Váratlan emelkedés a ZEW konjunktúra-indexben

Pénzcentrum
2004. július 20. 11:02

A mannheimi gazdaságkutató intézet által közölt adatok szerint júliusban 48.4 pontra emelkedett a német gazdaság konjunktúra-indexe. Elemzők a júniusi 47.4 pontot követően visszaesésre számítottak.

A német konjunktúra-indexre vonatkozó Reuters konszenzus 47 pontot mutatott, amelynél a várakozások 44 és 49.3 pont között szóródtak.

A jelenlegi helyzetmegítélésre vonatkozó index -69.3 pontra emelkedett a júniusi -69.8 pontot követően.

Az euró-zóna konjunktúra-indexe ugyanakkor visszaesést mutat: a júniusi 56.8 pontot követően 55.5 pontra mérséklődött a mutató. A 12 tagú gazdasági övezet jelenlegi helyzetmegítélésére vonatkozó index ugyanakkor emelkedést mutatott: a júniusi -45 pontot követően -40.5 pontra javult.

Az emelkedő német konjunktúra-index továbbra is óvatos optimizmusra adhat okot a gazdasági folyamatok várható alakulása szempontjából. Elemzők szerint az export szárnyán bővülő német gazdaságnak további lendületet adhatna, ha a gyér belső kereslet is az egyelőre hiányolt fellendülés jeleit mutatná.

A német gazdasággal kapcsolatos optimizmus fokozódásának egyik legnagyobb gátja továbbra is a munkaerőpiaci tendenciák miatt alacsony beslő kereslet. Bár a német export lendületesen bővül, ugyanakkor a kutatók kedvezőtlennek ítélik a dollár elmúlt heketben tapasztalt gyengélkedését, illetve az egész gazdaság szempontjából kedvezőtlen hatásokat eredményező (kőolaj-, illetve)általános energiaár-emelkedés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A ZEW-indexek jelentősége főként abban áll, hogy az Európai Unióban az egyes hónapokban ezek az első, a gazdasági konjunktúra alakulására vonatkozó jelzőszámok, melyek a piac számára, illetve a többi konjunktúramutató várható alakulására szempontjából is orientáló szereppel bírnak.

A ZEW kutatóintézet havonta 288 elemzőt és intézményi befektetőt kérdez meg a jelenlegi, illetve a középtávú (az elkövetkezendő 6 hónapra vonatkozó) gazdasági helyzetről alkotott véleményéről.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?