Gyengébb nyitás, a piac Greenspanre vár

Pénzcentrum
2004. július 20. 10:22

Tegnapi záróértékénél kissé gyengébben nyitott ma a forint az euróval szemben, az első kötések a 249.70-249.90 közötti sávban születtek. Az állampapírok másodpiacán mintegy 3-5 bp-os hozamemelkedés figyelhető meg. A devizapiacok láthatóan kivárnak Alan Greenspan FED-elnök ma kezdődő "két napos" meghallgatása előtt, a dollár/euró kurzus kisebb ingadozásokat követően továbbra is az 1.2450-es szint közelében mozog. A jen viszonylagos stabilitást mutatva a 108.50-es szintnél mozog a dollárral szemben.eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama mintegy fél forinttal gyengébben nyitott ma a tegnapi 249.10-249.30 Ft/eurós szinthez képest. A kereskedés eddigi szakaszában csak kismértékű ingadozások mutatkoznak, a legutóbbi kötések jellemzően a 249.60-250.10-es sávban születtek, mely az intervenciós sávban -11.5-11.55%-os pozíciót jelent.

A jegybank tegnapi döntését - változatlan alapkamat - követően rövid időre kisebb forinterősödés következett, mely szekértők szerint azt mutatja, hogy a forint magas kamattartalma továbbra is vonzó a befektetők szemében. A kurzus a délutáni órákban már inkább a 249-es szinthez közelített. A tegnapi kamatdöntéssel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet arra a momentumra, hogy az MNB korábbi elhatározásához konzekvensen a forint relatív erősebb szintjénél sokkal inkább a makrogazdasági fundamentumok, illetve az azokból eredő inflációs veszélyek figyelembe vételével dönt az alapkamatról. Ez a továbbiakban is iránymutatást adhat a piacnak a forint és az alapkamat közötti "összefüggés" tekintetében.

Egyes üzletkötők véleménye szerint a forint a következő napokban akár a 248-as szintet is megközelítheti az euróval szemben, ugyanakkor a nyári hónapokban megszokott alacsonyabb likviditás miatt nem szabad elfeledkezni az árfolyam fokozottabb törékenységéről. Egy-egy nagyobb szereplő döntései hirtelen akár több forintos elmozdulásokat is generálhatnak.

A forint/dollár kurzus a forint tegnapi kisebb erősödése eredményeként ismét a 200-as szint közvetlen közelében ingadozott, zárásra a 200.30-200.50 Ft/USD mozdult az árfolyam. A legutóbbi kötések jellemzően szintén ebben a sávban születtek.

Az állampapírok másodpiacán kisebb hozamemelkedés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában, a hozamok jellemzően 3-5 bp-tal állnak magasabban a tegnapi záróértékükhöz képest. Az Államadósság Kezelő Központ ma a 3 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 35 milliárd forint. Az aukciós átlaghozam várhatóan a 11.35-11.45% körül alakulhat.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár/euró kurzus egy átmeneti kisebb dollár erősödést követően (a kurzus egészen az 1.24-es szintig jutott) ismét az 1.2450 közelében ingadozik, a legutóbbi kötések jellemzően a 1.2440-1.2450 USD/EUR közötti sávban születtek.

A két vezető deviza kurzusára többek között a délelőtt megjelentő ZEW német, illetve az euró-zónára vonatkozó konjunktúra-indexek, illetve a délutáni megkezdett lakásépítések száma lehet nagyobb hatással. Várakozások szerint a konjunktúra-index kisebb csökkenést mutathat Európa legnagyobb gazdaságának vonatkozásában, amely ismét megerősíti, hogy az európai gazdasági fellendülés továbbra is ingatag lábakon áll. A várható kamatemelésekkel összefüggésben előre hozott keresleti hatás miatt kisebb emelkedést vár a piac az amerikai ingatlanpiaci adatoknál.

A két makroadatnál várhatóan nagyobb figyelmet szentel a piac Greenspan ma esti szenátusi meghallgatásának, illetve a holnap délelőtt sorra kerülő Financial Service House-ban megrendezésre kerülő panelbeszélgetésére. Várakozások szerint a FED elnöke a gazdasági teljesítmény lassulása, illetve az energiaárak megugrásának feltehetően egyszeri hatása miatt továbbra is kiáll a monetáris szigorítás fokozatos mértékének szükségessége/elegendősége mellett.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen dollárral szembeni kurzusa is a kivárás jeleit mutatja, a kurzus a ma reggeli 108.70 közeli szintekről kisebb erősödést követően a 108.4 JPY/USD szintre mozdult. Szakértők szerint a feltörekvő piacokról a fejlett piacokra való tőkeátcsoportosítás egy legnagyobb "haszonélvezője" Japán lehet többek között a folytatódó gazdasági optimizmus folytán. Várakozások szerint a holnap közzétételre kerülő japán külkereskedelmi mérleg többlet több éves csúcsot jelezhet, ami fundamentálisan tovább erősítheti a szigetország gazdaságába vetett bizalmat.


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?