Váratlan emelkedés a ZEW konjunktúra-indexben

Pénzcentrum
2004. július 20. 11:02

A mannheimi gazdaságkutató intézet által közölt adatok szerint júliusban 48.4 pontra emelkedett a német gazdaság konjunktúra-indexe. Elemzők a júniusi 47.4 pontot követően visszaesésre számítottak.

A német konjunktúra-indexre vonatkozó Reuters konszenzus 47 pontot mutatott, amelynél a várakozások 44 és 49.3 pont között szóródtak.

A jelenlegi helyzetmegítélésre vonatkozó index -69.3 pontra emelkedett a júniusi -69.8 pontot követően.

Az euró-zóna konjunktúra-indexe ugyanakkor visszaesést mutat: a júniusi 56.8 pontot követően 55.5 pontra mérséklődött a mutató. A 12 tagú gazdasági övezet jelenlegi helyzetmegítélésére vonatkozó index ugyanakkor emelkedést mutatott: a júniusi -45 pontot követően -40.5 pontra javult.

Az emelkedő német konjunktúra-index továbbra is óvatos optimizmusra adhat okot a gazdasági folyamatok várható alakulása szempontjából. Elemzők szerint az export szárnyán bővülő német gazdaságnak további lendületet adhatna, ha a gyér belső kereslet is az egyelőre hiányolt fellendülés jeleit mutatná.

A német gazdasággal kapcsolatos optimizmus fokozódásának egyik legnagyobb gátja továbbra is a munkaerőpiaci tendenciák miatt alacsony beslő kereslet. Bár a német export lendületesen bővül, ugyanakkor a kutatók kedvezőtlennek ítélik a dollár elmúlt heketben tapasztalt gyengélkedését, illetve az egész gazdaság szempontjából kedvezőtlen hatásokat eredményező (kőolaj-, illetve)általános energiaár-emelkedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A ZEW-indexek jelentősége főként abban áll, hogy az Európai Unióban az egyes hónapokban ezek az első, a gazdasági konjunktúra alakulására vonatkozó jelzőszámok, melyek a piac számára, illetve a többi konjunktúramutató várható alakulására szempontjából is orientáló szereppel bírnak.

A ZEW kutatóintézet havonta 288 elemzőt és intézményi befektetőt kérdez meg a jelenlegi, illetve a középtávú (az elkövetkezendő 6 hónapra vonatkozó) gazdasági helyzetről alkotott véleményéről.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06