedés a másodpiacon a holnap két aukció előtti pozícióátrendezéseknek tudható be. Az ÁKK csütörtökön a 3 és a 15 éves futamidejű papírok kibocsátását végzi, a felkínált mennyiség 50, illetve 15 milliárd forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


eurusdcomp
eurusdcomp
A FED elnökének tegnap esti szenátusi meghallgatásán a nagytekintélyű vezető elmondta, hogy az amerikai gazdasági növekedés fenntartható szintre került, jók az Egyesült Államok gazdasági trendjei, az infláció egyelőre nem jelent számottevő problémát, mindazonáltal további kamatemelésekre fog sor kerülni a következő időszakban.

A kijelentésekre a piac reakciója többek között a dollár érezhető - már a nap korábbi szakaszában elkezdődött - erősödésében jelentkezett, a kurzus a beszéd kezdete előtti 1.2370 közeli szintekről egészen az 1.23-as szintig jutott, mely erősebb ellenállási pontnak bizonyult, jelenleg az 1.2340-1.2350 USD/EUR sávban születnek a kötések. Ma nem jelenik meg nagyobb piaci érdeklődésre számot tartó makrogazdasági adat sem az USA-ban, sem az euró-zónában, így a kurzus feltehetően egyéb (pl. Greenspan mai meghallgatása) hatások eredményeként ingadozhat.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen is a gyengülés jeleit mutatta a dollárral szemben, a Greenspan-beszéd előtti 108.10 közeli szintekről rövid idő alatt a 108.60 közelébe mozdult a kurzus, mely jelenleg is ott ingadozik. A japán kormány egyik illetékese a szigetország gazdasági növekedési prognózisát az eddigi közel duplájára, 3.5%-ra emelte, melynek hatása a JPY/USD kurzusban csak igen korlátozott mértékben jelent meg.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?