25 °C Budapest

Gyengébb nyitás, a piac Greenspanre vár

Pénzcentrum
2004. július 20. 10:22

Tegnapi záróértékénél kissé gyengébben nyitott ma a forint az euróval szemben, az első kötések a 249.70-249.90 közötti sávban születtek. Az állampapírok másodpiacán mintegy 3-5 bp-os hozamemelkedés figyelhető meg. A devizapiacok láthatóan kivárnak Alan Greenspan FED-elnök ma kezdődő "két napos" meghallgatása előtt, a dollár/euró kurzus kisebb ingadozásokat követően továbbra is az 1.2450-es szint közelében mozog. A jen viszonylagos stabilitást mutatva a 108.50-es szintnél mozog a dollárral szemben.eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama mintegy fél forinttal gyengébben nyitott ma a tegnapi 249.10-249.30 Ft/eurós szinthez képest. A kereskedés eddigi szakaszában csak kismértékű ingadozások mutatkoznak, a legutóbbi kötések jellemzően a 249.60-250.10-es sávban születtek, mely az intervenciós sávban -11.5-11.55%-os pozíciót jelent.

A jegybank tegnapi döntését - változatlan alapkamat - követően rövid időre kisebb forinterősödés következett, mely szekértők szerint azt mutatja, hogy a forint magas kamattartalma továbbra is vonzó a befektetők szemében. A kurzus a délutáni órákban már inkább a 249-es szinthez közelített. A tegnapi kamatdöntéssel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet arra a momentumra, hogy az MNB korábbi elhatározásához konzekvensen a forint relatív erősebb szintjénél sokkal inkább a makrogazdasági fundamentumok, illetve az azokból eredő inflációs veszélyek figyelembe vételével dönt az alapkamatról. Ez a továbbiakban is iránymutatást adhat a piacnak a forint és az alapkamat közötti "összefüggés" tekintetében.

Egyes üzletkötők véleménye szerint a forint a következő napokban akár a 248-as szintet is megközelítheti az euróval szemben, ugyanakkor a nyári hónapokban megszokott alacsonyabb likviditás miatt nem szabad elfeledkezni az árfolyam fokozottabb törékenységéről. Egy-egy nagyobb szereplő döntései hirtelen akár több forintos elmozdulásokat is generálhatnak.

A forint/dollár kurzus a forint tegnapi kisebb erősödése eredményeként ismét a 200-as szint közvetlen közelében ingadozott, zárásra a 200.30-200.50 Ft/USD mozdult az árfolyam. A legutóbbi kötések jellemzően szintén ebben a sávban születtek.

Az állampapírok másodpiacán kisebb hozamemelkedés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában, a hozamok jellemzően 3-5 bp-tal állnak magasabban a tegnapi záróértékükhöz képest. Az Államadósság Kezelő Központ ma a 3 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 35 milliárd forint. Az aukciós átlaghozam várhatóan a 11.35-11.45% körül alakulhat.eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár/euró kurzus egy átmeneti kisebb dollár erősödést követően (a kurzus egészen az 1.24-es szintig jutott) ismét az 1.2450 közelében ingadozik, a legutóbbi kötések jellemzően a 1.2440-1.2450 USD/EUR közötti sávban születtek.

A két vezető deviza kurzusára többek között a délelőtt megjelentő ZEW német, illetve az euró-zónára vonatkozó konjunktúra-indexek, illetve a délutáni megkezdett lakásépítések száma lehet nagyobb hatással. Várakozások szerint a konjunktúra-index kisebb csökkenést mutathat Európa legnagyobb gazdaságának vonatkozásában, amely ismét megerősíti, hogy az európai gazdasági fellendülés továbbra is ingatag lábakon áll. A várható kamatemelésekkel összefüggésben előre hozott keresleti hatás miatt kisebb emelkedést vár a piac az amerikai ingatlanpiaci adatoknál.

A két makroadatnál várhatóan nagyobb figyelmet szentel a piac Greenspan ma esti szenátusi meghallgatásának, illetve a holnap délelőtt sorra kerülő Financial Service House-ban megrendezésre kerülő panelbeszélgetésére. Várakozások szerint a FED elnöke a gazdasági teljesítmény lassulása, illetve az energiaárak megugrásának feltehetően egyszeri hatása miatt továbbra is kiáll a monetáris szigorítás fokozatos mértékének szükségessége/elegendősége mellett.

usdjpycomp
usdjpycomp
A japán jen dollárral szembeni kurzusa is a kivárás jeleit mutatja, a kurzus a ma reggeli 108.70 közeli szintekről kisebb erősödést követően a 108.4 JPY/USD szintre mozdult. Szakértők szerint a feltörekvő piacokról a fejlett piacokra való tőkeátcsoportosítás egy legnagyobb "haszonélvezője" Japán lehet többek között a folytatódó gazdasági optimizmus folytán. Várakozások szerint a holnap közzétételre kerülő japán külkereskedelmi mérleg többlet több éves csúcsot jelezhet, ami fundamentálisan tovább erősítheti a szigetország gazdaságába vetett bizalmat.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?