28 °C Budapest

Váratlan emelkedés a ZEW konjunktúra-indexben

Pénzcentrum
2004. július 20. 11:02

A mannheimi gazdaságkutató intézet által közölt adatok szerint júliusban 48.4 pontra emelkedett a német gazdaság konjunktúra-indexe. Elemzők a júniusi 47.4 pontot követően visszaesésre számítottak.

A német konjunktúra-indexre vonatkozó Reuters konszenzus 47 pontot mutatott, amelynél a várakozások 44 és 49.3 pont között szóródtak.

A jelenlegi helyzetmegítélésre vonatkozó index -69.3 pontra emelkedett a júniusi -69.8 pontot követően.

Az euró-zóna konjunktúra-indexe ugyanakkor visszaesést mutat: a júniusi 56.8 pontot követően 55.5 pontra mérséklődött a mutató. A 12 tagú gazdasági övezet jelenlegi helyzetmegítélésére vonatkozó index ugyanakkor emelkedést mutatott: a júniusi -45 pontot követően -40.5 pontra javult.

Az emelkedő német konjunktúra-index továbbra is óvatos optimizmusra adhat okot a gazdasági folyamatok várható alakulása szempontjából. Elemzők szerint az export szárnyán bővülő német gazdaságnak további lendületet adhatna, ha a gyér belső kereslet is az egyelőre hiányolt fellendülés jeleit mutatná.

A német gazdasággal kapcsolatos optimizmus fokozódásának egyik legnagyobb gátja továbbra is a munkaerőpiaci tendenciák miatt alacsony beslő kereslet. Bár a német export lendületesen bővül, ugyanakkor a kutatók kedvezőtlennek ítélik a dollár elmúlt heketben tapasztalt gyengélkedését, illetve az egész gazdaság szempontjából kedvezőtlen hatásokat eredményező (kőolaj-, illetve)általános energiaár-emelkedés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A ZEW-indexek jelentősége főként abban áll, hogy az Európai Unióban az egyes hónapokban ezek az első, a gazdasági konjunktúra alakulására vonatkozó jelzőszámok, melyek a piac számára, illetve a többi konjunktúramutató várható alakulására szempontjából is orientáló szereppel bírnak.

A ZEW kutatóintézet havonta 288 elemzőt és intézményi befektetőt kérdez meg a jelenlegi, illetve a középtávú (az elkövetkezendő 6 hónapra vonatkozó) gazdasági helyzetről alkotott véleményéről.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem