22 °C Budapest

Gyengébb nyitás, a piac Greenspanre vár

Pénzcentrum
2004. július 20. 10:22

Tegnapi záróértékénél kissé gyengébben nyitott ma a forint az euróval szemben, az első kötések a 249.70-249.90 közötti sávban születtek. Az állampapírok másodpiacán mintegy 3-5 bp-os hozamemelkedés figyelhető meg. A devizapiacok láthatóan kivárnak Alan Greenspan FED-elnök ma kezdődő "két napos" meghallgatása előtt, a dollár/euró kurzus kisebb ingadozásokat követően továbbra is az 1.2450-es szint közelében mozog. A jen viszonylagos stabilitást mutatva a 108.50-es szintnél mozog a dollárral szemben.eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama mintegy fél forinttal gyengébben nyitott ma a tegnapi 249.10-249.30 Ft/eurós szinthez képest. A kereskedés eddigi szakaszában csak kismértékű ingadozások mutatkoznak, a legutóbbi kötések jellemzően a 249.60-250.10-es sávban születtek, mely az intervenciós sávban -11.5-11.55%-os pozíciót jelent.

A jegybank tegnapi döntését - változatlan alapkamat - követően rövid időre kisebb forinterősödés következett, mely szekértők szerint azt mutatja, hogy a forint magas kamattartalma továbbra is vonzó a befektetők szemében. A kurzus a délutáni órákban már inkább a 249-es szinthez közelített. A tegnapi kamatdöntéssel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet arra a momentumra, hogy az MNB korábbi elhatározásához konzekvensen a forint relatív erősebb szintjénél sokkal inkább a makrogazdasági fundamentumok, illetve az azokból eredő inflációs veszélyek figyelembe vételével dönt az alapkamatról. Ez a továbbiakban is iránymutatást adhat a piacnak a forint és az alapkamat közötti "összefüggés" tekintetében.

Egyes üzletkötők véleménye szerint a forint a következő napokban akár a 248-as szintet is megközelítheti az euróval szemben, ugyanakkor a nyári hónapokban megszokott alacsonyabb likviditás miatt nem szabad elfeledkezni az árfolyam fokozottabb törékenységéről. Egy-egy nagyobb szereplő döntései hirtelen akár több forintos elmozdulásokat is generálhatnak.

A forint/dollár kurzus a forint tegnapi kisebb erősödése eredményeként ismét a 200-as szint közvetlen közelében ingadozott, zárásra a 200.30-200.50 Ft/USD mozdult az árfolyam. A legutóbbi kötések jellemzően szintén ebben a sávban születtek.

Az állampapírok másodpiacán kisebb hozamemelkedés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában, a hozamok jellemzően 3-5 bp-tal állnak magasabban a tegnapi záróértékükhöz képest. Az Államadósság Kezelő Központ ma a 3 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 35 milliárd forint. Az aukciós átlaghozam várhatóan a 11.35-11.45% körül alakulhat.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár/euró kurzus egy átmeneti kisebb dollár erősödést követően (a kurzus egészen az 1.24-es szintig jutott) ismét az 1.2450 közelében ingadozik, a legutóbbi kötések jellemzően a 1.2440-1.2450 USD/EUR közötti sávban születtek.

A két vezető deviza kurzusára többek között a délelőtt megjelentő ZEW német, illetve az euró-zónára vonatkozó konjunktúra-indexek, illetve a délutáni megkezdett lakásépítések száma lehet nagyobb hatással. Várakozások szerint a konjunktúra-index kisebb csökkenést mutathat Európa legnagyobb gazdaságának vonatkozásában, amely ismét megerősíti, hogy az európai gazdasági fellendülés továbbra is ingatag lábakon áll. A várható kamatemelésekkel összefüggésben előre hozott keresleti hatás miatt kisebb emelkedést vár a piac az amerikai ingatlanpiaci adatoknál.

A két makroadatnál várhatóan nagyobb figyelmet szentel a piac Greenspan ma esti szenátusi meghallgatásának, illetve a holnap délelőtt sorra kerülő Financial Service House-ban megrendezésre kerülő panelbeszélgetésére. Várakozások szerint a FED elnöke a gazdasági teljesítmény lassulása, illetve az energiaárak megugrásának feltehetően egyszeri hatása miatt továbbra is kiáll a monetáris szigorítás fokozatos mértékének szükségessége/elegendősége mellett.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen dollárral szembeni kurzusa is a kivárás jeleit mutatja, a kurzus a ma reggeli 108.70 közeli szintekről kisebb erősödést követően a 108.4 JPY/USD szintre mozdult. Szakértők szerint a feltörekvő piacokról a fejlett piacokra való tőkeátcsoportosítás egy legnagyobb "haszonélvezője" Japán lehet többek között a folytatódó gazdasági optimizmus folytán. Várakozások szerint a holnap közzétételre kerülő japán külkereskedelmi mérleg többlet több éves csúcsot jelezhet, ami fundamentálisan tovább erősítheti a szigetország gazdaságába vetett bizalmat.


HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM