Váratlan emelkedés a ZEW konjunktúra-indexben

Pénzcentrum
2004. július 20. 11:02

A mannheimi gazdaságkutató intézet által közölt adatok szerint júliusban 48.4 pontra emelkedett a német gazdaság konjunktúra-indexe. Elemzők a júniusi 47.4 pontot követően visszaesésre számítottak.

A német konjunktúra-indexre vonatkozó Reuters konszenzus 47 pontot mutatott, amelynél a várakozások 44 és 49.3 pont között szóródtak.

A jelenlegi helyzetmegítélésre vonatkozó index -69.3 pontra emelkedett a júniusi -69.8 pontot követően.

Az euró-zóna konjunktúra-indexe ugyanakkor visszaesést mutat: a júniusi 56.8 pontot követően 55.5 pontra mérséklődött a mutató. A 12 tagú gazdasági övezet jelenlegi helyzetmegítélésére vonatkozó index ugyanakkor emelkedést mutatott: a júniusi -45 pontot követően -40.5 pontra javult.

Az emelkedő német konjunktúra-index továbbra is óvatos optimizmusra adhat okot a gazdasági folyamatok várható alakulása szempontjából. Elemzők szerint az export szárnyán bővülő német gazdaságnak további lendületet adhatna, ha a gyér belső kereslet is az egyelőre hiányolt fellendülés jeleit mutatná.

A német gazdasággal kapcsolatos optimizmus fokozódásának egyik legnagyobb gátja továbbra is a munkaerőpiaci tendenciák miatt alacsony beslő kereslet. Bár a német export lendületesen bővül, ugyanakkor a kutatók kedvezőtlennek ítélik a dollár elmúlt heketben tapasztalt gyengélkedését, illetve az egész gazdaság szempontjából kedvezőtlen hatásokat eredményező (kőolaj-, illetve)általános energiaár-emelkedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A ZEW-indexek jelentősége főként abban áll, hogy az Európai Unióban az egyes hónapokban ezek az első, a gazdasági konjunktúra alakulására vonatkozó jelzőszámok, melyek a piac számára, illetve a többi konjunktúramutató várható alakulására szempontjából is orientáló szereppel bírnak.

A ZEW kutatóintézet havonta 288 elemzőt és intézményi befektetőt kérdez meg a jelenlegi, illetve a középtávú (az elkövetkezendő 6 hónapra vonatkozó) gazdasági helyzetről alkotott véleményéről.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?